Autor: Elena Cioina

Personalul medical din instituțiile de învățământ din Moldova nu vor primi salarii din bugetul Companiei Naționale de Asigurări Medicale de rând cu alți lucrători în domeniu. Guvernul a dat astăzi aviz negativ unui proiect propus de un grup de deputați din cadrul Comisiei Parlamentare speciale care a analizat problema alimentaței în școli, Protecție Socială și Familie care prevedea acest lucru. Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan a propus retragerea lui, pe motiv că serviciile medicale suplimentare acordate copiilor, elevilor și studenților, nu sunt incluse în Programul Unic de Asigurări Medicale.  Astfel, asistenții medicali angajați în instituțiile de învățământ din Moldova vor fi plătiți în continuare din bugetul de stat.

Ministra Sănătății a declarat că această inițiativă legislativă, care prevede modificări la lege, a apărut ca urmare a dezbaterilor pe marginea subiectului alimentației copiilor în grădinițe și școli. „Autorii, prin modificarea propusă la Art. 1, propun ca serviciile de sănătate suplimentare pentru copii, elevi și studenți să fie prestate de către personalul medical din cadrul asistenței medicale primare. Această modificare nu poate fi pusă în aplicare, deoarece noțiunea de servicii suplimentare destinate copiilor nu există și nu se regăsește în Programul Unic de Asistență Medicală Obligatorie. Autorii mai menționează că cheltuielile pentru acești lucrători urmează să fie suportate din Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală, însă fără prezentarea fundamentării economico-financiare”, a menționat Ruxanda Glavan în cadrul ședinței.

Din acest motiv, a precizat ministra, Guvernul nu poate pune în aplicare prevederea. Autorii inițiativei au mai propus ca lucrătorii medicali care prestează servicii medicale copiilor, elevilor și studenților să fie trecuți în subordinea Centrelor de Sănătate. Și aici ministra a avut obiecții. Ea a menționat că „abordarea e imprecisă, având în vedere că în Moldova există 264 de Centre de Sănătate autonome, 14 centre ale medicilor de familie, 637 Oficii ale Medicului de Familie, Oficii de sănătate și Asociații Medicale Teritoriale. Acest lucru ar face imposibilă aplicarea în practică a acestei inițiative și din cauză că Ministerul Sănătății lucrează acum la documentul ce prevede reformarea Serviciului de Asistență Medicală primară, prin urmare în formularea actuală nu poate fi susținut.

Vom preciza că majoritatea instituțiilor de învățământ din Republica Moldova nu au un asistent medical, în primul rând din cauza salariului mic pe care-l oferă statul, iar în al doilea - din lipsă de cadre. Din acest motiv, aceste funcții sunt adesea acoperite de către asistenții medicali angajați în centrele de sănătate autonome sau oficiile medicilor de familie. 

 

 Articole relaționate: 

Tot mai puțini doctori tineri decid să se angajeze în sistem. În unele regiuni de 16 ani nu a mai venit niciun medic de familie 

Exodul medicilor continuă. Peste 1.000 de doctori au decis că nu mai vor să salveze vieți în Moldova 

Pleacă fără ezitare. Sute de lucrători medicali au părăsit sistemul medi