Redactor: Elena Cioina
UPDATE// 12:45 Ministerul Sănătății va aplica o mustrare aspră directorului Spitalului de Psihiatrie din Bălți, pentru neregulile descoperite de către ofițerii CNA la Blocul alimentar din instituție. De asemenea, va fi creată o comisie care va verifica activitatea blocurilor alimentare ale instituțiilor medicale subordonate ministerului.
„Ministerul Sănătății condamnă comportamentul șefului blocului alimentar al Spitalului Clinic de Psihiatrie din Bălți, care a fost reținut de CNA pentru că ar fi furat produse alimentare destinate bolnavilor. Acesta a comis nu doar o infracțiune pentru care trebuie să răspundă, dar a pus în pericol sănătatea bolnavilor. Reabilitarea pacienților depinde nu doar de terapiile aplicate, dar și de alimentația echilibrată și sănătoasă. Acest furt a fost comis în condițiile în care Ministerul Sănătății depune eforturi să facă economii în sistemul de sănătate, iar cu banii economisiți, încearcă să asigure accesul mai multor pacienți la medicamente compensate și tratamente mai eficiente”, scrie Ministerul Sănătății pe pagina lui de facebook.
10:30 Șefa blocului alimentar al Spitalului de Psihiatirie din Bălți este suspectată că ar fi furat produse alimentare destinate pacienților. Acum ea este cercetată penal pentru abuz de putere și delapidarea averii străine. Responsabila a fost reținută de ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Ea este bănuită că împreună cu persoane din cadrul aceleiași instituții, ar fi organizat şi ar fi calculat în mod intenționat salarii mai mari pentru subaltern, după care îi oblige să restituie în numerar o parte bine banii primiți. O inspecție financiară urmează să stabilească prejudiciul cauzat.
Funcţionara mai este bănuită că, împreună cu o subalternă, ar fi sustras produse alimentare, destinate bolnavilor, după care le-ar fi vândut. Este vorba despre carne, brânzeturi, crupe, ouă, margarină, dar şi produse de igienă. Recent, ofițerii CNA au efectuat percheziții atât la Spitalul de Psihiatrie, cât şi la domiciliul unor suspecţi. În urma acestora, au fost ridicate mijloace bănești în valoare de peste 11 000 de Euro, aproximativ 2 000 de dolari, 25 000 de lei, produse alimentare, detergenți, dar şi documente contabile şi înscrisuri de ciornă.
În prezent, funcţionara este reținută pe un termen de 72 de ore, pe acest caz fiind deschisă o cauză penală în temeiul art. 191 alin. (2) lit. b), c) şi d) și art. 327 alin. (2) lit. b1) Cod Penal al Republicii Moldova - delapidarea averii străine și abuz de putere/serviciu. Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă până la șase ani de închisoare sau amendă în valoare de de până la 117.500 de lei. De asemenea, angajata nu mai va mai ave dreptul să exercite o anumită activitate într-o instituție publică timp de 10 ani.
█ Articole relaționate:
Un profesor de la Catedra de Stomatologie din Bălți, prins că lua mită de la studenți