Autor: Elena Cioina

Cei doi chirurgi de la spitalul din Orhei, care s-au agresat verbal în sala de operații, riscă sancțiuni disciplinare. Comisia de bioetică a instituției urmează să ia astăzi o decizie în acest sens. Doctorul Valeriu Slutu riscă pedeapsă, pentru că a participat la intervenție fără voia șefului de secție, iar cel din urmă, Ion Șiman, – pentru că a dat buzna în timpul operației și l-a agresat pe chirurg. De asemenea, comisia urmează să stabilească dacă chirurgul Slutu a încălcat tehnica de intervenție chirurgicală, pe care a utilizat-o în cazul pacientei operate, cu care nu este de-acord șeful de secție.

Întâmplarea de la Spitalul Raional Orhei a avut loc la începutul acestei săptămâni. O pacientă, în vârstă de 69 de ani, a solicitat să fie operată la vasele periferice ale piciorului stâng de către chirurgul Slutu, ea fiind ruda unui alt doctor din raionul Orhei, ca de asemenea, i-a solicitat ajutor lui Slutu. Șeful secției chirurgie, Ion Șiman, a decis însă că femeia va fi operată de alți doi chirurgi, care erau în tură în acea zi, chiar dacă Slutu a solicitat să participe și el.

█ Doctorii povestesc cum reușesc să stea câte 10 ore în operații

„Șeful secției a numit doi chirurgi care trebuiau să o opereze pe doamnă. El a procedat conform procedurilor operaționale. A numit echipa de chirurgi care operează pacienta. Așa s-a întâmplat și acum. Au fost numiți doi chirurgi care lucrează de la 8.00 la 4.00, conforma graficului. Dimineață, șeful secției a programat pacienta pentru intervenție, stabilind cei doi chirurgi pentru operație. La această operație a venit doctorul Slutu, chiar dacă era în afara orelor de lucru. El a venit la solicitarea pacientei. Cei doi chirurgi și anesteziologul își făceau meseria. Nu a fost doar chirurgul solicitat de pacientă, care până la urmă a fost operată de toți trei”, a declarat pentru Sănătate INFO, Elena Palanciuc, directorul spitalului.

Orice ar fi încălcat chirurgul Valeriu Slutu, spune managerul, șeful secției nu avea dreptul din punct de vedere deontologic să intre în sala de operație și să streseze echipa de medici.

„O concluzie preventivă este aceasta, că nu avea dreptul șeful secției să intre în sala de operație, unde sunt niște condiții sterile. Fie și ministrul Sănătății ori directorul spitalului. Nimeni nu are dreptul să intre în sală. După operație, poftim, deja îi poți cere socoteală chirurgului care intrat fără acordul tău. Aceasta este cea mai mare încălcare a șefului de secție atât de ordin moral, cât și deontologic”, a adăugat Elena Palanciuc.

Într-un final, operația s-a încheia cu succes, iar pacienta a și fost externată. Ea se declară mulțumită de serviciile prestate. Totuși, dacă intervenția ar fi fost una cu probleme, atunci toată răspunderea ar fi căzut pe umerii șefului de secție și a directorului medical.

Ambii chirurgi sunt la prima astfel de abatere. Ei muncesc împreună în acest spital de aproximativ 30 de ani. Este de neînțeles, spune Elena Palanciuc, de ce au ajuns cei doi să se certe. Ar fi fost colegial, spune directoarea, ca șeful secției să-i fi permis chirurgului să participe la operație.

Cazul a ajuns în atenția presei zilele trecute, iar șeful secției a bruscat chiar și echipa de filmare a postului de televiziune Jurnal TV. Cazul este investigat și de poliția din Orhei, iar Ion Șiman riscă și o amendă.

 Articole relaționate:

Intervenție inedită în medicină - o tânără are șanse să conceapă copii, după ce i-a fost reimplantat un ovar, extirpat în copilărie 

Reușită inedită pentru medicina din Moldova – doctorii au făcut în premieră o operație de transplant dublu 

Premieră în neurochirurgie. Un dispozitiv previne chirurgii când sunt aproape de țesutul sănătos și-i atenționează să se oprească