Autor: Parascovia Rogate

Societatea îi condamnă, deoarece sunt purtători ai virusului HIV. Nu vrea să-i înțeleagă și nici să intre în pielea lor ca să le accepte suferința. Cel mai grav este că uneori și lucrătorii medicali, cei care de fapt ar trebui să-i susțină cel mai mult, îi discriminează.  Cu toate că de-a lungul timpului se depun eforturi multiple pentru ca oamenii să fie mai deschiși cu aceste persoane, aceștia încă mai continuă să-i evite, decât să-i înțeleagă. Ceea ce îi împiedică pe oameni, chiar și pe diverși specialiști medicali să considere persoanele infectate cu HIV la fel de normale ca și celelalte este necunoașterea, dar și lipsa de empatie.

Astăzi este Ziua mondială „Fără Discriminare”. Din acest motiv, am încercat să aflăm de la câțiva reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale cât de discriminați sunt persoanele infectate cu HIV, cine și de ce o face, dar și care este mesajul lor pentru societate.

Andrei Lungu, avocat în cadrul programelor de investigare, Institutul pentru Drepturile Omului în Moldova, care de 6 ani se ocupă de apărarea drepturilor persoanelor cu HIV

Persoanele cu HIV sunt discriminate mai puțin, dar totuși discriminarea există, în special atunci când acestea au nevoie de servicii medicale, în special dacă vorbim de intervențiile chirurgicale. În acest caz, lucrătorii medicali găsesc diverse pretexte pentru a refuza intervenția. Este greu să explicăm de ce fac asta, având în vedere că anume ei sunt informați și cunosc bine căile de transmitere a HIV. În ultimii cinci ani s-au înregistrat, în special datorită eforturilor organizațiilor non-guvernamentale care luptă pentru respectarea drepturilor persoanelor seropozitive. S-a lucrat foarte mult la păstrarea confidențialității acestor persoane.

Probabil e nevoie de o intervenție mai promptă a Ministerului Sănătății în cazul refuzurilor de acordare a intervențiilor chirurgicale. Cred că ar trebuie introduse sancțiuni mai dure. Am avut cazuri când un medic a refuzat opereze un pacient infectat cu HIV și chiar dacă Ministerul Sănătății a fost sesizat, doctorul oricum a rămas pe poziția lui, iar intervenția așa și nu a fost făcută. Drept urmare, pacientul a avut consecințe grave. Și-a pierdut locul de muncă, iar astăzi este imobilizat. Medicul a motivat alegerea sa prin faptul că pentru această persoană este contraindicată această intervenție, cu toate că înainte să afle că este purtător al virusului HIV, deja stabilise și ziua operației.

 Ministerul Sănătății a anulat un ordin care a încălcat timp de 13 ani drepturile femeilor însărcinate HIV-pozitive 

Acum medicii cer ca acțiunile de agresiune asupra lor, inclusiv asupra rezidenților, să fie sancționate conform Codului Penal, ceea ce presupune închisoare pentru atacator. Pentru greșelile medicale sau abuzurile din partea lucrătorilor medicali, discriminare și distrugerea vieților omenești se pun doar amenzi. Mi se pare că este e inechitate. Lucrătorii medicali nu vor să poarte răspundere pentru faptele lor.

Da, avem și lucrători medicale care fac față intervențiilor extrem de complicate. Ei trebuie apreciați.

Și societatea în general este discriminatorie. Dacă află că un prieten sau cunoscut are HIV, atunci întrerup orice contact și se izolează. Eu cred că oamenii ar trebui să fie mai empatici, să se pună în locul unei astfel de persoane. Nimeni nu este asigurat că nu va fi în acest rol. Atunci ar putea simți mai multe lucruri, printre care și cum e să fii discriminat. Toți oamenii trebuie tratați la fel.

Ruslan Poverga, director general al Asociației „Inițiativa Pozitivă”

Noi nu am făcut studii pe acest subiect, dar credem că nivelul de discriminare a scăzut considerabil. Cu toate acestea, ea încă mai există. Am observat aceasta în urma activităților pe care le organizăm. Foarte multe persoane publice s-au implicat pentru ca să ne ajute să transmitem acest mesaj. Discriminarea se întâlnește în special în raioanele îndepărtate, unde informația ajunge mai greu, dar persistă și în sistemul de medicină.

 Ministerul Sănătății a pierdut un prim proces de judecată intentat de o pacientă 

Medicii cunosc toată informația despre HIV, unii însă continuă să creadă că toți sunt drogați și femei care practică sexul comercial. Consider că discriminarea este cea care menținea epidemia. Totul se începe chiar de la testare. De exemplu, dacă oamenii cred că HIV e o problemă caracteristică doar anumitor grupuri și ei nu fac parte din ele, atunci nu-și fac teste. Din această cauză există încă mulți oameni care încă nu cunosc că au HIV, dar și cazuri când diagnosticul este stabilit în stadii avansate. Atunci când omul are HIV și nu știe îi expune riscului și pe alții. De asemenea, din cauza discriminării o persoană cu HIV nu va cere ajutor, din frică.

În ultimii ani am încetat să folosim mesaje care erau direcționate să sperie oamenii, ca să aibă grijă de sănătate. De asemenea, acum și jurnaliștii tot mai rar comit greșeli, atunci când scriu materiale referitor la aceste subiect. În societate au apărut mulți oameni care nu ascund că au HIV. De asemenea, multe persoane publice nu mai ezită să spună că sprijină acești oameni și spun public despre faptul că nu există niciun pericol să fii în contact cu o astfel de persoană.

Ar fi bine ca fiecare dintre noi să fim mai sensibili în raport cu alte persoane. Dacă vrem să trăim într-o societate normală, atunci trebuie să ne implicăm, să trecem peste stereotipuri și frici. Cum va fi mâine, în ce țară vor trăi copiii și nepoții noștri depinde doar de fiecare dintre noi.

 

 Articole relaționate:

Ministerul Sănătății refuză ca femeile cu HIV și SIDA să poată naște în toate maternitățile din țară și a contestat o decizie a judecății 

HIV se oprește la gravide. Numărul bebelușilor din Moldova, care preiau virusul, a coborât sub cinci 

Svetlana Plămădeală, manager de țară, UNAIDS: „La suprafață oamenii declară că i-ar accepta pe HIV-pozitivi, în situații reale învinge frica și necunoașterea”