Autor: Irina Papuc

Așa după cum Sănătate INFO a scris anterior Ministerul Sănătății propune ca toate spitalele existente să treacă în subordinea sa, pentru ca să poată fi realizată reforma spitalelor. În total, mai multe instituții raionale, dar și municipale vor dispărea ca entități juridice. În total vor rămâne 19 spitale cu 13 mii de paturi. Conceptul reformei spitalelor a fost prezentat la Ministerul Sănătății astăzi și este discutat în aceste momente.

Așadar, în total vor fi patru tipuri de spitale:

  • Centrale
  • Regionale
  • Speciale
  • De îngrijiri cronice

Spitalul Universitar intră într-o componentă separată. Ministra Sănătății Ruxanda Glavan a dat de înțeles că încă se duc discuții cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Autoritatea propune ca acesta să fie instituit în baza Spitalului Cancelariei de Stat.

La Chișinău vom avea un Spital Central Polivalent care cuprinde următoarele spitale mari din Capitală:

1. Spitalul Clinic Republican

2. Centrul Republican de Diagnosticare Medicală

3. Institutul de Neurologie și Neurochirurgie

4. Institutul de Cardiologie

5. Institutul Oncologic

Acest lucru înseamnă că se va institui management comun pentru aceste spitale și va exista un singur director pentru acestea.

Zona NORD

În zona de nord vom avea Spitalul Regional Edineț, cu filiale locale Briceni, Dondușeni și Ocnița.

Zona NORD-VEST

Aici Spitalul Raional Soroca se va transforma în Spitalul Regional Soroca, cu filiala locală Florești.

Zona CENTRU-NORD

Aici se prevede a forma Spitalul Central Nord Bălți, cu filialele locale Drochia, Fălești, Glodeni, Râșcani, Sângerei și spitalul privat Incomed.

Zona CENTRU-EST

Aici va funcționa Spitalul Regional Orhei, cu filialele locale Rezina, Șoldănești și Telenești.

Regiunea CENTRU-VEST

Spital Regional va fi cel din Ungheni, cu filialele locale din Nisporeni și Călărași.

Regiunea CENTRU-SUD

Spital Regional va fi cel de la Hâncești, cu filiale locale Cărpineni, Cimișlia și Leova.

Spitalul Nr 1 din Capitală va fi Spitalul Regional Centru-Chișinău 1, cu filiala locală Ialoveni, Strășeni care vor împărți pacienții cu instituțiile private Novamed și TerraMed.

Spitalul Regional Centru-Chișinău 2 sau Filiala Spital Regional va fi Spitalul Municipal „Sfânta Treime”, cu filialele locale Anenii-Noi și Criuleni, care vor împărți pacienții cu Spitalul Internațional Medpark.

Spitalul Regional Centru pentru Copii:

Acest lucru presupune crearea Spitalului Regional pentru copii, în baza managementului comun a următoarelor spitale: Spitalul Municipal pentru Copii Nr 1 Spitalul Clinic Municipal pentru Copii Valentin Ignatenco, Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii.

Regiunea SUD

Se prevede ca Spital Regional să fie cel din Comrat, cu filialele locale Basarabeasca și Ceadîr-Lunga.

Regiunea SUD-VEST

Actualul spital raional Cahul va fi Spital Regional, cu filiale locale Taraclia, Cantemir și Vulcănești.

Institutul de Medicină Urgentă se va transforma în Spitalul Central de Urgență, care le va absorbi pe Spitalul Clinic de Ortopedie și Traumatologie și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.

Spitalul actual de Psihiatrie se va transforma în Spitalul Clinic de Psihiatrie și Narcologie, ce va fi instituit prin management comun cu Dispensarul Republican de Narcologie, Spitalul Clinic de Psihiatrie și Spitalul de Psihiatrie Bălți. În același timp, Spitalul Municipal Arhanghelul Mihail ar urma să se transforme în spital republican de îngrijiri cronice și va absorbi Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Spitalul Dermatologie și Boli Comunicabile și Spitalul Clinic Municipal Nr 4.

Ce se va întâmpla cu directorii din instituțiile reorganizate

Spitalele raionale de acum care se vor transforma în filiale locale nu vor mai fi entități juridice, respectiv nu vor mai exista nici funcțiile de conducere. Pentru spitalele noi create funcția de director va fi scoasă la concurs, a dat asigurări ministra Sănătății Ruxanda Glavan. Ea a cerut directorilor, care se aflau în sală, să nu se gândească la interesele lor. Ea le-a propus chiar și o funcție alternativă - cea de supraveghetor privind modul de implementare a reformelor care ar trebui să existe în fiecare spital până în 2024, atunci când se va termina reforma.

Ce se va întâmpla cu doctorii din instituțiile reorganizate

Așa cum scriam într-un articol anterior (detalii aici) Ministerul Sănătății nu știe exact în ce mod vor fi afectați doctorii, deoarece până la acest moment nu există o analiză clară a necesităților pe sistem. Acest lucru abia urmează să fie făcut. Astfel, nu se știe de ce fel de specialități este nevoie, ce specialități sunt în plus și câți doctori vor trebui să treacă cursuri de reprofilare. În această ordine de idei, un studiu de fezabilitate abia e în curs de desfășurare. Conform ministrei un expert străin a fost angajat recent, la 15 iunie, cu suportul Băncii Mondiale. El trebuie să prezinte studiul până la 15 decembrie, adică pe finalul acestui an.

De câți bani este nevoie pentru punerea în practică a reformei

Oricât de banal ar părea, autoritățile nu știu acest lucru. Deși se vorbește despre constucția unui nou edificiu pentru Spitalul Polivalent, acum nu există nici măcar cifre aproximative. 

Când vor trece toate spitalele sub umbrela Ministerului?

În acest sens, Ministerul Sănătății și-a propus un termen ambițios - luna august. Până atunci un proiect de lege ar urma să fie propus și deja votat de către Parlament. Deputatul Petru Știrbate a atras atenția autorităților că problema fondatorilor spitalelor este una esențială și că s-ar putea ca proiectul să nu fie votat în sesiunea de vară, din cauza complexității problemei. Din această cauză această chestiune ar putea fi tărăgănată cel puțin până la sfârșitul anului, crede el. 

Deoarece nu toată lumea a reușit să se expună, ministra le-a spus managerilor de spitale că pot să trimită la minister obiecțiile acestora până pe data de 4 iulie. Revenim cu un alt articol despre opiniile directorilor pe marginea reformei propuse.

Vă amintim că puteți evalua spitalul în care ați fost tratat pe pagina Spitale.MD.

█ Articole relaționate:

Reforma spitalelor, prezentată la Ministerul Sănătății. 5 întrebări despre ce va urma