Redactor: Mariana Matcovschi

Un tribunal din Olanda a aprobat cererea din partea mai multor familii care doresc să fie testat ADN-ul medicului unei clinici specializată în fertilizare in vitro. Acest este acuzat că ar fi folosit propria spermă în zeci de cazuri. Jan Karbaat este suspectat că are acum în jur de 60 de copii, concepuți la Centrul medical pe care l-a condus în  Bijdorp, lângă Rotterdam, scrie BBC.

Testele vor fi efectuate în baza bunurilor confiscate de la domiciliu medicului, după ce acesta a murit în aprilie, la vârsta de 89 de ani. Avocatul familiei acestuia spune însă că nu există dovezi care să susțină reclamațiile.

Asemănarea fizică

Jan Karbaat este considerat „un pilon în domeniul FIV". Clinica sa a fost închisă în 2009 în baza unor rapoarte, potrivit cărora el ar fi falsificat datele, analizele și descrierile donatorilor, precum și a depășit numărul de șase copii permis unui donator.

La o ședință de judecată, avocatul celor 22 de părinți și copii a declarat că reclamațiile sunt bazate pe cazul un copil care are ochi căprui, deși donatorul de spermă ar fi trebui să-i aibă albaștri, precum și pe cazul fiului unui client care seamănă izbitor cu medicul, mai ales la aspectul fizic.

Totuși, rezultatele ADN vor rămâne sigilate, până în momentul în care copiii vor demonstra că există motive să creadă că medicul este tatăl lor, susține jurnalista Anna Holligan de la BBC, cea care a fost prezentă la tribunalul din Rotterdam.

În cele din urmă, dacă rezultatele ADN vor fi pozitive, copiii, cei mai mulți dintre ei născuți în anii 1980, speră să poată acționa doctorul în judecată, eventual pe motiv că ei nu ar fi trebuit să se nască, adaugă corespondentul BBC.

Joey, băiatul care consideră că Jan Karbaat ar putea fi tatăl său, a declarat pentru BBC că: „Acest lucru înseamnă totul pentru mine... Sperăm să aflăm răspunsurile".

Avocatul familiei Karbaat a declarat că este împotriva testelor ADN efectuate. Pe vremea când era în viață, medicul însuși refuza astfel de teste. Cu toate acestea, luna trecută, fiul lui Jan Karbaat a acceptat să-și facă ADN-ul, pentru a putea fi făcute restul testelor. Rezultatele au arătat că medicul ar putea fi tatăl a 19 dintre copiii care s-au născut cu ajutorul fertilizării în vitro, transmite agenția de știri AFP. Nu este clar dacă cele 19 persoane se numără printre cele implicați în proces.

 

 Articole relaționate:

CNAM va acoperi 30 de proceduri de fertilizare in vitro și nu 100, așa cum promitea Ministerul Sănătății. Trei clinici private au depus ofertele 

Mamele-surogat, interzise în tot mai multe țări. Guvernele încearcă să evite astfel comețul cu bebeluși 

Câți embrioni ar trebui implantați în uter în timpul fertilizării in-vitro? „Am avut o pacientă care a venit cu un embrion prins în uter, altul de ovar, iar al treilea în trompa uterină. Este anormal”