Autor: Irina Papuc
Se pare că reforma spitalelor nu se va produce nici anul acesta, or Ministerul Sănătății și-a setat deja niște priorități, însă crearea spitalelor regionale nu intră în planurile instituției pentru acest an. Încălcând deja mai multe termene, autoritatea a anunțat partenerii externi că anul acesta se va axa pe „centralizarea” cazurilor complicate și descentralizarea „tratamentelor simple”.
De la un trimestru la altul și de la un an la altul, reforma spitalelor nu se mai produce în Republica Moldova. După ce a angajat și o companie din România să le facă PR, au lansat și un slogan promițător, autoritățile din Sănătate nu vor umbla la structura spitalelor nici în acest an. Astfel, sloganul „Un spital performant mai aproape de tine” rămâne o obligație neonorată. Acest lucru reiese din raportul de activitate, prezentat de Ministerul Sănătății către partenerii de dezvoltare. Autoritatea a anunțat că se va concentra în acest an pe reforma Asistenței Medicale Primare, Serviciului de Urgență Prespitalicească, Serviciul de Stat de Supraveghere a Sănătății Publice, dar și pe Asistența spitalicească. Acțiunile sunt următoarele:
Asistența Spitalicească:
Din raportul Ministerului Sănătății se înțelege că autoritatea se va axa în cele 7 luni rămase din acest an pe descentralizarea și centralizarea unor servicii medicale:
- Centralizarea tratamentelor complexe
- Descentralizarea tratamentelor simple
- Creșterea ratei de tratament în condiții de ambulatoriu
- Reducerea ratei de tratament în staționar a cazurilor acute și reducerea termenului mediu de aflare în spital
- Aplicarea noilor tratamente în cardiochirurgie, neurologie,
- Sporirea cotelor îngrijirilor cronice
Într-un alt raport de activitate, publicat pe site-ul instituției, Ministerul Sănătății pomenește despre reforma spitalelor. Mai exact, autoritatea menționează că un proiect a fost trimis Cancelariei de stat încă de pe 28 noiembrie, care prevedea un „Master plan” al spitalelor. Amintim că autoritatea s-a angajat, într-un plan de acțiuni elaborat pentru acest an, să pună în aplicare reforma spitalelor încă din primul trimestru.
„Pe viitor, sistemul spitalicesc va fi organizat în trei nivele – spitale de nivel local, care vor presta servicii pentru maladii cronice. Spitalele de nivelul al doilea vor fi cele regionale, acolo unde vor fi concentrate serviciile de chirurgie, maternitate, oftalmologie, urologie, traumatologie. De nivelul al treilea vor fi spitalele centrale sau zonale. Acestea vor fi două la număr, mai exact împărțite în două zone – zona nord, cu un spitalul zonal care va fi o mică copie a spitalului Clinic Republican din Chișinău și se va afla în proximitatea Municipiului Bălți și un spital pentru zona de centru și, care va fi în Municipiul Chișinău. Spitalul din zona de nord va deservi aproape 1 milion 400 de mii de cetățeni, după calculele noastre, iar cel din Chișinău -aproximativ 1 milion 900 de mii de persoane”, explica ministra Ruxanda Glavan, în cadrul unei vizite în teritoriu. În luna februarie, ministra Sănătății a anunțat că reforma spitalelor este o prioritate pentru ea. Pentru a le transmite oamenilor o imagine cât mai clară despre ceea ce urmează să se întâmple, Ministerul a creat și un spot despre viitoarele spitale regionale, a lansat sloganul „Un spital performant mai aproape de tine” și chiar a contractat o companie care să ajute instituția să le explice oamenilor cum va avea loc reforma.
„Este un deficit serios de specialiști care să se ocupe de elaborarea politicilor în domeniu. Și vă dau un exemplu, reforma spitalicească nu se produce din 98. Este un lucru ieșit din comun”, declara pentru Sănătate INFO, Mihai Magdei, fost ministru al Sănătății. În opinia acestuia, autoritățile trebuie să lase orgoliile de partid și să numească în funcție o persoană competentă. Acum câteva zile, Guvevernul a anunțat că Ministerul Sănătății va fi comasat cu cel al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, autorității fiindu-i retrase o serie de competențe regulatorii și de control.
Reforma Serviciului de Urgență Prespitalicească
Pentru acest serviciu, Ministerul Sănătății planifică să lanseze serviciul integrat 112, dar și să procure mai multe ambulanțe de tip B și C, capabile să mențină funcțiile vitale ale pacienților critici, până la etapa de spital.
Reforma Serviciului de Stat de Supraveghere a Sănătății Publice
Prioritățile declarate față de finanțatorii străini sunt extrem de vagi și se referă doar la „armonizarea legislației naționale cu legislația europeană”, planificarea „activităților reieșind din situația epidemiologică” și fortificarea controlului maladiilor netransmisibile.
Reforma în asistența medicală primară
Se pare că autoritățile nu au renunțat la ideea de contractare individuală, or acest lucru este prevăzut în raportul prezentat partenerilor externi la 13 aprilie. Un concept de reformare a asistenței medicale primare trebuia să fie gata încă în luna februarie, la insistența premierului Pavel Filip. Nici până astăzi însă nici un document nu a fost prezentat pentru consultări, iar unii specialiști cred că autoritățile nu trebuie să meargă pe calea descentralizării totale, ci mai degrabă să se orienteze către un sistem mixt.
█ Articole relaționate:
Ministerul Sănătății încalcă termenii ceruți de premier privind reforma medicinei de familie