După anticoruptie.md
De când liberalul Iurie Dîrda şi-a început activitatea politică, una dintre companiile sale, Dansicons SRL, a ridicat câteva complexe rezidenţiale în cadrul unor proiecte investiţionale realizate în parteneriat cu statul. Printre cele mai mari afaceri a fost cea cu Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu”. În baza unui contract cu instituția, Dansicons SRL a construit, pe un teren al statului, 34 de blocuri de locuinţe, o treime dintre apartamente fiind vândute la preţ preferenţial angajaţilor din domeniul Sănătăţii. În schimb, compania s-a angajat să proiecteze, să construiască sau să repare din bani proprii clădiri ce aveau să fie folosite de studenţi şi profesori, aşa cum arăta şi o hotărâre de Guvern elaborată în acest sens. Acum patru ani, cele două părţi contractante au ajuns însă la o nouă înţelegere. Universitatea a cerut ca mai multe dintre aceste spaţii pentru activităţile USMF să fie adunate într-o singură clădire, ce a ajuns să aibă o suprafaţă de 4.600 de metri pătraţi. Dansicons SRL a construit imobilul fără finisaje interioare, aşa cum s-a înţeles printr-un acord adițional cu reprezentanţii Universităţii. Conducerea instituţiei de învăţământ caută în prezent circa 60 de milioane de lei pentru a finisa lucrările, insistând prin numeroase demersuri la Ministerul Finanţelor, care, deocamdată, nu le-a oferit banii. Unii experţi imobiliari susţin că afacerea a fost una păguboasă pentru Universitate, întrucât instituţia a rămas cu o clădire impunătoare ce necesită investiţii mari şi că, de fapt, nu a fost realizat pe deplin scopul iniţial al proiectului, cel de a dezvolta infrastructura USMF. În schimb, Dansicons SRL ar fi avut doar de câştigat.
În septembrie 2010, Guvernul condus de liberal-democratul Vlad Filat a aprobat o hotărâre prin care îşi propunea să dezvolte infrastructura Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Potrivit documentului, Executivul urma să treacă „din domeniul public în domeniul privat al statului” un teren cu o suprafață de câteva hectare din regiunea Malina Mică a Capitalei, de pe strada Nicolae Testemițanu. În schimb, o firmă ce avea să fie selectată prin concurs public trebuia să execute din bani proprii mai multe lucrări pentru instituție, având dreptul să folosească pământul. Pe o parte a terenului urmau să fie ridicate blocuri de locuinţe pentru angajaţii USMF, ai Ministerului Sănătăţii şi ai altor instituţii medicale de performanţă. Pe alta, să proiecteze şi să construiască o bibliotecă, un complex sportiv şi un cămin studenţesc, dar şi să amenajeze o alee a medicilor iluştri.
Compania unui liberal, desemnată câștigătoare
Odată ce hotărârea de Guvern a fost aprobată, USMF „Nicolae Testemiţanu” a organizat un concurs investițional la care s-au înscris șase agenți economici: Basconslux SRL, Dansicons SRL, Proiect Dava SRL, Magic VS SRL, Diuract SRL și Altşconstruct SRL. Pentru a desemna firma câştigătoare, a fost convocată o comisie din care, potrivit unui răspuns remis Centrului de Investigaţii Jurnalistice, au făcut parte, între altele, reprezentanți ai ministerelor Sănătății și Dezvoltării Regionale şi Construcțiilor, precum și specialiști de la Inspecția de Stat în Construcții. Totodată, au fost create comisii care au verificat calitatea unor lucrări din portofoliile participanților la concurs. Câștigătoare a fost aleasă compania Dansicons SRL, fondată de actualul deputat liberal Iurie Dîrda.
Contractul dintre firmă și Universitate a fost semnat la 29 noiembrie 2010, peste două luni de la aprobarea hotărârii de Guvern şi cu câteva luni înainte ca Iurie Dîrda să devină consilier municipal pe listele PL în Chişinău. Potrivit înţelegerii dintre cele două părţi, până la sfârșitul anului 2015, compania se angaja să dea cheile de la 570 de apartamente cu câte una, două, trei sau patru camere, în total 40.000 de metri pătrați, pe care angajaţi ai instituţiei de învăţământ şi din sistemul medical, selectaţi de o comisie, să le cumpere la preț mai mic decât cel de pe piaţa imobiliară, adică preferențial - câte 375 de euro sau 450 de euro pentru fiecare metru pătrat.
Totodată, Dansicons SRL se angaja să proiecteze şi să construiască Centrul de tehnologii informaționale cu bibliotecă, mediatecă şi spaţii pentru activităţile studenţilor, care toate la un loc trebuiau să aibă o suprafaţă de 960 de metri pătraţi. Aceeaşi firmă trebuia să proiecteze şi să construiască o sală de conferinţe cu 1.500 de locuri şi spaţiu hotelier pentru oaspeţii Universităţii. Mai era planificat ca firma să amenajeze Aleea savanţilor şi medicilor iluștri, să contruiască un complex sportiv, iar pe altul să-l repare. Compania urma să mai renoveze Biblioteca universitară din cadrul Spitalului Clinic Republican, dar și un cămin studențesc şi să instaleze un gard cu poartă. În contract se arată că toate aceste obiecte, cu finisaje interioare şi exterioare, trebuiau transmise Universităţii, rând pe rând, cu titlu gratuit. (Detalii în infografic)
34 de blocuri de locuinţe pe terenul oferit de stat
La scurt timp, Dansicons SRL a demarat în acea regiune lucrări ample de construcţie care prevesteau înălţarea unui ansamblu rezidenţial impunător. Astfel, în august 2013, consilierul municipal Iurie Dîrda, fondatorul Dansicons SRL, însoţit de liberal-democratul Vlad Filat, care deja nu mai ocupa funcţia de premier, Andrei Usatîi, pe atunci ministru al Sănătăţii, liberalul Dorin Chirtoacă, primarul Capitalei, Ion Ababii, rectorul USMF, tăia panglica inaugurală la noul complex de blocuri „Nicolae Testemiţanu”. Atunci erau gata ridicate opt clădiri cu 900 de apartamente. Iurie Dîrda se lăuda în faţa camerelor de luat vederi că acesta este un ansamblu rezidenţial grandios. Reprezentanţii firmei precizau că pe terenul oferit de stat au fost proiectate 34 de blocuri cu 1.900 de apartamente. Astfel, peste 1.300 de apartamente urmau să fie vândute la preţul obişnuit de pe piaţa imobiliară, care porneşte de la 500 de euro pentru metru pătrat, dar poate să ajungă şi la peste 700 de euro. Astăzi, în acest complex un apartament cu o suprafaţă de 63 de metri pătraţi este propus de agenţii imobiliari cu 43.000 de euro, iar unul de 115 metri pătraţi cu 72.000 de euro.
Angajaţi ai Cancelariei de Stat şi consultanţi de la Guvern şi Parlament, în lista beneficiarilor de apartamente la preţ redus
662 de persoane au fost selectate pentru a beneficia de apartamente la preț redus în complexul rezidențial din strada Nicolae Testemițanu. Conform Hotărârii de Guvern din 2010, beneficiarii urmau să fie angajați ai USMF, ai Ministerului Sănătății și ai altor instituţii medicale de performanţă. Administrația Universităţii precizează în răspunsul oferit Centrului de Investigații Jurnalistice că persoanele au fost „selectate şi determinate” de reprezentanţii instituţiei de învăţământ. În lista beneficiarilor se regăsesc lectori universitari, conferențiari și cercetători științifici, personal administrativ și auxiliar al USMF (juriști, contabili, șoferi, ingineri, intendenți, deridicătoare, vânzători și îngrijitori de terenuri etc.). Totodată, au fost selectaţi şi angajaţi ai instituțiilor medicale republicane, municipale și ministeriale, printre care și mai mulți angajați ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, inclusiv fostul vicedirector Vasile Pascal, angajați ai Sindicatului „Sănătatea”, un medic de la centrul privat „Excellence”, dar și o farmacistă de la farmacia „Felicia”. Totodată, printre cei care au primit apartamente la preț preferențial se regăsesc mai mulți foști sau actuali angajați ai Cancelariei de Stat, consultanți din Guvern și Parlament, consilieri ai deputaților liberal-democrați din Legislativ. Sergiu Berliba, președintele Comitetului sindical al angajaţilor USMF, a precizat că s-a dat prioritate angajaților care locuiesc în cămine și nu au condiții suficiente de trai, precum și celor care trăiesc în condiții precare. „După epuizarea persoanelor din aceste categorii, au urmat persoane din instituțiile medicale și sistemul de Sănătate, care au făcut demersuri oficiale către rectorul USMF, semnate de conducerea instituției în care activau la acel moment. A fost creată o comisie specială pentru selectarea prin tragere la sorți a apartamentelor: tipul, blocul și etajul. Firma a dat mai multe apartamente decât am solicitat noi și, până la urmă, nu am refuzat niciunui solicitant, inclusiv celor de pe la Cancelarie, care au fost printre ultimii. A fost extrem de transparent, toate demersurile sunt păstrate în arhivă, niciun apartament nu a fost dat pur și simplu”, susține Sergiu Berliba.
Toată investigația poate fi citită pe anticorupție.md
█ Citește la aceeași temă: