Autor: Elena Cioina
Săptămâna trecută directorii de spitale din Moldova s-au aflat ciucure la Chișinău. Au fost chemați la Ministerul Sănătății să dea dări de seamă privind situația economică și financiară a instituțiilor pe care le conduc, iar cel mai important subiect discutat a fost, bineînțeles, dacă reușesc să le dea angajaților salarii. Deși încearcă să ocolească subiectul în discuțiile cu jurnaliștii, totuși, unii directori recunosc că abia de fac față situației, iar în unele spitale doctorii își primesc salariile fără procentele care ar trebui să le revină pentru indicatorii de performanță. Explicația e simplă – nu sunt bani și, se pare, nici nu vor fi până la sfârșitul anului, așa că directorii, dacă vor să-și păstreze personalul, vor trebui să strângă cureaua și să caute cum să astupe găurile salariale.
La Cantemir, de exemplu, personalul medical din spital ridică leafa fără adaosul pentru indicatorii de performanță. Situația e așa de la începutul anului. Administrația recunoaște că nu are de unde, întrucât Compania Națională de Asigurări în Medicină a contractat instituția cu trei milioane de lei mai puțin decât a cerut conducerea.
„Nouă ne-au dat cu trei milioane de lei mai puțin pentru staționar. Ne-au dat doar 15 milioane. Pentru luna decembrie nu ne ajung pentru salarii vreo 500 de mii. Compania ne-a spus că nu sunt bani. Noi avem nevoie lunar de aproximativ un milion de lei ca să plătim salarii. Ca să oferim și procentele pentru indicatorii de performanță ne-ar mai trebui vreun milion”, a declarat pentru Sănătate INFO, directorul Spitalului Raional, Iurie Mihăiescu.
Acum există riscul ca în luna decembrie spitalul să nu aibă cu ce plăti bani lucrătorilor. În ședința de vineri de la Ministerul Sănătății, directorii au fost chemați să li se spună „să se gândească” de unde iau bani pentru salarii.
Asistenții medicali din școli își vor primi în continuare salariile mici din bugetul public
„Noi putem acoperi din serviciile cu plată undeva jumătate din suma pentru salariu pentru o lun[. Nu ne-ar ajunge cam 500-600 de mii. Reușim să plătim pentru indicatorii de performanță doar doctorilor din secția consultativă, celor din spital nu reușim să plătim încă de la începutul anului. Oamenii ne înțeleg. Le plătim gărzile. Am spus la minister. Ei încearcă să rezolve întrebarea cumva cu CNAM. Vedem, poate ne vor chema la recontractare. Da asta e situația în toate spitalele, nu doar la noi”, a adăugat Mihăiescu.
În total, cu secția consultativă, Spitalul din Cantemir are aproape 200 de angajați.
Nici la Comrat nu ajung bani pentru salarizare. Elena Novac, managerul Spitalului a declarat și ea că ar mai avea nevoie pentru salarii de aproximativ jumătate de milion de lei. „Am discutat posibilități cum să ieșim din această situație. Există unele posibilități să luăm bani din ce am economisit. Noi le oferim angajaților inclusiv pentru indicatorii de performanță. Bineînțeles, celor care merită și aceștia reprezintă aproape 80 la sută din personal. Avem 420 de angajați în total. Eu sper că în decembrie vor reuși să oferim salarii medicilor. Ne vom aduna cu specialiștii și vom vedea ce putem face. Din discuții înțelegem că sunt puține șanse să ne mai dea suplimentar CNAM”.
Elena Novac spune că nici la serviciile cu plată nu poate spera că va aduna prea mulți bani. Din cauză că s-au scumpit la începutul anului, oamenii nu prea vor să cheltuie. „Veniturile noastre din serviciile cu plată au scăzut, deoarece s-au scumpit tarifele și să contăm că vom economisi din ele pentru salarii, nu prea avem cum”, a mai spus Elena Novac.
Directorul Spitalului din Florești, Valeriu Nichiforciuc, se arată mai optimist, deși spune că nici instituției pe care o conduce CNAM nu i-a alocat resursele financiare pe care le-a cerut. Administrația a cerut pentru activitatea spitalului 22 de milioane de lei, dar a primit doar 18. 10 deja i-a cheltuit pentru salarii.
„Ne-ar mai trebui vreo 2-3 milioane. Sperăm că le vom găsi. Nu vreau să spun că sunt probleme mari la capitolul salarizare, dar sunt. Restanțe nu sunt, dar în perspectivă situația ar putea deveni complicată. Eu am discutat cu colegii și situația este într-adevăr grea, ca de obicei, dar nu e ieșită din comun. Sunt optimist. Până la sfârșitul anului Spitalului Raional Florești îi ajung bani pentru salarizare”, a declarat directorul de la Florești.
Neoficial și alți directori de spitale se plâng că nu le ajung bani pentru salarii și că nu pot plăti pentru indicatorii de performanță. Ei sunt nevoiți să-și roage angajații să meargă în concedii forțate și să închidă anumite secții. Dacă totuși ar trebui să achite salariile, conform regulamentului salarizării aprobat vara trecută, unele instituții riscă să rămână fără bani pentru salarii deja în luna septembrie.
Un document ajuns în posesia Redacției Sănătate INFO arată că cel puțin cinci spitale din țară ar avea nevoie de finanțare suplimentară de peste 20 de milioane de lei. Dintre acestea, doar Spitalul de Copii „Valentin Ignatenco” ar avea nevoie de peste 10 milioane, iar Spitalul Raional Căușeni - în jur de cinci milioane. Despre acest lucru însă nici Compania Națională de Asigurări în Medicină, nici Ministerul Sănătății și nici Sindicatele nu vorbesc. Dimpotrivă, autoritățile încearcă să ne convingă că lucrurile în domeniu merg strună.
Acum un an, pe 1 iulie, Guvernul a decis majorarea cu 20 la sută a salariilor cadrelor medicale și a operat modificări la metodologia de calcul a acestora. Conform documentului, lucrătorii medicali au început să primească lefurile conform indicatorilor de performanță, așa cum se practică în multe țări ale lumii, iar pentru minim de indicatori aceștia ar fi trebuit să primească un adaos la salariu de aproximativ 15 la sută. Încă anul trecut unii directori de spitale își exprimau îngrijorarea că nu vor putea plăti salarii angajaților, dacă nu vor avea finanțare suficientă din partea statului.
Acest lucru, se pare, s-a și întâmplat. La începutul anului 2017, instituțiile medicale au trebuit să semneze contracte cu Compania Națională de Asigurări în Medicină la valoarea celor de anul trecut, cu promisiunea că pe viitor Compania le va oferi diferența de bani solicitată. Între timp, Compania a contractat servicii neprevăzute, precum procedurile de fertilizare in-vitro, așa că directorii sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu.
█ Articole relaționate: