Autor: Natalia Nicoreanu

Cu pixul, cariocile și foile de-acasă. Asistentele medicale din spitale sunt nevoite să cumpere din proprii bani rechizitele pe care le folosesc zilnic, la locul de muncă. Acestea spun că au mult de scris, iar un pix le ajunge pentru cel mult două ture. În aceste condiții, fie vin cu birotica de-acasă, fie pun mână de la mână și cumpără tot de ce au nevoie. În replică, administrația instituțiilor medicale dă vina pe lipsa banilor sau face trimitere la o dispoziție a Agenției de Achiziții Publice, care a suspendat desfășurarea licitațiilor pentru alte servicii decât cele strict necesare pentru activitatea instituțiilor bugetare. Se întâmplă în lipsa unui Buget aprobat pentru anul 2016. Deocamdată, Parlamentul a votat Legea Fondurilor pentru acest an abia în primă lectură.

Asistentele medicale de la una dintre cele mai mari instituții medicale din țară, Spitalul Clinic Republican, se plâng că sunt nevoite să cumpere rechizitele din banii proprii. Și asta, pentru că administrația instituției nu le oferă nici jumătate din tot necesarul de care au nevoie.

 „Ni se cere să scriem toată mișcarea  pe care o facem. Am dat o pastilă – o decontăm. Pentru fiecare fleac avem nevoie de birotică, de caiete. Tot înregistrăm, dar de dat nu ni se dă mai nimic. Avem nevoie de pixuri, creioane, radiere, corector. Sunt lucruri pe care le folosim când suntem în tură. De exemplu, un pix ne ajunge pentru două ture, pentru că scriem foarte mult. Pixul roșu în general e obligatoriu. Unde te întorci trebuie să scrii ceva cu roșu. Foarte multă hârtie folosim, mai ales A4. Sunt notițe pe care le dăm pacienților cu tot ce trebuie să procure, mă refer aici la șervețele umede, uscate, apă, lucruri personale și noi le scriem pe foaie. Pacienții noștri au minim patru sticle pentru perfuzii. Pe toate sticlele trebuie să scriem cu carioca de culoare roșie, neagră, albastră ca să bată la ochi. Se scrie data, numele pacientului. Unde te întorci trebuie carioci colorate”, povestește Tatiana, asistentă medicală la Spitalul Clinic Republican.

 █ Condiția asistentelor medicale din Moldova. „Noi toate suntem de la sat. Nu vin orășencele să lucreze aici” 

„La o colegă asistentă soțul lucrează la o bază și de acolo ne aduce foi, dar tot nu sunt curate, sunt ceva cu însemne din construcții. Noi le tăiem în patru și scriem pe verso unde este curat. Noi tot procurăm. Absolut tot din banii proprii. Ori venim cu dânsele în buzunar, ori strângem o dată în lună bani și ne cumpărăm toate rechizitele necesare”, a adăugat angajata.

Aceeași Mărie, cu altă pălărie. Situația e la fel și la Maternitatea Nr.1, dar și la Institutul Oncologic. Asistentele medicale cumpără toate rechizitele. „Nu primim absolut nimic din birotică. Noi procurăm din banii proprii atât pixurile cât și foile de care avem nevoie. Mai vin uneori companiile farmaceutice care își fac reclamă și le oferă doctorilor rechizite. Eu mai îndrăznesc câteodată și cer de la doctori să ne dea și nouă câte ceva”, mărturisește Ana, asistentă medicală la Maternitatea Nr.1 din Capitală.

 „Avem noroc de donatori. La Crăciun am primit birotică și ne străduim să o economisim. Avem organizații de caritate care aduc rechizite pentru copiii de la centrul educațional pe care îl avem. Le aduc lor și ne dau și nouă. A fost o perioadă când ne dădea administrația instituției, dar acum nu mai primim nimic. Cred că este criză. De vreo jumătate de an nu primim nimic”, ne-a spus și Georgeta Capbătut, asistentă medicală de la Institutul Oncologic.

Am încercat să aflăm de ce asistentele medicale sunt nevoite să cumpere rechizitele din propriile buzunare. Directorul Maternității Nr.1, Iurie Dondiuc, ne-a declarat că instituția pe care o conduce procură birotică și o repartizează prin secții, doar că face aceste achiziții în limita bugetului de care dispune. „Procurăm din sursele disponibile și atât cât ne permite bugetul. Nu doar pentru birotică nu ne ajung bani, dar și pentru alte lucruri. Se cumpără și se repartizează prin secții. Deja acolo poate că dispare, așa cum se întâmplă cu săpunul, hârtia igienică. Se pune, dar dispare, mai iau pacienții. O parte din medici vin cu pixul de-acasă, alții cer și le dăm în măsura posibilităților. Nu este exclus că angajații folosesc irațional rechizitele. Poate îl mai uită pe acasă. Nu știu ce să vă spun”, a fost reacția directorului Maternității, Iurie Dondiuc.

Responsabilii de la Spitalul Republican au făcut trimitere la un ordin al Agenției pentru Achiziții, emis în luna februarie. „Agenția de Achiziții Publice a suspendat procurările, deoarece bugetul deocamdată, nu este aprobat. Se organizează achiziții doar pentru consumabilele strict necesare pentru activitatea chirurgicală si tratarea pacienților”, a declarat pentru Sănătate INFO ofițerul de presă al SCR, Marina Zibliuc.

 De ziua lor profesională, unele asistente medicale s-au simțit discriminate. „Mai bine ne dădeau salariul la timp” 

Într-adevăr, pe 23 februarie, pe site-ul oficial al Agenției pentru Achiziții Publice a fost plasat un comunicat care anunța sistarea temporară a achizițiilor publice pentru instituțiile bugetare. Mai exact, documentul anunța că finanțarea de la bugetul de stat se va efectua doar pentru cheltuielile cele mai necesare, care asigură funcționalitatea instituțiilor bugetare, iar celelalte cheltuieli trebuie suspendate. Se pare că birotica pentru cadrele medicale nu intră în categoria celor strict necesare. Motivul ar fi bugetul provizoriu în baza căruia activează toate instituțiile statului, inclusiv cele medicale, iar aceste cheltuieli suplimentare ar putea genera blocaje financiare. Solicitați de Sănătate INFO, reprezentanții Ministerului Finanțelor ne-au comunicat că această dispoziție este valabilă atât timp cât instituțiile de stat activează în baza Bugetului provizoriu, iar prevederea dată va putea fi revăzută doar după aprobarea bugetului pentru 2016. 

Ținem să precizăm că așa cum Bugetul de Stat pentru 2016 nu a fost aprobat încă, deja de jumătate de an, toate instituțiile statului activează în baza unui buget provizoriu. Asta înseamnă că ele nu pot efectua alte cheltuieli decât cele care au fost făcute anul trecut în aceeași perioadă. Deocamdată, Legea bugetului de stat a fost aprobată în prima lectură de parlamentari și urmează să mai fie supusă dezbaterilor în alte două lecturi, înainte să poată fi pusă în aplicare.

 

█ Articole relaționate:

CAMPANIE// Povestea asistentei medicale care a „adoptat” 18 bolnavi de care îngrijește zilnic 

Renunță la meserie din cauza salariilor mici și a condițiilor de muncă. Premierul, Iurie Leancă le-a promis asistenților medicali salarii mai mari, dar le-a cerut răbdare 

Criză de doctori la Spitalul Clinic Republican. Instituția caută peste 200 de cadre medicale