Autor: Irina Miron

Directorii spitalelor publice alocă mai puțini bani pentru salarizarea angajaților. Normele stabilite de Ministerul Sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Sindicatele din sănătate arată că managerii spitalelor trebuie să aloce pentru remunerare o cotă maximă de 55 la sută din veniturile obținute. Statisticile arată că, de fapt, administrațiile spitalelor publice oferă pentru salarizare cu aproximativ 7-15% mai puțin, decât prevăd normele.

De exemplu, statisticile arată că spitalele republicane alocă pentru salarizare puțin peste 41 la sută din banii obținuți în bugetul lor. La Institutul de Cardiologie, se cheltuiește pentru remunerări salariale doar 32%  din bugetul spitalului. Directorul, Mihai Popovici, are o explicație. El spune că restul 23%, care ar fi trebuit să ajungă în buzunarele angajaților, sunt folosite pentru cumpărarea medicamentelor și dispozitivelor medicale performante. „Aici e vorba de servicii medicale de înaltă performanță, de aceea, cumpărăm dispozitive medicale scumpe. Dacă nu am investi atât de mult, nu am avea cu ce trata o treime din bolnavi. Dacă am da pentru salarii toate 55% din buget, atât cât se cere, instituția ar falimenta într-un an”, explică Mihai Popovici.

Datele existente arată că după același principiu activează spitalele municipale, precum și cele raionale. Acestea alocă pentru salarii cu 7% și respectiv 10% mai puțin, decât cota de 55% stabilită de Ministerul Sănătății.

Statisticile mai arată că anul trecut, responsabilii de la Spitalul Raional Șoldănești, de exemplu, au alocat pentru remunerarea angajaților doar 43% din totalul de aproape 17 milioane de lei din cheltuielile executate. Directorul spitalului, Veaceslav Palii, contestă informațiile. „Dimpotrivă, noi planificăm mai mult decât cota stabilită, anul trecut am avut 57%. Avem zeci de specialiști de categorie superioară, trebuie motivați cumva financiar, iar noi facem acest lucru. Nu trebuie de făcut economie în baza salariului angajaților”, este de părere directorul Spitalului Raional Șoldănești.

Și contabilul-șef al Spitalului raional Basarabeasca susține că instituția pe care o reprezintă a alocat mai mulți bani pentru salarii, decât scrie în statistici, adică 45%. „Nu este adevărat, noi am depășit mereu indicele”, ne asigură Elena Tudor.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, salariul mediu al unui angajat într-o instituție medicală publică, în 2012, a fost de 2.796 de lei. 

 

Articole relaționate:

Statul plătește, privații profită. Peste 90 la sută din rezidenții de la farmacie și stomatologie refuză să lucreze cu salarii de bugetari

Medicii români pot spera la creșteri salariale