Autor: Irina Papuc

Aproximativ 300 de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, dar și de la Colegiile de Medicină care au fost admiși la buget au abandonat studiile, generând pierderi de aproape 22 de milioane de lei, bani publici. Deși legea prevede că instituțiile de învățământ trebuie să recupereze cheltuielile, în realitate acest lucru nu se întâmplă.

În total, 306 persoane care au fost admise la studii cu profil medical, fie la colegii sau la USMF „Nicolae Testemițanu” au abandonat studiile pe parcursul anului. Au studiat pe banii statului, au luat burse, apoi au decis că nu vor să-și lege viitorul de sistemul medical din Moldova. Totuși, plecarea lor nu-i vizează pe doar ei, ci afectează și bugetul public. Astfel, au fost irosiți pe studenți indeciși sau fără rezultate 22 de milioane de lei. Este constatarea unei echipe de audit de la Curtea de Conturi.

Mai exact, de la USMF „Nicolae Testemițanu” au plecat 127 de studenți, de la Colegiul de Medicină din Bălți 83 de studenți, iar de la Colegiul Național „Raisa Pocalo” 96. Cele mai multe cheltuieli, generate de procesul mai complex de studii, le-a suportat Universitatea de Medicină. În total – 21,6 milioane de lei.

Deși legea obligă instituțiile de învățământ să recupereze cheltuielile, în practică acest lucru nu se întâmplă. Nu este posibil din cauza că lipsește un mecanism clar care le-ar permite celor din administrație să calculeze toate cheltuielile suportate per student.

„Cu mare regret, metodologia de calcul per student nu este încă stabilită. Problema este complexă. Studiile nu se realizează individual, ci în grupe. În plus, există cheltuielile aferente - traiul în cămin, bursa etc. Cum ar fi corect – să le includem și pe acestea în cheltuieli sau nu? Pe parcursul unui an, studentul poate fi la studii bugetare, apoi să treacă la studii prin contract în anul IV, iar peste un an să plece - cum să calculăm suma pe care el trebuie să o recupereze?”, a explicat Olga Cernețchi, prorector al USMF „Nicolae Testemițanu”.

Hotărârea de Guvern 923 din septembrie 2001 care prevede plasarea în câmpul muncii a celor care și-au făcut studiile, fiind finanțați de stat, prevede recuperarea cheltuielilor, însă aceasta este o parte contractului-tip, încheiat între student și instituția de învățământ. În contract se precizează că tânărul specialist „va restitui cheltuielile de instruire și bursa acordată”, în cazul în care vor fi încălcate clauzele contractului.

Potrivit rectorului Cernețchi un mecanism de recuperare a cheltuielilor în cazul abandonului studiilor va fi gata în curând, întrucât Universitatea participă în cadrul programului TAIEX. De asemenea, ea spune că nu există pârghii de constrângere a studenților ca să întoarcă banii către instituție, căci aceștia abandonează universitatea, fără să mai solicite și documentele de studii, iar faptul că Universitatea nu le eliberează intenționat nu rezolvă problema.

Prezentă la ședință, viceministra Sănătății Liliana Iașan s-a arătat deranjată de fraza „management neconform” și a solicitat Curții de Conturi să o schimbe, ca să „nu sune atât de dur și de delapidant”. Potrivit ei, autoritățile vor avea grijă să vină cu soluții de reținere a cadrelor în sistem, ceea ce este de fapt o restanță a Ministerului Sănătății.

Menționăm, de asemenea, că în acest an Ministerul Sănătății a transferat către USMF Nicolae Testemițanu pentru servicii educaționale și realizarea comenzii de stat 174 de milioane de lei, echivalentul a 8, 2 milioane de euro.

 

 Articole relaționate:

Doctorii moldoveni care muncesc în Italia, Franța, Germania, despre Moldova. Ce ar vrea să se schimbe, pentru ca să accepte să facă medicină acasă 

Sistemul medical din Moldova îmbătrânește. Trei din zece medici sunt pensionari 

Reconfigurare radicală a serviciilor medicale în nordul Moldovei, propusă de experții străini și moldoveni. Directorii de spitale nu sunt pregătiți să accepte schimbările

Deficit de medici în sudul și centrul Moldovei. Nisporeni, Cantemir și Cimișlia – cele mai afectate