Autor: Irina Papuc
Ministerul Sănătății anunță că a concediat-o pe directoarea Institutului de Ftiziopneumologie, Liliana Domenti. Motivul însă ar fi că a gestionat prost activitatea economică a instituției. În același timp, coordonatoarea Programului Național de TB pentru perioada 2012-2017, Ana Ciobanu, s-a ales doar cu o sancțiune administrativă.
Ministerul Sănătății a făcut un anunț cel puțin încurcat în această seară. Liliana Domenti, directoarea Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” a fost demisă din funcție, în primul rând pentru nereguli economice. Aceasta ar fi plătit salarii neîntemeiate de 1 milion de lei, ar fi concediat nejustificat un angajat și ar fi admis haos în stocurile cu medicamente.
Mai apoi, autoritatea informează că Institutul de Ftiziopneumologie nu a inclus în sistemul online de colectare și analize a datelor despre tuberculoză SIMETB cazurile noi de îmbolnăviri și decese. „Instituția nu a făcut publice rezultatele acțiunilor prevăzute în Programul Național de Control al Tuberculozei. Doar pe pagina Centrului Național de Management în Sănătate există un singur raport cu privire la tuberculoză, elaborat în baza datelor furnizate de SIMETB. Documentul prezintă informații succinte referitor la situația din anul 2015. Pentru anii 2011, 2012 și 2016 sunt disponibile informații doar parțial. Ca urmare, instituțiile responsabile de monitorizarea tuberculozei și întreprinderea măsurilor pentru combaterea maladiei nu au acces la informații complete și veridice”, anunță Ministerul Sănătății.
Îna celași timp, Ana Ciobanu, coordonatoarea Programului Național de TB pentru perioada 2012-2017, s-a ales doar cu o mustrare pentru „colaborare ineficientă dintre medicii de familie și ftiziopneumologi”.
Când autoritățile au aflat despre decese
Ministerul Sănătății confirmă că decesele au fost tăinuite. Mai mult, ar fi vorba de cinci copii, inclusiv unul din regiunea transnistreană. Sănătate INFO a scris despre patru decese. Autoritățile susțin că au aflat despre trei cazuri pe data de 23 februarie, însă nu este clar de ce măsurile sunt luate acum și nu mai devreme. Pe 1 martie ar fi fost format un grup de lucru care să investigheze cazurile de deces. „În urma examinării s-a stabilit că Ana Ciobanu, fostul coordonator al Programului Național de Control al Tuberculozei nu a colaborat eficient cu medicii de familie și ftiziopneumologi din raioane, responsabili de diagnosticarea maladiei și nu a monitorizat măsurile întreprinse de către aceștia pentru prevenirea maladiei, complicațiilor și deceselor”, mai anunță Ministerul Sănătății.
În urma acestor evenimente, ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, a solicitat subalternilor să pregătească timp de două săptămâni un plan de „consolidare a serviciului de ftiziopneumologie din țară”.
█ Articole relaționate:
Bolnavii de tuberculoză din Moldova vor fi tratați cu cele mai noi medicamente apr