Autor: Irina Papuc

Și cu tarife vechi, neschimbate de șase ani, spitalele publice au reușit să adune anul trecut peste 600 de milioane de lei din servicii contra plată, dintre care cea mai mare parte a sumei revine spitalelor republicane – 493 de milioane de lei. Sumele raportate au fost direcționate către „alte surse” și nu pentru salariile medicilor. De altfel, toate instituțiile, inclusiv cele republicane au alocat cote mai mici pentru retribuirea muncii decât erau obligate să o facă. În timp ce doctorii bat alarma că primesc salarii mizere, subiectul este neglijat de autorități.

Așadar, spitalele republicane au acumulat pe parcursul anului 2016 aproximativ 493 de milioane de lei. Cifra a fost raportată cumulativ și nu separat, astfel încât nu se cunosc veniturile exacte pentru fiecare instituție medicală în parte. Doar 36,39 la sută din această sumă au fost alocate pentru salariile lucrătorilor medicali. Este cea mai mică cotă dintre toate tipurile de instituții. Chiar și Centrele de Sănătate Publică și Centrele medicilor de familie au dat cote mai mari, chiar dacă veniturile acestora au fost extrem de scăzute – 42 și respectiv 18 milioane de lei, pentru medicina primară. Spitalele raionale au acumulat 62 de milioane de lei din servicii contra plată și au achitat salariile doctorilor tot cu abateri – în proporție de 40 la sută.

Ce au făcut administrațiile spitalelor cu banii?

Pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă - 14,20 la sută (2015 – 12,47);

Pentru tratament și odihnă - 0,07 la sută (2015 – 0,03%);

„În alte scopuri” - 48,34 la sută (2015 – 44,84%)

Așa arată datele raportate Sindicatului de profil. Astfel, directorii de spitale au admis cheltuieli pentru alte scopuri, deși erau obligați în primul rând să dea salariile doctorilor și apoi să astupe alte „găuri”.

„Conform informațiilor prezentate de către conducătorii unităților medico-sanitare, au fost utilizate pentru plata muncii numai 37,39 la sută (2015 – 42,66), în loc de 55-60 la sută. Plata muncii personalului care prestează servicii contra plată este prioritară. Numai după ce este achitată plata muncii, conform prevederilor actelor normative în vigoare, din mijloacele speciale rămase pot fi efectuate alte cheltuieli, aprobate în devizele de venituri și cheltuieli”, se precizează într-un raport al Sindicatelor. De asemenea, sindicatele propun sancțiuni pentru directorii care admit alocarea unor sume mai mici, decât prevăd actele normative în vigoare.

Precizăm că pentru anul 2016 Ministerul Sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Sindicatele au aprobat următoarele cote pentru remunerarea muncii angajaților din instituțiile medicale publice: pentru asistența medicală urgentă prespitalicească, asistența medicală primară și asistența medicală specializată de ambulatoriu – 65 la sută în raport cu suma totală a fiecărui tip de venit; pentru asistența medicală spitalicească și îngrijiri medicale comunitare și la domiciliu – 55 la sută.

█  Articole relaționate:

Spitalele publice alocă mai puțini bani pentru salarii, decât norma stabilită de Ministerul Sănătății, CNAM și Sindicate

Salariile medicilor, între cifre și promisiuni. Ce lefuri ridică doctorii și câte mii de ore au lucrat peste program

Doctorii din Moldova au primit salarii cu 300 de lei mai mari, în timp ce leafa directorilor de spitale a crescut cu 1.600 de lei