Autor: Irina Papuc

Salariul mediu al lucrătorilor medicali în Moldova este în continuare mai mic decât salariul minim pe economie și constituie în medie doar 5.010 lei. Deși recent Ministerul Sănătății anunța schimbări importante în salarizarea doctorilor după modificarea regulamentului din 1 iulie 2016, autoritatea a refuzat și până acum să ne arate documentele de care dispune, iar datele Sindicatului Sănătatea nu asigură mai multă claritate.

În luna ianuarie scriam că subiectul majorării salariilor lucrătorilor medicali este un soi de enigmă – nu există date publice clare care să indice exact cu cât au fost majorate salariile după schimbarea mecanismului de salarizare, promovat de Ministerul Sănătății. La scurt timp, autoritatea a publicat un comunicat care a generat furia doctorilor. Ministerul Sănătății ne anunța următoarele:

„În spitalele republicane și municipale doctorii cu experiență mai mare de 20 de ani primesc salarii între 7.000 și 9.000 de lei, iar tinerii specialiști, între 5.000 și 7.000 de lei. Totodată, asistentele medicale ridică lefuri de cel puțin 5.000 de lei.  În spitalele raionale, medicii  au salarii între 6.000 și 8.000 de lei. De asemenea, asistentele medicale sunt remunerate, în medie, cu 4.500 de lei. În același timp, medicii de familie au salarii între 10 mii de lei și 11 mii de lei. Asistentele medicale din instituțiile medicale primare primesc minimum 5.600 de lei”. Mai mulți doctori s-au indignat și au declarat că niciodată n-au ridicat lefuri atât de mari.

Am solicitat atunci Ministerului Sănătății să ne prezinte statisticile de care dispune, pentru a le putea analiza și noi. După aproape două luni nu am obținut niciun răspuns. Tot atunci am întrebat Sindicatele dacă au anumite evaluări făcute. Aurel Popovici, președintele Sindicatului Sănătatea preciza pentru Sănătate INFO că nu există date centralizate și că va fi greu de făcut estimări, având în vedere că datele nu sunt analizate separate – până la și după majorare.

Acum, Sindicatele au publicat unele cifre în cel mai recent raport al lor, însă fără să asigure și un răspuns la întrebarea cea mai importantă – primesc sau nu doctorii salariile promise.

Așadar, conform datelor Sindicatului Sănătatea salariile doctorilor s-au mărit 2.178 de lei, de la salariul mediu lunar pentru o funcție ocupată de 5.500 de lei la salariul mediu lunar de 7.700 lei. Salariul lucrătorilor de verigă medie a crescut de la iulie cu 1195 lei și constituie 4770 lei. Un detaliu importantă însă – această sumă cuprinde:

  • salariul de funcție;
  • suplimentul la salariul de funcție pentru îndeplinirea indicatorilor de performanță;
  • sporul pentru activitate pe timp de noapte;
  • sporul pentru condiții nefavorabile de muncă;
  • suplimentul pentru înlocuirea personalului temporar absent;
  • salarizarea muncii prin cumul.

Cu alte cuvinte, unii ajung la astfel de salarii, însă epuizați la  maxim, făcând munca colegilor care lipsesc. Un singur exemplu – anul trecut doctorii au muncit 87. 340 de ora suplimentar. Conform Sindicatului Sănătatea acestea au fost plătite. Tot Sindicatele atrag atenția că managerii se plâng că nu au bani suficienți ca să acopere plățile suplimentare pentru indicatorii de performanță.

Au dat salarii mai mici, decât erau obligați să o facă

De altfel, mii de doctori și-ar putea da în judecată angajatorul. Și asta pentru că le-a fost încălcat dreptul la retribuirea muncii. Sindicatele atenționează că atât instituțiile municipale, cât și republicane nu au respectat prevederea legală de a aloca pentru retribuirea muncii minimul aprobat: pentru asistența medicală urgentă prespitalicească, asistența medicală primară și asistența medicală specializată de ambulatoriu – 65 la sută în raport cu suma totală a fiecărui tip de venit; pentru asistența medicală spitalicească și îngrijiri medicale comunitare și la domiciliu – 55 la sută. În această ordine de idei, numai 38 la sută dintre spitalele republicane au respectat valorile indicate, aproape 45 la sută dintre cele raionale și 37 la sută dintre instituțiile din asistența medicală primară.

În final, și în 2016 salariul mediul al unui angajat din domeniul sănătății a fost mai mic decât salariul minim de economie, stabilit în mărime de 5.084 lei

 Articole relaționate:

 Doctorii din Moldova au primit salarii cu 300 de lei mai mari, în timp ce leafa directorilor de spitale a crescut cu 1.600 de lei 

Au economisit bani din salariile doctorilor. Instituțiile medicale din Moldova au rupt 3 milioane de euro din lefurile medicilor și asistentelor medicale

RAPORT la Parlament: spitale cu datorii îngrijorătoare, lipsă de transparență și acces limitat la medicamente 

Cadrele medicale și-au ridicat salarii mai mari, pentru luna iulie, în lipsa evaluării indicatorilor de performanță