Autor: Parascovia Rogate

Nouă copii cu vârsta de până la cinci ani din raionul Vulcănești s-au infectat cu rotavirus. În consecință, grădinița nr.4 din oraș a fost închisă, din 28 martie. Informația a fost confirmată pentru Sănătate INFO de către Dumitru Guzun, medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică al raionului Vulcănești.

Primul copil infectat are aproape doi ani. Pe 23 martie, acesta a fost internat în secția de boli infecțioase a Spitalului Raional din Vulcănești.

„Noaptea copilul vomitase, însă părinții l-au dus a doua zi la grădiniță și nu au spus educatoarelor despre asta. Pe parcursul zilei însă starea lui s-a complicat și avea și diaree. Atunci, părinții au fost chemați la instituție, iar copilul - internat în spital. Ulterior, alți trei copii manifestau aceleași simptome și, de asemenea, au fost internați în spital”, a declarat pentru Sănătate INFO, Dumitru Guzun.

 Copii infectați cu rotavirus la o grădiniță din Capitală 

După weekend, în ziua de luni au mai fost descoperiți încă alți patru copii infectați, care frecventau aceeași grădiniță. Atunci s-a decis închiderea ei pentru o perioadă, timp în care se va face dezinfectare, iar copiii își vor reveni. Tot atunci a mai fost depistat un copil infectat de rotavirus, însă din altă grădiniță. Acesta ar fi contactat boala de la unul dintre cei opt copii, deoarece sunt rude și locuiesc aproape.

„În grădiniță se va face dezinfecție generală. Instituția va fi aprovizionată cu detergenți și dezinfectanți. Mâine vom face un control ca să verificăm dacă s-au luat toate măsurile epidemice și vom decide când să o deschidem. Deocamdată, nu s-au depistat alte cazuri de infecție. Grădinița și-ar putea relua activitate de luni”, mai spune Guzun.

Cei nouă copii se află acum sub supravegherea părinților. Potrivit lui Guzun, niciunul din ei nu a fost vaccinat împotriva rotavirusului.

Vom preciza că de la începutul anului, au fost declarate mai multe cazuri de îmbolnăvire cu rotavirus printre copiii din mai multe grădinițe din Municipiul Chișinău.  

Infecţia cu rotavirus se manifestă prin febră, dureri abdominale, vărsături severe și diaree, care duce la deshidratarea organismului. Virusul are o transmitere endemică, de la persoană la persoană, dar sunt numeroase și epidemiile rotavirale, în special în grupurile de copii.  De aceea, este foarte importantă prevenirea infecţiei, prin respectarea regulilor de igienă, mai ales în colectivitățile organizate de copii. Transmiterea infecției este redusă printr-o atentă igienă a mâinilor, a alimentației, dar și a jucăriilor, a mobilierului, a grupurilor sanitare. De asemenea, este importantă depistarea la timp a copiilor bolnavi, pentru a evita infecțiile în masă.

Totuși, cea mai eficientă metodă de profilaxie rămâne a fi vaccinarea.  Vaccinul este inclus în calendarul imunizărilor obligatorii. Potrivit specialiștilor, pentru a fi eficient vaccinul trebuie administrat în două doze – până la 2 luni și până la 4 luni, maxim la 6 luni. Dacă se va administra întârziat, efectul nu va mai fi același.

 

█  Articole relaționate: 

 O mămică afirmă că fetița ei s-a infectat cu rotavirus în spital „Patru zile a vomitat și n-a putut mânca nimic. Neoficial, au recunoscut că este o infecție cu rotavirus de care nu pot scăpa” 

Când este contraindicată vaccinarea copiilor. Unii doctori din Moldova refuză să vaccineze micuții, invocând contraindicații neargumentate 

Specialiștii vorbesc pentru prima oară deschis despre riscurile vaccinării copiilor