Autor: Parascovia Sula

Pe an ce trece, tot mai puțini medici rămân să activeze în instituțiile medicale din Moldova. Cel puțin așa arată ultimele date prezentate de Ministerul Sănătății, cu privire la completarea instituțiilor medico-sanitare cu medici. Potrivit raportului, care prezintă indicatorii preliminari privind sănătatea populației și activitatea instituțiilor medico-sanitare pe anii 2014-2015, majoritatea raioanelor atestă o diminuare a numărului de medici în instituțiile medicale.

Mai exact, datele arată că în 2015 instituțiile medicale erau asigurate în proporție de 84,3% cu medici, cu 1,5 la sută mai puțin decât în 2014. Cea mai afectată regiune de lipsa doctorilor este cea de Sud, unde instituțiile medicale dispun de doar 73% dintre doctorii necesari.

Printre spitale, cele mai asigurate cu medici sunt cele din raionul Dondușeni (sută la sută) și Drochia – 100,9%. Tot în proporție de 100% este asigurat cu medici și spitalul de la Comrat.

 Exodul halatelor albe. De ce pleacă doctorii din Moldova

Însă în Municipiul Bălți, de exemplu, sectorul spitalicesc a cunoscut o diminuare masivă. Dacă în 2014, spitalele erau asigurate cu medici în proporție de cu 94,8%, în 2015, ponderea acestora a scăzut cu 28,7%.

Și asistența medicală primară este afectată de lipsa medicilor. Cel mai afectat în anul 2015 a fost raionul Ștefan-Vodă. Centrele de Sănătate de aici sunt acoperite în proporție de doar 63,3% cu medicii de familie necesari. În schimb, zonele cele mai asigurate cu medici de familie sunt Chișinău, Dondușeni, Drochia, Edineț, Ocnița, Sângerei, Soroca, Călărași, Criuleni, Șoldănești, Comrat și Ceadâr-Lunga. Acestea dispun de doctori în proporție de peste 90%.

Și în secțiile consultative lucrurile nu merg prea bine la capitolul asigurare cu medici. Cu toate acestea, bolnavii din Chișinău și raioanele Dondușeni, Edineț, Ocnița, Sângerei și Soroca se pot bucura de o accesibilitate mai mare a doctorilor. În aceste regiuni, secțiile consultative sunt acoperite cu peste 90% medici de specializare îngustă.

 Noua metodă de salarizare a cadrelor medicale, aprobată de Guvern. „Reforme trebuie să facem, dar nu cu sabia în mână ca Ceapaev” 

Raioanele, asigurate cu cei mai puțini medici cu specializare îngustă în secțiile consultative, sunt Fălești, Florești, Glodeni și Cantemir. Acestea dispun de cel mult 70 la sută dintre doctorii necesari.

Vom preciza că pentru a opri exodul doctorilor, dar și plecările din sistemul medical, Ministerul Sănătății a elaborat un nou mecanism de salarizare în funcție de performanțe. Metoda nouă presupune că doctorilor urmează să le fie oferit un salariu fix plus indicatorii de performanță, dar și alte norme și garanții salariale.

Regulamentul a fost aprobat de Guvern acum două săptămâni, iar medicii urmează să primească salarii conform noilor condiții începând cu această lună.

 

 Articole relaționate: 

Ministerul Sănătății, cu capacități de „prezicător”. Instituția face instruiri cu privire la noua metodologie de salarizare, deși aceasta încă nu a ajuns la Guvern 

 Cu pixul și foaia de-acasă. Asistentele medicale, nevoite să-și cumpere birotică din propriul buzunar 

UPDATE// Ședință colectivă la CMF-ul de la Botanica. „Angajații au colectat banii pentru reparație, din proprie inițiativă”