Redactor: Sorina Bujarov

A chemat ambulanța în urma unui acces de astmă, însă medicii de la Urgență au venit fără medicamentele necesare în dotare. Este confesiunea unei femei din Chișinău care spune că a trecut prin această experiență de curând. Aceasta povestește că medicii i-au cerut bani și au cumpărat medicamentul necesar, dar și apă, de la cea mai apropiată farmacie.  

Femeia, care suferă de astmă de mai bine de 30 de ani, spune că se întorcea de la magazi atunci când i s-a făcut rău. De această dată însă preparatele pe care obișnuia să le ia atunci când suferea de crize de astmă s-au dovedit a fi ineficiente, astfel că a cerut ajutorm medical de la medicii de la Urgență. „Ei au venit, dar mi-au spus ca nu au preparatul necesar. Mi-au pus altul, dar nu a avut efect. Așa că le-am dat bani și au mers ei la farmacie”, a mărturisit Eugenia Puiu, pentru Pro TV Chișinău.

Înainte de aceasta însă medicii au chemat o altă ambulanță și au solicitat medicamentul de la medicii de acolo, nici aceștia însă nu aveau preparatul în dotare. Ambulanțele venite pentru a-i oferi ajutor medical femeii nu aveai nici măcar apă, astfel că femeia a fost nevoită să scoată bani din buzunar pentru ca medicii să cumpere cele necesare pentru a-i salva viața. „Măgândesc, dar dacă era noapte și farmaciile nu lucrau la acea oră, ce făceam eu atunci?”, se întreabă femeia.  

 Ingeniozitate medicală moldovenească – consultații de urgență cu lingura de bucătărie și cu telefonul mobil, făcute de medicii de la Salvare 

De cealaltă parte, responsabilii de la Spitalul de Urgență spun că femeia minte și că ambulanțele au în dotare toate preparatele necesare, conform legii. „Serviciul de Urgență are tot necesarul. Echipa medicală a confirmă acest lucru. Femeia nu a cumpărat preparatul. Nu este adevărat că ffemeia a cumpărat apă. În orice ambulanță, dacă o deschidem, găsim apă nu doar pentru o solicitare, dar pentru 10-15”, a declarat Ieronim Ciumaş, vicedirector pe Asistența Medicală Urgentă.

Pentru siguranță, jurnaliștii au solicitat medicilor de la Urgență să verifice o mașină, pentru a vedea ce preparate se găsesc în trusa medicală. Un felcer a deschis ușa unei mașini în care, anterior, a intrat în grabă o asistentă medicală. În momentul în care jurnaliștii au solicitat să prezinte preparatul de care femeia care a suferit o criză de astmă avea nevoie, acesta a ezitat un pic și s-a întors cu spatele. Acesta a băgat mâna în buzunar și a scos un medicament, după care s-a întors și l-a prezentat. Preparatul era într-o cutie și nu amplasat separat, împreună cu celelalte medicamente din trusa medicală. Când au fost întrebați dacă în autosanitară se găsește și apă, felecerul a spus că aceasta „nu este medicament”. După care a scos din mașină o sticlă plină pe jumătate cu apă. Asta deși, anterior, administrația instituției ne-au dat asigurări că autosanitarele dispun de tot necesarul.

 

  Articole relaționate:

Cât de urgentă este Salvarea. De cât timp are nevoie o echipă de Urgenţă să ajungă și să ajute un bolnav. În unele raioane timpul mediu trece de o oră 

Vom apela serviciul de Urgență la 112

Lipsă de ambulanțe și echipe specializate la stațiile zonale de urgență. Medicii generalişti sau felcerii intervin chiar și în cazurile bolnavilor cu probleme psihice