Autor: Natalia Nicoreanu

Asistentele medicale din toată lumea marchează astăzi Ziua lor Profesională. Cu această ocazie, administrația Spitalului Clinic Republican a organizat în ajun, un concert la care au fost invitate toate asistentele medicale care activează în instituție. O parte dintre ele au fost premiate cu câte o mie de lei și diplome. Evenimentul a provocat pe de o parte, laude în adresa administrației, iar pe de altă parte critici din partea asistentelor care spun că se simt discriminate.

Ziua de 12 mai este cu roșu în calendar pentru nursele din întreaga lume. Cele peste 600 de asistente medicale de la Spitalul Clinic Republican au avut ieri motiv de sărbătoare. Administrația le-a organizat un concert la care au evoluat elevii Colegiului de Muzică „Ştefan Neaga”.

Pe lângă cuvinte de felicitare, 53 de asistente medicale au fost premiate cu diplome și cu câte o mie de lei. Ce-i drept, angajatele au ridicat doar certificatele, nu și banii, care urmează să le fie transferați odată cu salariul.

„Eram foarte bucuroasă ieri când mi-am auzit numele. Mulțumim administrației că ne-au luat în seamă și pe noi. După cum este situația grea în ziua de azi, este tare binevenit acest premiu. Am peste 30 de ani de stagiu de muncă și cred că am meritat această atenție. Încă nu am văzut premiul la mână, dar îl așteptăm”, a mărturisit entuziasmată Uliana, asistentă medicală.

„Este pentru prima data când am fost premiată. Lucrez la Spitalul Republican din anul 2001 în secția de statistică medicală și audit. Este foarte binevenit. Pentru o familie mare, un premiu bănesc niciodată nu încurcă. Am trei copiii și acești bani vor merge pentru cheltuieli familiale. Este o sumă bună, sunt mulțumită”, spune Mariana, asistentă medicală.

Bucuria unora, scârba altora. Mai multe asistente medicale care nu s-au regăsit în această listă spun că se simt discriminate.

„A fost un pic de discriminare. Prin ce ne deosebim unii de alții? Cu toții ne facem datoria și lucrăm la același nivel. Reiese că una este mai bună decât alta. Nu înțelegem cum s-a făcut selectarea. Putea să ne dea câte puțin la fiecare sau la nimeni. Sau se putea de dat ceva pentru fiecare secție pentru colectiv, ori câte un mic cadou simbolic la fiecare. Toată lumea lucrează. Sunt asistente cu stagiu mare de muncă, care s-au dedicat lucrului și nu a ieșit prea frumos” s-a arătat nemulțumită o asistentă medicală care a dorit să rămână în anonimat.

„Mai bine primeam salariul la vreme. Au fost și sărbătorile de Paște și astăzi este Ziua profesională, dar salariul așa și nu l-am primit. Înainte îl primeam pe data de zece, dar de câteva luni întârzie. Îl primim pe data 15 și chiar pe 20 a lunii”, ne-a comunicat indignată o altă asistentă medicală.

█ Premii, dar nu pentru fiecare. Planurile Ministerului Sănătății pentru Ziua lucrătorului medical

„Concertul a fost bunișor. A fost plăcut, doar că nu a fost premiată lumea care foarte mult lucrează și depune efort mult mai mare decât cei care au fost menționați. A fost surpriză, dar nu pentru toată lumea. Din reanimări au primit premii foarte puține asistente, chiar dacă aici munca este foarte grea”, mărturisește și Iulia, asistentă medicală în secția reanimare.

Asistenta medicală şefă a instituției, Valentina Saghin, ne-a comunicat că administrația spitalului nu a întocmit listele de sinestătător, dar în baza propunerilor venite de la fiecare departament în parte. Șefii de secție, împreună cu asistentele medicale superioare, au fost cei care au decis cui să-i fie oferite aceste premii. În replică, la supărările enunțate mai sus, Saghin susține că cei care nu au fost menționați de această dată, vor fi premiați la următoarele sărbători, cum ar fi Ziua lucrătorului medical, care este marcată anual, în luna iunie. Cât privește plata salariului, administarția SCR susține că în contractele angajaților este stipulat că lefurile sunt transferate până pe 18 a lunii și deci, nu ar fi vorba de o întârziere. Instituția a ținut să precizeze că în după-amiaza zilei de astăzi, cadrele medicale și-au ridicat salariile.

De asemenea, Ministerul Sănătății a oferit nurselor trei diplome, iar Confederația Sindicatelor – cinci.

În Republica Moldova, prin decizia Ministerului Sănătăţii, Ziua Internaţională a Nurselor este sărbătorită începând cu 1994. Nursing sau asistenţă medicală este o activitate profesională, desfăşurată în scopul promovării şi menţinerii sănătăţii, prevenirii îmbolnăvirilor, îngrijirii şi recuperării persoanelor bolnave şi sănătoase de la concepţie până la sfârşitul vieţii.

În Moldova sunt peste 40 de mii de asistenți medicali, însă necesarul ar fi mult mai mare. Nu există instituție medicală care să fie asigurată sută la sută cu asistenți medicali. Din cauza salariului mizer, mulți dintre aceștia iau calea străinătății.

 

█ Articole relaționate:

CAMPANIE// Povestea asistentei medicale care a „adoptat” 18 bolnavi de care îngrijește zilnic 

Renunță la meserie din cauza salariilor mici și a condițiilor de muncă. Premierul, Iurie Leancă le-a promis asistenților medicali salarii mai mari, dar le-a cerut răbdare 

Criză de doctori la Spitalul Clinic Republican. Instituția caută peste 200 de cadre medicale