Autor: Sorina Bujarov

Consultații medicale efectuate cu lingura și telefonul mobil, în loc de spatulă medicală pentru apăsarea limbii și lanternă de buzunar. Aceste instrumente ar trebui să fie indispensabile, în special când este vorba viroze sau gripă. Este posibil în Moldova, unde mulți doctori de la Urgență, fie din lipsă de ustensile fie din obișnuință, folosesc metode învechite atunci când ajung să consulte un pacient la domiciliu. Tot doctorii evită să spună clar de ce merg la chemări fără spatule de exemplu, asigurându-ne în același timp că dispun sută la sută de ustensilele necesare primului ajutor medical.

Despre „invențiile” doctorilor de la Salvare am aflat de la Elena, o tânără din Durlești care le-a cerut ajutor zilele trecute. Acuzând dureri în gât și febră, pacienta a fost consultată de medic într-un mod mai deosebit decât era obișnuită până acum.

„Sâmbătă noaptea am chemat Salvarea, pentru că aveam febră înaltă. A venit o doamnă doctor, care după ce s-a salutat m-a rugat să-i aduc o lingură mare și un pahar cu apă. Am întrebat-o pentru ce-i trebuie lingura și de ce cea mare? Mi-a zis că așa o să-mi verifice gâtul și trebuie lingură mare, pentru că eu sunt mare. Știu că pentru astfel de examen doctorii au niște linguri speciale. Nu am mai întrebat-o nimic, nu-mi ardea în acel moment”

Astfel, doctorița i-a verificat gâtul pacientei nu cu o spatulă, cum s-ar cuveni, ci cu coada unei linguri din bucătărie. În loc de lanternă de buzunar, medicul a folosit lanterna telefonului mobil. „Pot să vă spun că nici mănuși nu avea”, a mai adăugat Elena.

 Un tânăr, care se afla în comă din cauza unui accident rutier, a murit după ce Urgența l-a lăsat să aștepte aproape o oră în fața spitalului

Asta, deși în Ordinul cu privire la organizarea şi funcţionarea Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă din Moldova scrie negru pe alb că în setul de echipament şi aparataj medical din dotarea autosanitarei trebuie să fie atât lanterna de buzunar, cât și setul de spatule. Prin urmare, echipele de urgență sunt obligate să aibă în dotare astfel de instrumente.

Cu jumătate de gură, aceștia recunosc că duc lipsă de unele consumabile, dar ne asigură, în același timp, că în general dispun de tot necesarul.

„Avem aproape tot ce ne trebuie pentru a oferi primul ajutor medical. Am avut unele probleme la sfârșit de an, pentru că s-au terminat unele consumabile, însă acum s-a normalizat situația. Sigur că nu chiar toți medicii au astfel de lanterne, alții mai lucrează și cu telefonul mobil. Mulți dintre ei însă lucrează astfel, pentru că așa s-au obișnuit. Le este mai ușor să folosească telefonul sau lingura pacientului”, a afirmat pentru Sănătate INFO, Diomid Curea, medic pe ambulanță la Spitalul de Urgență.

Doctorul a mai precizat că scopul principal al echipelor de urgență este stabilizarea stării de sănătate a pacientului, iar pentru asta este nevoie în special de medicamente și mai puțin de consumabile sau utilaj medical. „Dacă vorbim de viroze, noi suntem obligați să scădem febra sau durerile de cap. Medicamente pentru astfel de situații avem suficiente. Investigăm parametrii vitali, însă cauza problemei trebuie depistată de medicul de familie sau alt terapeut, care indică un tratament complex”, a mai adăugat specialistul.

„Și eu credeam că-mi vor face o injecție să scap cel puțin de febră. Nu s-a întâmplat. Doctorița mi-a spus că febra e de la gâtul roșu și amigdalele inflamate. Mi-a recomandat să iau în continuare medicamentele pe care le cumpărasem de la farmacie”, povestește în continuare Elena.

 Urgența care nu răspunde la apeluri. „Cei de la Urgență își mai închid telefonul când obosesc de la prea multe sunete” 

Alți medici specialiști spun însă că echipele de urgență sunt obligate să aibă astfel de ustensile în dotare, deoarece aplicarea tratamentului de urgență se face în conformitate cu diagnosticul, nu pur și simplu. „Nu sunt foarte scumpe, de aceea ar trebui să le aibă și medicii de la urgență. Sunt necesare, deoarece medicul poate studia glandele, de exemplu, care deseori dau complicații în sezonul rece. Intervenția întârziată în acest caz poate duce chiar la extirparea acestora”, a precizat medicul de familie Maria Davi.

De cealaltă parte, managerul Spitalului de Urgență ne-a asigurat că instituția dispune de tot necesarul pentru a interveni în cazurile de urgență medicală. „Dispunem de consumabile nu în proporție de 100%, dar de 120%, pentru că încă mai avem rezerve de anul trecut. Nu există cazuri când medicii să meargă la solicitare fără să dispună de utilajul necesar. Nu am putea funcționa fără aceste ustensile, așa că nu ne permitem să ducem lipsă de ele. Anual cheltuim aproximativ 2,5 milioane de lei pentru consumabile”, a precizat pentru Sănătate INFO Gheorghe Ciobanu, directorul Spitalului de Urgență.  

La farmacie o cutie de spatule pentru cavitatea bucală, cu 100 de bucăți incluse, costă aproximativ 23 de lei, adică 23 de bani pentru o spatulă, iar costul unei lanterne de buzunar începe de la 40 de lei.  

Potrivit Serviciului de Urgență din Chișinău, doar în ultimele trei zile cel puțin 200 de pacienți au apelat la ajutorul echipelor de urgență, fiind diagnosticați cu viroze.  

 

  Articole relaționate:

Cât de urgentă este Salvarea. De cât timp are nevoie o echipă de Urgenţă să ajungă și să ajute un bolnav. În unele raioane timpul mediu trece de o oră 

Vom apela serviciul de Urgență la 112

Lipsă de ambulanțe și echipe specializate la stațiile zonale de urgență. Medicii generalişti sau felcerii intervin chiar și în cazurile bolnavilor cu probleme psihice