Autor: Silvia Rotaru

A ajuns în America cu 100 de dolari în mână, o valiză cu niște haine și o dorință nebună să cucerească lumea. Visul ei de a ajunge în Statele Unite era, cel puțin până aici, împlinit. Urma însă greul pe care Ludmila Budeanu, originară din satul Ulmu, raionul Ialoveni, l-a acceptat fără ezitare. „Cine a spus că va fi ușor”, s-a întrebat ea și s-a gândit că în America  neapărat trebuie să facă medicină. Era convinsă de acest lucru și când era acasă, mai ales că și mama e asistent medical. Așa că s-a înscris la Școala de Nursing.

A plecat din Moldova în 2005, a urmat liceul la București, iar  după ce a luat viza pentru State, nu a ezitat nicio clipă să plece peste ocean. Când a ajuns în California nu știa aproape deloc engleza, dar perseverența și dorința de a reuși în viață au făcut-o să o studieze singură.  Și pentru că voia să urmeze și facultatea în America, a început să caute.

„Ajunsă în California, am mers la o universitate locală unde am întrebat despre admitere și taxă anuală. Mai întâi trebuia să trec niște cursuri începătoare de engleză, English as a Second Language (ESL) care nu erau considerate cursuri universitare, și care costau 3.500 de dolari pentru trei luni. Câștigând 200 de dolari pe săptămână, din care trebuia să achit chirie și celelalte cheltuieli, nu-mi puteam permite să merg la școală”, povestește Ludmila.

În acel moment a hotărât să se întoarcă acasă ca să dea la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Dosarul l-a pregătit mama care era în țară. A mers cu el la Universitate, l-a depus, iar când s-au dat rezultatele, a avut o mare surpriză. Fiica ei nu a intrat la bursă având media 9. Era gată să plătească taxă de studii, pentru că în acel moment credea că doar revenirea acasă e soluția cea mai bună. Destinul însă îi pregătise un alt scenariu.

După ce pierde avionul spre Chișinău din cauza uraganului „Irene” și hoinărește două zile pe străzile New York-ului, Ludmila hotărăște să rămână cu orice preț în America și să dea la facultate.

„Știam din start că voiam să învăț medicina, dar pentru că Școala de Medicină în Statele Unite funcționează diferit în comparație cu cea din Moldova, fiind fără părinți și fără un suport financiar, cea mai realistă profesie în acel moment era să devin asistent medical. După un an în New York, luând examenul general la limba engleză și matematică, am fost admisă la o universitate locală”, povestește tânăra.

Ludmila vine dintr-o familie în care mama este asistent medical. Astfel, decizia de a îmbrățișa și ea această profesie nu a fost grea. Drumul studiilor medicale în America este anevoios, ne explică Ludmila și ca să reușești ai nevoie de multă răbdare și să studiezi cât mai mult.

„Studiile de Nursing sunt considerate ca superioare în America și constau din două etape, primii 2-3 ani presupune clase de „prerequisites” (anume chimie, anatomie și fiziologie) și clase generale cum ar fi engleză, filosofie, muzică. După completarea acestor cursuri, depui dosarul pentru a studia la Școala de Nursing. Pe lângă aceasta trebuie să iei și un examen care cuprinde tot ceea ce ai învățat pe parcursul acestor ani, cu concentrare la matematică, știință și engleză. În funcție de media pe care ai obținut-o și nota de la acest examen, trebuie să mai aplici odată la facultate pentru a studia această profesie”, afirmă tânăra.

Ludmila a înțeles că efortul este unul colosal, competiția acerbă, dar orice profesie are nevoie de un sacrificiu, iar ea a fost gata să și-l asume.

În America 2.000 de candidați luptă pentru cele 100 de locuri oferite de Universitate, iar subiectul mită nici nu se discută în sistemul de învățământ de peste Ocean. Metodele de predare, modul de abordare a disciplinelor, tehnologia utilizată la ore se diferențiază foarte mult de ceea ce poate oferi statul nostru, mai spune Ludmila.

„Aici se optează pentru înțelegerea materialului, nu pentru a-l memora. Să nu zic și despre clasele dotate cu calculatoare, proiectoare și smart board-uri, care ajută la predarea subiectelor și înțelegerea conceptelor dificile. Laboratoarele de Nursing îți permit să practici diferite proceduri pe pacienții manechini, care fiind conectați la calculator mimează diferite semne și simptome ale diferitor boli. Astfel, studenții sunt pregătiți pentru a înfățișa momente reale aflându-se în spital”, spune Ludmila.

Ludmila mai afirmă că în America medicii chiar respectă jurământul lui Hipocrate, astfel încât, în momentul în care intri într-o clinică sau în cabinetul oricărui doctor, ești sigur că interesul acestuia este sa te vindece, nicidecum să își mărească buzunarul.

„În spitalele americane absolut totul se limitează la tehnologie, de la aparate medicale de ultimă generație până la stocarea informațiilor despre pacienți în anumite sisteme de operare. Vorbesc aici și de noua metodă, introdusă în Statele Unite, unde pacientul fiind acasă este urmărit de către doctori în permanență cu ajutorul tehnologiilor și calculatoarelor. În al doilea rând, sistemul de asigurare medicală funcționează după o formulă foarte diferită de cea din Moldova. Discuția dintre doctor și pacient se limitează strict la sănătatea acestuia, și nicidecum cât costă o vizită la doctor. Achitarea serviciilor medicale și vizita la doctor are loc prin asigurare, și dacă trebuie să plătești o anumită sumă, deoarece asigurarea medicală nu acoperă în întregime serviciile oferite de către doctor, îți vine o factură acasă”, explică Ludmila.

Asistenta afirmă că este o diferență ca între cer și pământ dintre sistemul medical de la noi și cel din America, și totul începe de la sistemul de asigurări defectuos din țara noastră, care nu vine în ajutorul pacientului, ci din contra îl îmbolnăvește mai mult. De asemenea, un aspect foarte important este relația pacient- medic, care se bazează pe o comunicare fructuoasă. Orice pacient în America este tratat indiferent din ce strat social face parte și starea lui financiară. Obiectivul final al sistemului medical este să-i îmbunătățească pacientului starea de sănătate și nu să-l îmbolnăvească, cum se  întâmplă de multe ori în Moldova.

După finalizarea studiilor, Ludmila visează să-și îndeplinească visul de a deveni doctor- anestezist.

 „După ce finalizez masterul, vreau să-mi iau titlul de Nurse Practitioner, ceea ce înseamnă să tratezi pacienții fără supravegherea doctorului”, conchide aceasta.

Din păcate, nu mai vrea să revină în Moldova. Spune că sacrificiile pe care le-a făcut sunt prea mari ca să ajungă să lucreze într-un sistem medical putred și corupt. „Neapărat îmi doresc să mă întorc în Moldova cu diferite proiecte pentru a ajuta oamenii, cu noi tehnologii, medicamente, orice pentru a îmbunătăți sistemul medical din țară, dar nu pentru a practica această meserie”.

Ludmila este un exemplu viu că medic nu te naști, ci devii prin multă muncă, ambiție și răbdare, indiferent unde te-ai afla și de ce naționalitate ai fi. Oamenii care muncesc vor fi apreciați peste tot. Nu există o cheie a succesului, există doar oameni care vor să atingă noi culmi, cei care cred în visele lor, a menționat în final Ludmila. 

 

█ Articole relaționate:

Repartizare pe hârtie. Centrele de Sănătate din sate nepregătite pentru venirea medicilor rezidenți. „Nimeni nu ne-a spus nimic”, declară medicii 

Rezidenții, lăsați cu ochii în soare. Aceștia nu și-au mai primit nici până acum salariile promise în luna octombrie. Până acum nu se știe nici măcar cine trebuie să aloce banii 

Soluții cu două tăișuri. Medicina de familie, pusă pe umerii rezidenților fără diplomă