Autor: Parascovia Sula

UPDATE// 17:30 Administrația Centrului Medicilor de Familie Nr.1 din sectorul Botanica a desfășurat astăzi o ședință colectivă cu angajații. Subiectul acestei întruniri neplanificate a fost scrisoarea anonimă apărută în presă. Într-un extras al procesului verbal, expediat pe adresa Direcției Sănătate a Consiliului Municipal Chișinău, se spune că toți cei prezenți la întrunire au condamnat autorii acestui răvaș nesemnat și l-au calificat drept un act de calomnie la adresa instituției. Totodată, în document scrie negru pe alb că medicii de familie au fost cei care au venit cu inițiativa de a colecta bani pentru lucrările de reparație efectuate în propriile birouri și că nu au fost supuși presiunilor din partea conducerii CMF.

14:00 Obligați să plătească pentru reparația policlinicii în care lucrează.  Este vorba de angajații Centrului Medicilor de Familie (CMF) Nr.1 din sectorul Botanica, cărora li se cere câte o mie de lei pentru lucrări de reparație. Cel puțin asta reiese dintr-o scrisoare anonimă care a fost expediată pe adresa Ministerului Sănătății, a Direcției Sănătate din cadrul Consiliului Municipal, precum și a câtorva instituții media. În replică, șeful Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu  spune că în instituția medicală respectivă au fost prevăzute lucrări de schimbare a rețelelor electrice, nu și de reparație, iar medicii ar fi decis de comun acord să adune bani pentru împrospătarea birourilor.

Astfel, în răvașul nesemnat apărut în presă, se spune că lucrătorii medicali sunt impuși de către șefii de secții să colecteze bani pentru reparație. Sumele adunate ar începe de la o mie de lei.  Mai mult, lucrările de cablare și instalare a electricității ar fi efectuate de către elevii unei școli profesionale, ghidați de un profesor.

█ Peste 27 de milioane de lei pentru reparații și mobilier la Institutul Mamei și Copilului

Am încercat să vorbim cu administrația Centrului Medicilor de Familie pentru a ne oferi explicații în acest sens. Am sunat în repetate rânduri, dar secretarea ne-a anunțat că managerul instituției nu este în birou. Aceasta ne-a comunicat că de dimineață, în cadrul instituției au loc mai multe verificări cu privire la informațiile care se conțin în această scrisoare anonimă.

Contactat de redacția Sănătate INFO, șeful Direcției Sănătate din cadrul Consiliului  Municipal Chișinău, a declarat că scrisoarea a ajuns la direcție încă săptămâna trecută. Mihai Moldovanu spune că l-a contactat pe directorul CMF Nr.1 pentru explicații.  „Joi după-amiază am chemat directorul pentru ca să-i prezint scrisoarea. Din discuția noastră, acesta mi-a spus că nu cunoaște cine ar putea să scrie sau să ceară bani pentru reparație. Da, acum într-adevăr instituția este în proces de reparație, dar a fost făcută o licitație și nu înțeleg despre ce bani poate fi vorba. De aceea, i-am acordat trei zile, timp în care să poarte discuții în colectiv și să vadă de unde a pornit totul”, a spus pentru Sănătate INFO Mihai Moldovanu.

Moldovanu spune că reparația la CMF Nr. 1 a început acum o lună și prevedea schimbarea rețelelor electrice. În urma acestor lucrări, pe alocuri, au fost deteriorați pereții, iar din acest motiv medicii ar fi decis să-și repare din banii proprii birourile.  „Deoarece lucrările nu prevedeau și reparația încăperilor, administrația instituției cu șefii de secție ar fi decis că această reparație cosmetică ar putea să și-o asume singuri, vorbesc de reparație prin birouri.  Dar nu știu cine ar fi luat această decizie, este inițiativa directorului sau este un proces verbal?! Încă nu știu care e situația concretă. Aștept astăzi răspunsul directorului instituției”, mai spune Moldovanu.

Serviciul de presă al Ministerului Sănătății ne-a comunicat că autoritatea în sănătate condamnă această practică și că a cerut Direcției Municipale Sănătate să se implice în vederea rezolvării acestei probleme.

 

 Articole relaționate:

De ce schimbări are nevoie sistemul spitalicesc din Moldova - directorii spitalelor trebuie numiți în funcție de consiliile de administrație 

Veriga slabă a spitalelor din Moldova – Consiliul de Administrație. Este mai mult un organ de conducere fals, arată un studiu 

Salariul doctorilor, la cheremul directorilor. Managerii spitalelor republicane distribuie cote minime din buget pentru remunerarea cadrelor medicale