Autor: Parascovia Rogate
Drumurile blocate şi circulaţia îngreunată creează dificultăţi pentru acordarea primului ajutor medical. Mai multe ambulanţe din țară nu se pot deplasa la locul urgenţei. De exemplu, în Cantemir, în cazul unui pacient cu suspecţie de infarct miocardic acut, rudele că mers cu tractorul ca să ia echipa de urgenţă. Acum aceştia sunt în aşteptarea celor de la Situaţii Excepţionale ca să transporte pacientul la Spitalul Raional Cantemir.
Drumurile înzăpezite şi copacii căzuţi creează mari dificultăţi de deplasare, în special Serviciului de Urgenţă din ţară. Specialiştii spun însă că se descurcă şi nicio persoană nu a avut de suferit.
„Pentru zona Centru am primit informații că mai multe autosanitare sunt blocate. Nu avem un număr exact acum, însă se lucrează cu Serviciul Protecției Civile și Situații Excepționale, care ne ajută. Datele se schimbă din oră în oră. Au fost probleme în Găgăuzia, în Căușeni ieri trei autosanitare au fost deblocate cu ajutorul celor de la Situații Excepționale. Apelurile se primesc în regim normal, și pe legătura telefonică mobilă și pe telefonia fixă. Acolo unde este cazul, oamenii primesc indicații la telefon cum să acționeze. Am implicat activ și medicina de familie, care intervine pentru soluționarea unor cazuri. Lucrăm în regim de urgență, iar datele se modifică în fiecare oră”, a declarat pentru Sănătate INFO Alexandru Ghidirimschi, vicedirector al Centrului Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească.
Reprezentaţii staţiilor de la Sud spun că ambulanţele circulă foarte greu, iar în staţiile de asistenţă medicală de urgentă este foarte frig.
„Noi ne străduim să ajungem la pacienţi şi să-i transportăm la spital. Acum ne străduim să ducem o pacientă la Spitalul Raional Taraclia ca să nască. În jur totul e distrus, sunt mulţi copaci căzuţi. Nu avem lumină şi căldură. Am mai avut şi ieri naşteri, dar le-am dus la destinaţie. Noapte trecută o ambulanţă a fost blocată, dar cu ajutorul pompierilor, care au dezăpezit drumurile am ajuns la spital. Avem persoane cu diverse traume, dar deocamdată nu cunosc toate toate detaliile”, spune şi Vitalie Drăgoi, vicedirector, responsabil de staţia din UTA Găgăuzia.
Echipele de salvatori se descurcă cum pot. În cazul unui pacient echipa a fost transportată cu tractorul rudelor.
„Drumuri sunt blocate, inclusiv şi cele naţionale. Lumină nu e în multe localităţi. Unde nu putem ajunge, contactăm medicii de familie care preiau unele cazuri. În satul Victorovca avem o pacientă cu suspecţie de infarct de miocard, iar echipa e blocată. Am solicitat ajutorul celor de la Situaţii Excepţionale să o transporte la Spitalul Raional Cantemir. Noaptea, am mai avut o naştere, unde ambulanţa s-a blocat. În cele din urmă, cu ajutorul celor de Situaţii Excepţionale, pacienta a ajuns la Spitalul Raional Cahul unde a născut”, precizează şi Gheorghe Miroşnicenco, vicedirector, responsabil de staţia de la Sud.
Serviciul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale au declarat că noaptea trecută au acordat ajutor în raionalele Cimişlia şi Căuşeni şi au ajutat să transporte două gravide şi un pacient cu ictus cerebral la spitale. „Pentru astăzi date referitor la ambulanțe care au întâlnit dificultăți în trafic încă nu avem”, a declarat şi Diana Ţurcan, ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale.
În acelaşi timp, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a decis să închide accesul pe mai multe trasee naţionale pe o perioadă scurtă de timp, pentru a evita blocajele.
Vom preciza că Ministerul Sănătății a oferit mai multe informații abia seara, pe la 16:00. Potrivit autorității în sănătate, serviciul 903 a fost apelat astăzi, mai frecvent, de persoane cu hipertensiune arterială, dureri toracice şi infecții respiratorii. Totodată, unul din pacienții care a solicitat ajutorul Serviciului de Urgență a murit înainte să sosească echipa de salvare. Deocamdată, cauza nu este cunoscută.
De altfel, astăzi, serviciul de urgență 903 a fost solicitat de 1.200 de persoane, de două ori mai puține decât ieri. De altfel, patru oameni au suferit traume din cauza vremii proaste.
13 ambulanțe au rămas blocate pe traseele naționale, în localități sau pe teritoriile substațiilor de asistență medicală urgentă.
De asemenea, substațiile de asistență medicală urgentă din raioanele Telenești şi Criuleni au rămas fără energie electrică.
Vom preciza că parcursul zilei de ieri, nouă persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au fost rănite de crengi. În ultimele două zile nu au fost înregistrate cazuri de degerături sau nașteri în ambulanțe.
Mai precizăm, că potrivit Ministerului Sănătății, în prezent, activează 217 de echipe medicale de urgență, la fel ca în zilele obișnuite.
Articole relaționate:
Cât de repede ajunge salvarea în Moldova. „Pe timp de noapte căutăm și câte o oră casa bolnavului”