Autor: Natalia Nicoreanu

De astăzi, teoretic, cadrele medicale din Moldova primesc salarii mai mari. Este vorba de majorarea cu 20 la sută a lefurilor angajaților din sectorul de sănătate, promisă de autorități încă la sfârșitul lunii aprilie. Totodată, salariile urmează să fie stabilite în baza noii metodologii de calcul, aprobată acum două zile de Guvern. Se va întâmpla după ce documentul va fi publicat în Monitorul Oficial. Vestea, care ar trebui să-i bucure pe doctori, continuă să provoace însă confuzie, mai ales printre managerii instituțiilor medicale, dar și sindicate.

„Eu nu pot să garantez că în practică vom avea salarii majorate de la 1 iulie. Cel puțin după prima lună de implementare vom putea vorbi la acest subiect. Declarația este de 20 la sută, dar sistemul nu prevede la toți cu 20%. La unii poate rămâne același salariu, la alții poate fi cu 25-30% și mai mult. Putem discuta problema numai după implementare”, a declarat pentru Sănătate INFO Ion Cucu, consilier principal al Sindicatului „Sănătatea”.

Și directorul Spitalului Municipal Nr.1 din Capitală, Ștefan Calancea spune că este prematur pentru concluzii, mai ales că noua metodologie de salarizare ar provoca un șir de întrebări. Calancea afirmă că, potrivit calculelor pe care le-au făcut în cadrul instituției, anual ar mai avea nevoie de două milioane de lei suplimentar pentru a putea acoperi cheltuielile de salarizare după majorarea lefurilor.

 „Noi am făcut calculele după primul model de regulament privind calculele la salarizarea medicală. Noi nu cunoaștem situația care este astăzi  și dacă regulamentul care a fost propus pentru discuții a suferit ceva modificări. Așteptăm să vină în formula finală, îl discutăm, îl aplicăm și facem calculele. Vrem să vedem documentul ca să putem ști cum se calculează. Sunt neclarități în indicii de performanță. Nu este clar ce indici de performanță vom avea. Banii respectivi vor veni suplimentar la fondul de salarii sau o să vină în acest fond de salariu și noi va trebui să ne confirmăm salariul nostru prin niște indici?”, s-a întrebat Ștefan Calancea.

█ Noua metodă de salarizare a cadrelor medicale, aprobată de Guvern. „Reforme trebuie să facem, dar nu cu sabia în mână ca Ceapaev” 

În acest context, directorul este de părere că autoritățile ar trebui să se grăbească cu punerea în aplicare a noului regulament, în caz contrar ar putea crea nemulțumiri în rândul cadrelor medicale.

 „Procedura trebuie să o facă repede ca să reușim să facem calculele până la finele lunii și să putem da salariul. Să nu ne lase confuzi, să dăm câte două salarii pe lună, pentru că se mărește impozitul și oamenii nu sunt mulțumiți. Până pe 20 iulie noi trebuie să începem să lucrăm cu regulamentul nou”, a adăugat Calancea.

Economiștii de la Spitalul Clinic Republican ne-au comunicat și ei că așteaptă ca Ministerul Sănătății să le prezinte indicii de performanță, iar în baza lor, fiecare instituție urmează să-și creeze propriile criterii care vor sta la baza salarizării cadrelor medicale. Printre angajații „ochiți” de administrație, în sensul bun al cuvântului, se numără asistentele medicale.

„Anul trecut am făcut solicitare de 155 de asistente medicale. Au venit două și doar una s-a angajat. La noi e catastrofă cu asistentele medicale. O asistentă trebuie să deservească 15 bolnavi, dar în secție rămâne pe noapte o singură soră la 30 de bolnavi. Și noi o să-i punem drept indicator de performanță suplinirea a două funcții, deservirea de două ori mai mult a bolnavilor. Și o să-i punem 100%”, a declarat Svetlana, economist la SCR.

Reprezentanții Ministerului Sănătății dau asigurări că începând din august, cadrele medicale vor ridica lefuri mai mari, care vor fi calculate  conform noului mecanism de salarizare.

 Igor Zubcu, Federația Sindicală „Sănătatea”: „Din zece în zece ani, este un decalaj prea mare. Un începător ar avea același salariu ca specialistul cu nouă ani și 11 luni de muncă” 

„Documentul, care a fost votat în ședință de Guvern, încă nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Urmează ca în următoarele zile să fie publicat. Respectiv, angajații din sistemul de sănătate, care vor primi salarii în baza noului mecanism de salarizare, vor primi salariul recalculat luna viitoare. La mijloc de august sau la finele lunii, la fiecare instituție medicală e diferit”, a declarat pentru Sănătate INFO, consilierul ministrului Sănătății, Stela Ceptene.

Precizăm că noul regulament de salarizare a cadrelor medicale este îndreptat, mai ales, spre majorarea salariilor tinerilor specialiști pe care Ministerul Sănătății își propune să-i mențină în sistem. Potrivit ministrului Ruxanda Glavan, cea mai mare creștere urmează să o simtă specialiștii care au o vechime în muncă mai mică de zece ani. Pentru unele categorii, salariile ar urma să se majoreze cu 80% sau chiar să se dubleze. Totodată, pentru cei care activează în sistem și au vechime mare în muncă și salarii mai mari, creșterea va fi mai mică. 

Printre factorii distincți ai noului regulament se numără excluderea salariilor tarifare și includerea celor de funcție. Pe lângă suma fixă, fiecare angajat va fi remunerat suplimentar conform indicatorilor de performanță care vor fi de cel puțin 15 la sută din salariu.

 

Articole relaționate: 

Nemulțumiri legate de noua metodă de salarizare a medicilor. „Nu va duce la majorarea echitabilă a salariilor, în unele cazuri fiind admisă chiar micșorarea lefei” 

Cu pixul și foaia de-acasă. Asistentele medicale, nevoite să-și cumpere birotică din propriul buzunar 

Ministerul Sănătății, cu capacități de „prezicător”. Instituția face instruiri cu privire la noua metodologie de salarizare, deși aceasta încă nu a ajuns la Guvern