Redactor: Irina Miron

Ziarul britanic „The Guardian” a publicat, în aceste zile, un mesaj furnizat sub anonimat, potrivit căruia două mari grupuri comerciale de cercetări în farmaceutică și industrie farmaceutică încercau să mobilizeze mai mulți pacienți pentru a susține punctul de vedere al producătorilor privind studiile clinice.

Directorul general al Federației Europene a Asociațiilor și Industriilor Farmaceutice (EFPIA), Richard Bergstrom, a respins însă, printr-o postare pe blog, zvonurile precum că industria farmaceutică încearcă să reducă transparența în încercarea de a efectua studii clinice cu participarea pacienților.

Mesajul a fost trimis de Bergstrom tuturor directorilor de companii farmaceutice. „Sunt sincer surprins. Evident, subiectul schimbului de date în studiile clinice și cel al transparenței va fi discutat  de membrii Federației Europene a Asociațiilor și Industriilor Farmaceutice. O să ne expunem punctul de vedere, mai ales că majoritatea pacienților nici măcar nu ne împărtășesc opiniile”, a scris Bergstrom.

„Pentru mine industria farmaceutică, aptă să producă un impact pozitiv asupra sănătății publice, se ghidează după două aspecte: știința și pacientul. Am mai vorbit despre asta. Știința ne ghidează în domeniul industriei farmaceutice, în timp ce pacienții îi motivează existența”, a spus directorul general al Federației Europene a Asociațiilor și Industriilor Farmaceutice.

Între timp, cele două companii, EFPIA și PhRMA, una care monitorizează producerea medicamentelor și alta care se ocupă de cercetare, au publicat un comunicat prin care își asumă angajamentul  de a „îmbunătăți sănătatea publică prin avizarea principiilor comune, pentru responsabilitatea de a furniza date privind studiile clinice”.

Monique Goyens, directorul general al Organizației Europene a Consumatorilor a spus că un astfel de angajament, care vine după două zile de la publicarea întregii povești în „The Guradian”, „blochează toate ușile după ce calul de fapt, a fugit”.

„Dezbaterile privind transparența datelor continuă și nu există o cale de întoarcere la căile secrete de altă dată. Nu mai prezintă actualitate pentru industrie. Declarațiile lor nu mai acoperă încercările lipsite de etică ale industriei farmaceutice de a-i mobiliza pe pacienți să își protejeze interesele comerciale”, a adăugat Goyens.

 

Articole relaționate:

În Moldova se fac, în prezent, peste 100 de studii clinice pe oameni. Producătorii nu ascund riscurile. Unele medicamente pot provoca migrene și chiar insuficiență cardiacă

Volumul de medicamente autohtone este în creștere. Companiile au înregistrat profit în valoare de 32 de milioane de dolari