Autor: Parascovia Sula

Spitalul Clinic Republican a scos la concurs peste 200 de locuri de muncă vacante. Instituția caută mai mulți șefi de departamente și șefi de secții, dar și mai mulți doctori de diverse specializări, asistenți medicali și felceri. De exemplu, SCR are nevoie de șef de secție pentru Departamentul de chirurgie și cel de reanimare și terapie intensivă, dar și de medici interniști, oftalmologi, anesteziologi reanimatologi, precum și asistenți medicali și felceri laboranți.

Lista posturilor vacante a fost publicată pe pagina web a instituției pe 30 martie, iar doritorii au la dispoziție 20 de zile ca să-și depună dosarele.

Printre funcțiile scoase la concurs sunt cele de șef de secție ale departamentelor de chirurgie, reanimare și terapie intensivă, precum și șef de secție reanimare chirurgie cardiovasculară, reanimare transplant, neuro-hepato-bilio-chirurgie, reanimare terapeutică, terapie intensivă intermediară, endocrinologie, terapie generală.

 Criza de doctori se acutizează. Spitalele caută cu disperare specialiști 

De asemenea, instituția mai caută doi medici interniști, doi oftalmologi, 40 de anesteziologi, reanimatologi, trei medici de laborator și doi - patomorfologi. De asemenea, spitalul mai are nevoie de 146 de asistenți medicali, șase felceri laboranți pentru laboratorul clinic diagnostic, cinci pentru secția morfopatologie și patru la transfuzii sangvine.

Administrația spitalului spune că pe lângă faptul că mai mulți medici ar fi plecat în căutarea unor condiții de lucru mai bune, în instituție au apărut și câteva secții noi, inclusiv pentru copii, care necesită personal medical suplimentar.

„Au fost deschise câteva secții noi în terapie, reanimare cardiovasculară pentru copii, deoarece aceștia nu pot fi tratați în secțiile pentru adulți. De asemenea, s-a deschis și secția de reanimare septică. Acum, urmează să mai deschidem încă două secții: de reanimare intermediară și chirurgie de o zi”, a declarat pentru Sănătate INFO Nina Munteanu, vice-director al SCR.

 Topul spitalelor cu cei mai puțini doctori. În Moldova, o singură instituție este asigurată cu suficienți medici

Responsabilul a mai explicat că după plecarea unor șefi de departamente, unii doctori și-au manifestat interesul față de funcțiile vacante, prin urmare în locul lor trebuie căutați alți medici.

„De asemenea, este nevoie de specialiști pentru completarea personalului din secțiile noi. Pe lângă acestea, sunt specialități de care avem nevoie în permanență, specialiști la laboratoare, la morfopatologie sau asistenți medicali. Mulți oameni pleacă. Fluctuația e mare în medicină, dar blocul nou chirurgical al SCR are nevoie de colaboratori medicali”, a mai precizat vice-directorul SCR.

Candidații care aspiră pentru funcțiile vacante de doctor sau șef de departament și de secție trebuie să aibă studii superioare în domeniul de activitate, studii postuniversitare, să fie cetățeni ai Republicii Moldova și să cunoască limba română și o limbă străină. De asemenea, ei trebuie să aibă o reputație ireproșabilă, să nu aibă antecedente penale, să cunoască legislația, dar și să aibă experiență în domeniu.

La rândul lor, asistenții medicali și felcerii trebuie să aibă studii medii speciale.

 

 

 Articole relaționate:

Cu ce se ocupă doctorii din Moldova care au părăsit sistemul medical și în ce condiții ar accepta să poarte din nou halatul alb. Unora, un salariu de 7.000 de lei le-ar fi de-ajuns 

Specialitățile din medicină cele mai populare în ultimii cinci ani pentru tinerii moldoveni. Câți dintre ei însă au reușit să se angajeze 

Spitalele din Moldova, cu rol de azil, sanatoriu și chiar hotel pentru pacienții neasigurați. Unii ajung aici, pentru că nu au ce mânca sau cu ce se încălzi iarna