Autor: Parascovia Rogate

Au un număr scăzut de nașteri, iar în unele zile nu au deloc. Este vorba despre unele spitale raionale din Moldova, care, potrivit datelor ultimului clasament realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, nu asigură nici măcar o naștere pe zi.

Mai exact, potrivit datelor, în spitalele raionale din Taraclia, Basarabeasca, Leova, Vulcănești, Șoldănești, Ocnița,  Briceni,  Dondușeni, Cimișlia, Telenești, Râșcani se nasc cei mai puțini copii din țară. Uneori sunt zile, când nu se atestă nici măcar o naștere. Situația este îngrijorătoare, mai ales că populația scade de la un an la altul, însă maternitățile trebuie întreținute. În același timp, specialiștii afirmă că din cauza numărului mic de nașteri, medicii din raioane își pierd din abilitățile profesionale și s-ar putea să facă față mai greu unor situații de urgență.

 A fost publicat topul celor mai bune spitale raionale din Moldova

Ca să vedem care e situația în aceste raioane, am contactat managerii unor spitale, care ne-au explicat de ce numărul nașterilor este atât de mic.

Spitalul Raional Basarabeasca

„Nașterile nu depind de medici, deoarece raionul are o populație mică de 28 de mii de locuitori. Anul trecut am avut 127 de nașteri. Sunt foarte puține, deoarece tinerii pleacă în străinătate. Astfel, reiese că avem trei nașteri pe săptămână. După standarde, ar trebuie să avem în fiecare zi nașteri, dar asta nu depinde de noi”, a declarat pentru Sănătate INFO Dorina Belous, directorul Spitalului Raional Basarabeasca.

Specialista precizează că în viitor ar fi bine să se producă a reformă a spitalelor și gravidele să nască într-un spital regional, unde acest proces să fie unul continuu. Însă și pentru a le duce într-un spital regional, crede Dorina Belous, e nevoie de o infrastructură bună a drumurilor și un Serviciu de Urgență mai calitativ.

„Dacă se va reforma serviciul de urgență și ambulanțele vor fi dotate cu utilajele necesare, atunci ar fi bine ca gravidele să fie transferate în alte maternități. În realitate însă nici mașinile de urgență nu sunt dotate, nici lucrători medicali nu sunt suficienți”, a conchis Belous.

Spitalul Raional Cimișlia

„Cimișlia e unul dintre raioanele cu cel mai jos nivel al natalității. Fenomenul e legat în special de migrația populației, mai ales a oamenilor apți de muncă. În ultimii ani avem aproximativ 300 de nașteri pe an și deservim 60.000 de oameni. În maternitate, aproape 70 de femei din alte raioane anual aleg să nască la Cimișlia. În schimb, femeile din raion nu pleacă în altă parte. Secția de maternitate este modernă, deoarece a fost renovată în 2015. De asemenea, maternitatea dispune de zece paturi în cadrul secției și doi medici ginecologi” a precizat Mariana Florea, directoarea Spitalului Raional Cimișlia.

Spitalul Raional Dondușeni

„Anul trecut am avut 295 de nașteri. Nu cred că e atât de rău. Spitalul deservește 38 de mii de locuitori. Avem patru paturi în maternitate și trei medici ginecologi-obstetricieni, care sunt implicați permanent în lucru” ne-a spus și Vitalii Gorin, vicedirectorul Spitalului Raional Dondușeni.

Spitalul Raional Ocnița

„Sunt puține nașteri, deoarece femeile din regiunea Otaci aleg să nască prin Ucraina, iar cele din satele care sunt mai aproape de Dondușeni - nasc acolo. Noi deservim 50.500 de oameni, iar anul trecut am avut 270 de nașteri. Cred că asta nu e rentabil. Asta, deoarece consumul financiar pentru întreținerea acestei secții e mare, dar venitul pe care îl oferă e mai mic. Conform tarifelor, nașterile costă mai puțin, decât tratamentul altor afecțiuni sau intervenții chirurgicale. Din acest motiv, Compania Națională de Asigurări în Medicină oferă mai puțini bani pentru aceste servicii medicale, iar celelalte secții, reiese că întrețin maternitatea”, menționează și Damian Guțu, directorul Spitalului Raional Ocnița.

Acesta consideră că la Ocnița, maternitate ar trebui închisă, deoarece natalitatea e mică. Realitatea însă este alta. „Având în vedere că avem drumuri rele, iar ambulanțele sunt vechi și deteriorate, atunci e normal ca maternitățile să activeze așa. Asta, deoarece ar putea avea loc un caz fatal, care să creeze probleme mari. Totuși, eu nu văd nicio perspectivă că în raion se va majora numărul de nașteri”, a precizat în final Damian Guțu.

█ Cât te costă să naști în Moldova. Condiții, prețuri oferite de maternitățile din Chișinău 

De cealaltă parte, managerul instituției, mai afirmă că și medicii își pierd din dibăcie, dacă nu asistă zilnic la nașteri, fapt confirmat și de către expertul în politici de sănătate, Ghenadie Țurcanu.

„Aceste spitale raionale deservesc un număr foarte mic de populație. Din acest motiv, serviciile de asistare a nașterilor sunt mai puțin eficiente în acele instituții. Atunci când într-un spital nu se atestă nicio naștere pe zi, pe când ar fi bine să fie cel puțin opt, nu este calitate. De exemplu, în caz că s-ar întâmpla o urgență, medicii nu ar putea acorda asistența medicală, deoarece nu au experiența necesară. Atunci ar putea avea loc consecințe negative atât pentru copil, cât și pentru mămică”, spune Țurcanu.

Soluția ar fi identificarea unor spitale zonale, care să asigure nașterea la cel mai înalt nivel. „ Acolo trebuie să activeze echipe de medici care au experiența necesară și pot asigura asistența medicală la cea mai înalt nivel. Atunci când sunt mai puțin de 500 de nașteri pe an nu se asigură calitate. De exemplu, în Olanda, o moașă nu este contractată de Compania Națională de Asigurări în Medicină dacă nu asigură 800 de nașteri anual. Asta înseamnă că nu are calificarea și experiența necesară” a conchis Țurcanu.

Vom preciza că în Moldova sunt 34 de spitale raionale. Potrivit unui clasament făcut public recent, Spitalul Raional Ungheni este primul în top, fiind urmat de cel din Cantemir și Cahul. Potrivit statisticilor, anul trecut, în raionul Ungheni au avut loc 1.105 nașteri.

Puteți evalua spitalele din Moldova pe www.spitale.md.

 

█ Articole relaționate: 

 Ministerul Sănătății vrea să controleze toate spitalele din țară. Cum ar urma să arate reforma acestora 

Regionalizarea spitalelor, făcută pe la spatele directorilor. Ruxanda Glavan promite un proiect pilot de comasare, de la toamnă