Autor: Parascovia Rogate
La început oamenii o confundă cu o banală răceală, care poate fi tratată cu un simplu spray. Apoi se instalează frica, când pierd atât de multe kilograme încât devin ca niște umbre. Tusea chinuitoare, greața de la pastile și lunile întregi de tratament îi fac pe cei bolnavi să se întrebe ce înseamnă, de fapt, tuberculoza și de ce lipsa de disciplină poate deveni fatală.
Mihai a fost diagnosticat cu tuberculoză la vârsta de 43 de ani. A ajuns la doctor nu că ar fi avut simptome care să-l pună pe gânduri. Voia să scape de alcoolism. Medicii narcologi au realizat toate analizele necesare și astfel diagnosticul de tuberculoză a fost confirmat.
Credea că tuberculoza e ca o răceală
Bărbatul avea diverse locuri de muncă. A fost și șofer de microbuze și paznic la un iaz din localitate. A încercat și munca în străinătate, unde vindea covoare. Totul numai ca să supraviețuiască. Presupune că a contactat boala de la un coleg de chirie. „ El avusese tuberculoză și urmase un tratament, dar mi se pare că nu până la capăt. Niciodată nu m-am gândit că m-aș putea îmbolnăvi și eu”, povestește bărbatul.
Când medicii i-au spus diagnosticul, Mihai nici nu s-a dumerit ce poate fi. A fost transferat la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din Capitală, unde timp de trei luni a urmat tratamentul pentru tuberculoza clasică. Timp de încă trei luni însă bărbatul trebuia să administreze în continuare medicamente, pe care să le ia de la Dispensarul de Ftiziopneumologie. Văzând însă că se simte bine, a decis că e sănătos și nu mai trebuie să continue tratamentul. Cinci ani mai târziu însă boala a revenit într-o formă dură.
„Nu mă mai puteam ține pe picioare”
„În 2015 am început să slăbesc, nu aveam poftă de mâncare și tușeam tare. De la 90 de kg am ajuns la 59, iar febra nu mă lăsa. Nu am vrut să mă adresez imediat la medici, deoarece credeam că-mi voi reveni singur. După câteva luni totuși am ajuns pe mâna specialiștilor. Deja nici nu mă puteam ține în picioare”, povesteşte Mihai.
A urmat un curs de tratament la Spitalul de Tuberculoză din Vorniceni. La început nici nu știa prin ce urmează să treacă. „Nici nu știam că este tuberculoza. Credeam că e ca o răceală, dar e o boală strașnică și nu trece doar cu un spray pentru nas. Primele luni organismul reacționa negativ la medicamente. Îmi era tare greață de la ele. Doctorii credeau că nu voi supraviețui. Am văzut murind atât de mulți în spital. Și mulți erau tineri. Atunci, am înțeles că vreau să trăiesc. Prima schimbare pe care am făcut-o a fost să las fumatul”, povestește copleșit bărbatul.
Cu toate că administrarea medicamentelor luni în șir este chinuitoare, iar tentația de a nu urma tratamentul este mare, bărbatul a rezistat. Acum arată bine. Este îngrijit și zâmbește într-una. Timp de nouă luni, Spitalul de Tuberculoză de la Vorniceni i-a fost casă. Întors în raionul său, a găsit un apartament în chirie și de un an locuiește acolo. Gătește, spală, face curat, iar în fiecare dimineață merge la Dispensar după medicamente. Peste trei luni finalizează tratamentul, pe care credea că nu-l mai duce la capăt. Este un om sănătos acum și asta îl face fericit. Această încercare l-a adus din nou la viață, mărturisește el.
Mihai mai are un frate, dar și o fiică, care locuiește cu familia în străinătate. A trecut printr-un divorț, de aceea acum trebuie să se descurce de unul singur. Mihai beneficiază lunar de 300 de lei indemnizație pentru gradul II de invaliditate. Alți 1.046 de lei sunt asigurați de Direcția Asistență socială și protecție a familiei, iar de la organizația neguvernamentală AFI mai primește 980 de lei lunar. Deocamdată, nu știe ce va face după ce va încheia tratamentul, deoarece alocațiile vor fi stopate. Va încerca să-și caute de muncă, spune el. Are și câteva sfaturi pentru cei tineri.
„Nevoia te învață. Când ești sănătos, ai de toate. Mulțumesc lui Dumnezeu că a fost cu mine și mi-a dat o șansă. Când vezi că moartea e aproape vrei atât de mult să trăiești. Noi dăm vina pe soartă, dar de fapt noi ne-o facem singuri”, mai spune Mihai.
Oamenii au nevoie de mai multă informație despre tuberculoză
După ce și-a revenit, cunoscuții lui erau nedumeriți cum de a făcut față bolii. Până și fiica cu greu a crezut că tatăl ei nu mai consumă alcool, nu fumează și duce o viață echilibrată.
Spre fericirea lui, majoritatea oamenilor îl tratează cu același respect ca înainte. Mai sunt însă și unii care nu prea vor să vorbească cu el, deoarece se tem, spun el.
În fiecare an pe 24 martie este marcată Ziua Mondială Tuberculozei. Cu această ocazie, specialiștii în sănătate vor să sensibilizeze opinia publică despre această boală, care persistă în multe țări și este o problemă majoră de sănătate publică.
Ce este tuberculoza?
Tuberculoza este o maladie infecțioasă periculoasă, care, dacă nu este depistată la timp şi nu este tratată adecvat, poate duce la pierderea capacității de muncă, la invaliditate şi la deces.
Tuberculoza poate fi transmisă numai prin aer de la bolnavul de tuberculoză pulmonară infecțioasă, care nu beneficiază de tratament. Un astfel de bolnav elimină în aer aerosoli care conțin micobacterii de tuberculoză prin tuse, strănut, scuipat sau când vorbeşte. Acestea se găsesc în aer timp îndelungat, mai ales, în încăperi strâmte, întunecoase şi neaerisite. Astfel, micobacteriile ajung în plămânii persoanelor care inspiră aerul contaminat. În cazul altor forme de tuberculoză bacteriile nu se elimină şi infectarea este exclusă.
Tuberculoza în Moldova
În Moldova, anul trecut tuberculoza a afectat mai puține persoane, arată datele Ministerului Sănătății. Mai exact, în 2016, la evidența medicilor s-au aflat 3.576 de bolnavi, cu 30 mai puțini decât în anul precedent.
De altfel, anul trecut, 506 pacienți sufereau de tuberculoză multidrog rezistentă, cu aproape 300 mai puțini decât în 2012.
Anul trecut au murit 380 de moldoveni din cauza tuberculozei, cu 30 mai puțin decât în 2015. Tot anul trecut au fost înregistrate 2.228 de cazuri noi de tuberculoză. În același timp, a crescut numărul cazurilor recidive de tuberculoză și a bolnavilor infectați concomitent cu HIV cu 2%.
Tuberculoza în lume
Ultimele date făcute publice de către Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată o descreștere anuală a numărului de cazuri noi și decese de tuberculoză. Mai exact, cele 53 de state-membre ale Regiunii Europene a OMS au înregistrat o scădere cu 8,5%, în perioada anilor 2011-2015. Totuși, numărul de cazuri noi de infecția a tuberculozei în rândul persoanelor cu HIV s-a majorat cu 40%.
█ Articole relaționate:
REPORTAJ FOTO// Tuberculoza văzută la microscop. Reportaj din mijlocul eprubetelor cu micobacterii
Despre tuberculoză altfel. Povestea unei tinere care a reușit să omoare boala și nu invers
Tuberculoza, încă foarte prezentă în statistici. Sunt în creștere formele distructive ale bolii