Autor: Parascovia Rogate

Criza de cadre medicale se acutizează de la an la an. Anul 2016, cu toate reformele trâmbițate, nu a fost o excepție. Potrivit ultimelor date ale Ministerului Sănătății, anul trecut am pierdut aproape 600 de specialiști. În mare parte este vorba de asistenți medicali, însă și numărul doctorilor este destul de mare – peste 100.

Mai exact, conform Indicatorilor preliminari privind sănătatea populației și activitatea instituțiilor medico-sanitare pe anii 2015-2016, în sistemul național de sănătate activează 10.397 de doctori.

Documentul arată că în doar un an au părăsit sistemul medical din țară 52 de medici stomatologi, 23 de medici psihiatri, 19 specialiști de profil terapeutic și 11 ftiziopneumologi – în total 119 doctori. În schimb, o creștere se atestă în rândul medicilor de familie, al pediatrilor, otorinolaringologilor și a altor doctori de specializări mai înguste. Numărul celor care s-au angajat anul trecut în sistem a ajuns la 103.  Pe fondul acestor migrări, situația asistenților medicali este mai gravă. Anul trecut au plecat peste 500 de specialiști.

Datele Ministerului Sănătății mai confirmă că printre regiunile cu cele mai mari probleme la capitolul asigurare cu personal medical se numără raioanele Cantemir, Ștefan Vodă, Cimișlia, Fălești, Nisporeni, etc. Acestea sunt asigurate cu personal medical în proporție de cel mult 73%. De exemplu, în Cantemir muncesc de două ori mai puține cadre medicale în sectorul de asistență primară, iar Cimișlia este raionul cel mai prost asigurat cu doctori de specializare mai îngustă.

În același timp, la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă figurează 475 de posturi vacante în domeniul sănătății, fiind cel mai solicitat domeniu. Astfel, potrivit datelor ANOFM, instituțiile medicale din țară caută 180 de asistenți medicali, 160 de medici specialiști, 29 de farmaciști, 28 de specialiști în medicina generală și 19 felceri laboranți. De asemenea, sunt căutați și 18 medicii de familie, nouă moașe, cinci nutriționiști, etc.

 

 Articole relaționate: 

 Pleacă doctorii pe-un capăt din sistemul medical. Raioanele unde aceștia sunt sub limita necesarului 

Exodul halatelor albe. De ce pleacă doctorii din Moldova 

Spitalul Clinic Republican caută peste 150 de cadre medicale cu reputație ireproșabilă