Autor: Parascovia Rogate

Pacienții care au suferit diverse traume ale mâinilor și picioarelor sau accidente vasculare cerebrale vor putea beneficia de servicii de reabilitare în condiții moderne. Și asta, datorită Centrului Universitar de Reabilitare Medicală, deschis astăzi la Chișinău și dotat cu echipamente moderne. Pentru țara noastră este o premieră, deoarece este singura instituție de stat care oferă o gamă largă de servicii de reabilitare, precum acupunctură, hidroterapie, kinetoterapie și multe altele, toate sub același acoperiș.

La modul practic, pacienții care au suferit diverse traume, precum fracturi ale oaselor sau accidente vasculare cerebrale vor avea unde să beneficieze se servicii de reabilitare medicală, după ce sunt eliberați din spital. Serviciile centrului presupun ședințe de kinetoterapie, hidroterapie, electroterapie, acupunctură, fitoterapie, terapie ocupațională, masaj, etc.

Fiecare pacient care va păși pragul acestei instituții va fi examinat, iar modalitatea de terapie o vor stabili specialiștii reabilitologi. Potrivit lor, pacienții vor beneficia de mai multe servicii în același timp, astfel ca să-și restabilească funcțiile pierdute sau afectate într-un timp mai scurt.

Centrul are două etaje și este amplasat pe o suprafață de peste 1.200 m2. Printre cabinetele de la etajul I se află cel de terapie ocupațională. Medicul kinetoterapeut Ion Gonța ne spune că aici oamenii fac exerciții ca să învețe din nou cum să se descurce pe cont propriu. De exemplu, dacă aceștia au suferit o fractură a unei mâini, aceștia trebuie să facă exerciții ca să poată să se îmbrace, încalțe, mănânce, etc.

„De obicei, pacienții cu traume nu-și pot mișca mâna, nu pot strânge pumnul. Aici ei învață din nou cum să se îmbrace, să se dezbrace, să-și lege șireturile sau să se încalțe. Pentru ei, este vital să se descurce pe cont propriu, deoarece nu fiecare are un membru al familiei alături”, explică Ion Gonța.

Alături de cabinetul de terapie ocupațională se află și cabinetul de electroterapie. Aici, medicul rezident Elena Gorgan ne arată cum pacienții își pot reveni cu ajutorul câmpului magnetic. Pacienții sunt plasați pe o saltea, pe partea afectată, iar expunerea în acest mediu pare să dea rezultate vizibile. „ Aici se face magnetoterapie. Pacienții spun că în urma acestei terapii le dispare durerea. În plus, procedura este plăcută și inofensivă, deoarece câmpul magnetic duce la o îmbunătățire a circulației sângelui. Pentru ca reabilitare să dea rezultate, trebuie să fie aplicat un complex de proceduri, spune Ecaterina Gorgan, care este medic rezident anul I la Catedra Reabilitare Medicală, Medicină Fizică și Terapie Manuală a USMF „Nicolae Testemițanu”.

În sala de kinetoterapie se produc minuni. „Aici vin pacienți care au suferit fracturi, în urma cărora nu-și pot folosi mâinile sau picioarele. Noi trebuie să restabilim libertatea mișcărilor cu ajutorul acestor exerciții. Aici avem o masă funcțională cu care putem lucra la diverse nivele. Pacientul poate sta culcat sau pe șezute și noi îi spunem ce trebuie să facă. El trebuie să-și miște mâinile. Dacă stă culcat, îi spunem să se ridice pe șezute. Dacă pacientul a suferit o fractură la un picior, atunci nu i se permite să meargă imediat ce i s-a înlăturat gips-ul. Aici intervenim noi, ca să-l ajutăm să-și revină”, explică Leonid Perjescu, medic kinetoterapeut.

Moldovenii cu traume, fie de la accidente rutiere, casnice, fie de la accidente vasculare cerebrale, aveau nevoie de un astfel de centru ca de aer, mai precizează doctorul.

„Pacienții erau externați din spitale și atât. Ei se descurcau singuri pe cont propriu. Fără ajutor specializat se expuneau multor riscuri. Acum suntem siguri că pacienții care au nevoie de aceste servicii își vor reveni într-un timp mai scurt și calitativ”, mai spune medicul.

De altfel, la Centrul Universitar de Reabilitare Medicală vor fi pregătiți și specialiști în domeniul reabilitării medicale. Studenții și medicii rezidenți vor putea trece și stagiul practic în această instituție.

„În această instituție vor activa colaboratori ai Catedrei, care au fost instruiți la mai multe training-uri și workshop-uri în străinătate. De asemenea, ne propunem să implementăm tehnici și metode noi de reabilitare. Astfel, a fost deschisă baza clinică, pentru ca studenții din anul VI și medicii rezidenți să poată face stagiul practic aici”, menționează și Oleg Pascal, șeful Catedrei Reabilitare Medicală, Medicină Fizică și Terapie Manuală a USMF „Nicolae Testemițanu”.

De altfel, pacienții care suferă de astm bronșic sau bronșite obstructive, după ce sunt externați din spital, pot face proceduri de inhalare cu aerosoli. Instituția dispune chiar și de o un aparat de tip capsulă (în care se plasează pacientul) pentru fitoterapie.

 „Acolo se culcă pacientul și corpul lui se află în aburi din plante medicinale. E un fel de hidro-fitoterapie. În acest mod, oamenii care au suferit traume își pot reveni într-un timp mai scurt”, a declarat și Anatol Vizdoagă, directorul Centrului Universitar de Reabilitare medicală.

Pacienții vor ajunge aici la recomandarea medicilor specialiști. Deocamdată, serviciile instituției sunt contra plată. Abia din anul următor, după ce Centrul Universitar de Reabilitare medicală va încheia contract cu Compania Națională de Asigură în Medicină, moldovenii se vor adresa în baza poliței medicale.

Pentru renovarea instituției s-au cheltuit șase milioane de lei din contul USMF „Nicolae Testemițanu”, iar pentru dotare alte două milioane. Instituția a beneficiat și de echipament donat din Elveția, Germania, China și Franța. De altfel, Moldova are încheiat un memorandul cu o universitate din China, în baza căruia specialiștii din Moldova vor putea pleca acolo pentru schimb de experiență și invers.

Vom preciza că deocamdată, capacitatea Centrului Universitare de Reabilitare Medicală este de cel mult 90 de pacienți pe zi.