Autor: Sorina David
Duc lipsă acută de ambulanțe, cu toate că parcul de autosanitare din țară a fost suplinit recent cu 32 de mașini noi. Este vorba despre stațiile zonale de urgență care sunt nevoite să acorde ajutor medical de urgență, deși duc lipsă de mașini, dar și de specialiști. Așa se face că în majoritatea raioanelor țării, timpul mediu de deservire a unei solicitări variază între o oră și 40 de minute, pe când standardele prevăd că o ambulanță trebuie să ajungă la pacient în 10-15 minute.
Stația Zonală Sud dispune de 28 de autospeciale, pe când, potrivit Ministerului Sănătății, necesarul total ar fi de 42 de ambulanțe, inclusiv pentru echipele specializate. Normele prevăd ca instituția să dispună de câte două autospeciale pentru echipele specializate în reanimarea copiilor, reanimarea maturilor și pentru solicitările pentru bolnavii cu probleme psihice. Stația nu dispune de nicio autospecială pentru aceste echipe. Nu sunt mașini sufieciente, dar nici medici specialiști, explică managerii. În această situație, o echipă a serviciului de urgență din regiune nu reușește să se deplaseze decât la zece solicitări într-o tură.
„Și așa din totalul necesar, înafară de autosanitarele prevăzute pentru echipele specializate, avem doar 28, pe când ar trebui să avem 32. Chiar dacă am dispune de aceste mașini, ar fi o altă problemă - nu sunt medici specializați în aceste domenii. Nu știu, poate dacă am fi dispus de aceste mașini până acum am fi avut și doctori”, afirmă Dumitru Bzovii, directorul Stației Zonale Sud.
█ Încă 17 ambulanțe noi au fost astăzi distribuite în raioane
Acesta mai spune că în cadrul stației muncesc 21 de echipe de urgență, dintre care doar câteva au medic. În această situație, afirmă directorul instituției, peste 50 la sută dintre solicitări sunt deservite de către echipele de felceri, chiar dacă este nevoie de ajutorul unui medic.
„De obicei, medicii merg doar în cazuri de infarct, accident vascular cerebral sau accident rutier. La solicitările mai simple merg felcerii. Ei deja s-au obișnuit să lucreze în locul doctorilor, pentru că în acest mod lucrăm de ani de zile. Urgența nu este o atracție pentru medici din cauza condițiilor de muncă”, mai adaugă Bzovii.
Situația nu diferă foarte mult nici în cazul Stației Zonale Centru, care deservește 17 raioane. Serviciul de urgență din această regiune dispune doar de 100 de autospeciale, pe când necesarul este de 163 de ambulanțe. Nici aici nu sunt autosanitare speciale pentru echipe care ar deservi urgențele de reanimare pentru copii, adulți sau pentru persoanele cu afecțiuni psihice.
„Avem 100 de ambulanțe la aproape 80 de echipe medicale. Din aceste 100 unele sunt decontate, iar altele de rezervă, în cazul în care o mașină se stică, să o înlocuiască. Peste 60 la sută dintre mașini au un grad de uzură foarte mare, de aceea deseori se întâmplă ca ambulanțele să se strice în drum”, susține managerul Stației Zonale Centru, Iurie Crasiuc.
Și aici medicii sunt la mare căutare, pentru că doar 35 de echipe au doctor, iar medici specialiști – doar două echipe.
„Avem un pediatru la Ungheni și un cardiolog la Orhei. În caz de ceva, ei merg în toate raioanele pe care le deservește stația noastră, adică 17. Nu sunt autosanitare specializate pentru ei, dar merg cu echipele de medicină generală”, mai adaugă Crasiuc.
În aceste condiții, echipele de urgență din regiune ajung la un bolnav, în medie, timp de 40 de minute.
Nici la stația de Urgență Centrul nu există specialist în probleme psihiatrice și nici pentru reanimarea copiilor sau adulților, deși astfel de solicitări de urgență există.
„Nu e convenabil să întreții un specialist în psihiatrie, spre exemplu, deoarece el deservește doar 50 de solicitări pe lună, însă el este necesar, iar acest lucru nu poate fi ignorat”, afirmă Iurie Crasiuc.
Ar fi bine dacă aceste norme ar fi modificate, deoarece sunt încă de pe vremea Uniunii Sovietice, mai adaugă directorul. Acesta mai spune că ar fi mai eficient dacă echipele specializate din capitală ar deservi toată țara, pentru că așa s-ar face economii, dar și ar spori calitatea serviciului de medicină urgentă.
La nord situația este ceva mai bună. Aici sunt 95 de autospeciale care le revin la 69 de echipe medicale. Spre deosebire de celelalte regiuni, Stația Zonală Nord dispune de echipe specializate. Numărul acestor însă este mult mai mic decât necesarul populației.
„Necesarul de autosanitare pentru internări psihiatrice, reanimare copii și adulți este de trei și, respectiv, cinci autosanitare. Noi dispunem doar de una. E greu, însă facem față. Dacă medicii specialiști sunt la alte solicitări, trimitem generaliștii în caz de ceva sau așteptăm să revină de la o solicitare și merge la alta”, afirmă Irina Blându, directorul Stației Zonale Nord.
Aceasta mai spune că, în medie, în regiunea nord echipele de urgență reușesc să ajungă la bolnav în aproximativ o oră. Motivele ar fi insuficiența de doctori, ambulanțe și durmurile rele, adaugă Blându.
Potrivit Ministerului Sănătății, în 2013 parcul de autosanitare din țară avea doar 255 de ambulanțe, pe când necesarul este de 455 de mașini ale Salvării.
█ Articole relaționate: