Autor: Irina Miron
Bolile aparatului circulator, cardiopatia ischemică, tumorile și afecțiunile sistemului digestiv reprezintă principalele cauze de deces în Moldova. Pentru că au inima bolnavă, în fiecare an, mor peste 20 de mii de moldoveni. Medicii spun că asta se întâmplă cel mai des, din cauza dezechilibrului în alimentație, dar și din cauza stresului.
Conform datelor Centrului Național de Management în Sănătate, anul trecut, în urma diferitor afecțiuni ale aparatului circulator, și-au pierdut viața aproape 23 de mii de moldoveni. Medicii susțin că situația se repetă de la an la an și devine greu de controlat. Îngrijorarea doctorilor devine și mai mare din moment ce este în creștere numărul tinerilor cu astfel de probleme de sănătate, care după perioade lungi de luptă cu boala, ajung să își piardă viața. „Situația s-ar putea schimba dacă ar fi diminuați factorii de risc, în special hipertensiunea, diabetul, fumatul”, ne asigură Aureliu Batrânac, cardiochirurg la Spitalul Clinic Republican.
Totuși, acestea sunt doar câteva dintre motive. Absența activității fizice, mâncatul nesănătos și obezitatea sunt alți factori la fel de importanți care îți pot afecta grav inima, dar și vasele sangvine.
Cardiopatia ischemică este boala care provoacă anual, alte peste 13 mii de decese. Boala este generată de scăderea fluxului de sânge în mușchiul inimii, iar starea acestor bolnavi se agravează de obicei, odată cu scăderea temperaturilor de afară. Și această maladie a inimii este provocată cel mai des de situațiile de stres dar și modul nesănătos de viață.
Totodată, tumorile iau anual viața a aproximativ 6 mii de moldoveni, iar din cauza maladiilor sistemului digestiv mor în fiecare an aproape 4 mii de moldoveni.
Articole relaționate:
Abia au văzut lumina zilei, dar sunt nevoiți să-și dea inima sub bisturiu