Autor: Parascovia Rogate

Vaccinurile cu care se face imunizarea repetată a copiilor de șase-șapte ani împotriva poliomielitei și difteriei și tetanosului vor ajunge în Moldova în luna mai, deși deja în aprilie ar fi trebuit să înceapă imunizarea. Declarația aparține viceministrului Sănătății, Aliona Serbulenco, și a fost făcută în cadrul unui club de presă dedicat Săptămânii Europene a Imunizării. Potrivit medicului șef-sanitar de stat, vaccinurile vor ajunge în țară în decurs de o săptămână.

Aliona Serbulenco afirmă că vaccinurile pot fi administrate în perioada aprilie-mai, iar aceste rețineri nu afectează programul de imunizări. „Avem rețineri din partea partenerilor UNICEF, dar nu este întrerupt calendarul de vaccinări. Este vorba despre revaccinarea copiilor de șase-șapte ani. Ei urmează să meargă la școală și vor fi vaccinați. Partenerii vor livra aceste vaccinuri în decurs de o săptămână”, a precizat Serbulenco în cadrul clubului de presă.

Viceministrul afirmă că medicii de familie au fost informați să anunțe părinții când să se prezinte cu copiii pentru imunizarea repetată. Fără să intre în detalii, Serbulenco a menționat că vaccinurile nu ar fi ajuns în țară din cauza unor probleme la Trezoreria de Stat.

Responsabilii de la Centrul Național de Sănătate Publică au refuzat să ofere detalii, sugerând că subiectul nu este de interes public.

Deocamdată, reprezentanții UNICEF-Moldova nu au oferit informații suplimentare la acest subiect. Vom reveni cu detalii pe parcursul zilei.

Potrivit calendarului de imunizări obligatorii, în Moldova, copiii cu vârsta între șase-șapte ani sunt vaccinați repetat împotriva poliomielitei, care se administrează oral. De asemenea, sunt imunizați împotriva difteriei și tetanosului, care reprezintă un vaccin combinat, numit DT. Acesta se administrează prin injectare. Imunizarea, potrivit responsabililor de la Sănătate, se face în perioada aprilie-mai.

Vom preciza că anul trecut, în premieră, statul a achiziționat vaccinuri prin intermediul UNICEF. Programul Național de imunizări, până în acest moment, prevede imunizarea copiilor împotriva a 12 infecții. Este vorba de hepatita virală B, tuberculoza, poliomielita, infecția Hib, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, oreionul, rubeola, rotavirus și infecția cu pneumococi.

Pentru prima dată anul acesta în țara noastră  se prevede inițierea vaccinării fetelor de 10 ani împotriva papiloma virusului uman-HPV.

De altfel, din momentul aplicării primelor vaccinuri obligatorii și până acum Moldova a înregistrat progrese în ceea ce privește prevenirea mai multor maladii infecțioase, precum hepatita virală B, poliomielita, difteria, tetanosul, rujeola, etc. Din 1993, în țară nu mai sunt înregistrate cazuri de poliomielită. Datorită imunizărilor s-a redus de aproximativ 80 de ori morbiditatea prin tuse convulsivă și oreion și de 40 de ori prin hepatita virală B. 

 

█ Articole relaționate:

Autoritățile din sănătate dau vina pe medicii de familie că numărul copiilor nevaccinați este în descreștere constantă 

Lista vaccinurilor obligatorii în Moldova – când și cum se administrează corect

Vaccinurile pe care le evită părinții din Moldova