În legătură cu cererea Ministerului Sănătății privind dezmințirea informațiilor publicate de site-ul Sănătate INFO al Platformei E-Sănătate despre deficitul de resurse financiare necesare pentru salarizarea lucrătorilor medicali din spitale, ținem să menționăm că nu vom publica niciun fel dezmințiri, întrucât deținem probe care demonstrează că situația financiară în sistem este gravă.

Este regretabil că o autoritate publică își permite să prezinte date neveridice, ceea ce denaturează actuala stare de lucruri în domeniul Sănătății.

De asemenea, calificăm reacțiile Ministerului Sănătății ca presiuni asupra jurnaliștilor de la Sănătate INFO de a divulga sursele noastre de informare.

Afirmăm cu tărie că nu vom divulga sursele de informare, or, acest drept îl avem asigurat prin Constituție și Legea cu privire la libertatea de exprimare, condiție de bază într-o societate democratică.

Această protecţie reiese din normele naţionale în materie (art. 32 din Constituţia R. Moldova, art. 13 din Legea cu privire la libertatea de exprimare, art. 14 din Codul audiovizualului al RM), Codul Deontologic al jurnalistului) şi este susținută de instrumentele internaţionale privind libertăţile ziariştilor, cum sunt, în special, Rezoluţia cu privire la libertăţile jurnalistice şi drepturile omului.

De asemenea, acest lucru este prevăzut în articolul 10 al Curții Europene a Drepturilor Omului în care se spune că „protecția surselor jurnalistice este una dintre pietrele de temelie ale libertății presei...Absenţa unei astfel de protecţii ar putea descuraja sursele jurnalistice să ajute presa în informarea publicului pe teme de interes general...”

Vom reveni în scurt cu detalii la subiectul salarizării doctorilor și situația financiară din sistemul de sănătate.