Autor: Natalia Nicoreanu
Salariile medicilor ar putea fi majorate începând de mâine. Proiectul regulamentului privind salarizarea cadrelor medicale a fost aprobat ieri, de Guvern. Noul mecanism prevede creșterea lefurilor, mai ales pentru tinerii specialiști. Proiectul a provocat discuții aprinse la ședința Executivului. Vicepremierul pe probleme sociale, care este medic de specialitate, s-a abținut de la vot, motivând că documentul este aprobat în grabă și nu ar avea temei legal. Într-un final, după aproape jumătate de oră de discuții, proiectul a fost votat de Cabinetul de Miniștri, iar acum urmează să fie pus pe masa deputaților.
După ce a fost supus dezbaterilor publice și a provocat laude pe de o parte și critici dure pe de altă parte, proiectul privind modificarea regulamentului de salarizare a cadrelor medicale a ajuns ieri, pe masa Cabinetului de Miniștri. Ce-i drept, documentul a fost inclus pe ordinea de zi suplimentară, iar membrii Guvernului nu au avut timp să-l examineze. Înainte de începerea ședinței, vicepremierul pe probleme sociale a cerut amânarea aprobării acestui proiect motivând că ar trebui discutat și pregătit suplimentar. La insistențele Ministrului Sănătății, documentul a fost supus votului.
Potrivit noului regulament de salarizare, tinerii specialiști sunt cei care vor avea de câștigat. Astfel, Ministerul Sănătății spune că vor putea fi evitate plecările în masă a medicilor din sistem. „Cea mai mare creștere o vor simți tinerii specialiști care au o vechime în muncă de până la zece ani. Procentual pentru tinerii specialiști, pentru unele categorii, salariile se vor majora cu 80 la sută sau chiar se vor dubla, iar pentru specialiștii cu o vechime în muncă mai mare, care au peste 20 de ani în sistem, care astăzi au salarii mai mari, creșterea va fi mai mică. De fapt ceea ce ne propunem acum este să eliminăm o dată și pentru totdeauna inechitățile la care erau supuși tinerii specialiști”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
Totodată, potrivit proiectului, din acest an vor fi eliminate salariile tarifare și vor fi incluse salariile de funcție, care vor fi calculate în baza indicatorilor de performanță. „Diferența între specialiști o va face performanța. La acest salariu, suplimentar fiecare va avea dreptul să primească plata pentru niște indicatori de performanță care vor fi cel puțin 15% din salariul de bază și poate crește până la 100-200% în funcție de resursele financiare pe care le identifică conducătorul instituției respective și are posibilități la fondul de salarizare”, a adăugat Glavan.
Argumentele Ruxandei Glavan nu l-au convins însă pe vicepremierul Gheorghe Brega. Medic de specialitate, Brega a insistat că proiectul mai trebuie analizat și discutat, înainte de a fi aprobat de Guvern.
„Sunt pentru majorarea salariilor medicilor ca să-i putem reține acasă. Am solicitat să fie amânat pe o săptămână-două pentru că sunt unele chestii care mai trebuie discutate. Prima ce aș vrea să spun este că: criteriul de performanță este pacientul, în toată lumea primul este pacientul. Pacientul și cazul tratat trebuie să fie indicatori de performanță, dar nu o plângere sau alta care este subiectivă. De exemplu dl. Galbur a operat 100 de pacienți - primește salariu pentru 100, iar Brega un pacient- primește pentru un pacient. Și el singur o să plece din sistem”, susține Brega.
Un alt argument al lui Gheorghe Brega a fost necesitatea de modificare a Legii salarizării. „Legea salarizării Nr.355 trebuie modificată. Legea contravine la ceea ce noi acum încercăm să facem. Este nevoie de o săptămână, două, trei. Nu știu. Doamna ministru al Muncii ne poate spune. Totodată, dispar medicii care nu sunt salarizați de la CNAM, dar de la Bugetul de Stat. Apare o discrepanță și o inechitate față de medicii care sunt finanțați de la Bugetul de Stat”, a mai adăugat Brega.
În același timp, Gheorghe Brega a declarat că pentru această modificare a mecanismului de salarizare nu ar exista nici cadrul legal corespunzător. „Legea 15/83, unde noi, printr-o hotărâre de Guvern, prin amendamentul deputaților, am abrogat punctul cinci și șase, legea despre salarizare. Această lege nu este promulgată și nu este publicată. Bază legală noi nu prea avem. Eu propun să fie amânat, să modificăm legea salarizării. Mai mult ca atât, din discuțiile de astăzi, nu este o siguranță că la anul viitor, noi o să avem surse necesare. Ele trebuie căutate prin interior, pe la CNAM. Eu propun să mai așteptăm. În caz contrar eu mă abțin. Reforme trebuie să facem, dar nu cu sabia în mână ca Ceapaev”, a conchis Brega.
Ministrul Sănătății a ținut să vină cu o replică pentru vicepremier. „Dreptul pacientului de a-și alege medicul nu ține de fapt de obiectul acestui regulament. Prin regulamentul de salarizare nu acordăm drepturi suplimentare pacientului. Cât ține de bugetari, Ministerul Sănătății are sarcina prin această strategie, aprobată în aprilie, ca în trimestrul 3-4 al anului 2016, să elaboreze și să aprobe următoarea hotărâre de Guvern care va fi pusă în aplicare începând cu trimestrul I al anului 2017. Totodată, ce ține de cadru legal: Legea a fost votată în două lecturi, a fost promulgată de către președinte. Avem informații că pentru vineri, pe 1 iulie, în Monitorul Oficial ea va fi publicată. Totodată, acest regulament aprobat astăzi, va fi publicat săptămâna viitoare pe 5 iulie. Deci noi ne încadrăm perfect în tot ce înseamnă cadru legal”, a fost reacția Ruxandei Glavan.
Și ministrul adjunct al Justiției, Nicolae Eșanu a ținut să intervină în dezbateri. „Eu nu am comentarii la proiect pentru că nu l-am văzut că a fost inclus, dar aș vrea să reacționez la o parte din comentariile făcute aici. Am înțeles că este posibil, ca în rezultatul schimbărilor, o să fie tratați diferit medicii salarizați din contul CNAM și cei din Buget. Vreau să fim siguri. Cu un asemenea tratament riscăm ca toți în judecată să-și câștige salariul egal. Trebuie să fim siguri că doar acest criteriu - din ce buget e finanțat, nu este temei pentru salariu diferit”, spune Nicolae Eșanu.
„Domnule Eșanu, cât ține de salariile bugetarilor, ele și până astăzi sunt reglementate printr-o altă hotărâre. Când vorbim de medici bugetari nu avem în vedere medici care lucrează în spitale, ambulanță, dar vorbim despre medicii care lucrează în instituțiile departamentale și în serviciul supravegherii de stat a sănătății publice. Și până astăzi activitatea lor este plătită în baza a două regulamente diferite. În trimestrul trei și patru al acestui an, vom elabora un alt regulament care vine să modifice hotărârea de Guvern din 2016, privind bugetarii și vom ține cont de aceleași chestiuni”, susține Glavan.
Într-un final, proiectul hotărârii de Guvern privind modificarea regulamentului salarizării cadrelor medicale a fost supus votului. Pentru au votat toți membrii Cabinetului de Miniștri, iar vicepremierul Gheorghe Braga s-a abținut. Acum, urmează ca documentul să ajungă și pe masa deputaților pentru a decide dacă-l votează sau nu.
█ Articole relaționate: