Autor: Sorina Bujarov
Reparații, mobilier și echipament medical de peste 27 de milioane de lei. Cel puțin asta și-a planificat administrația Institutului Mamei și Copilului să realizeze în acest și cu acești bani. Resursele financiare vin din donații, mai exact – din milionul de euro acordat de Guvernul României încă în luna mai anul trecut.
Conform planului de achiziții publice în cadrul proiectului de finanțare moldo-român, cei mai mulți bani vor merge pentru lucrările de reconstrucție a un unor secții. De exemplu, pentru renovarea secției de urologie sunt planificate 5,3 milioane de lei, iar pentru lucrările de reparație în Departamentul de imagistică, radiologie și laborator – 4,8 milioane de euro. Acestea sunt cele mai costisitoare lucrări. Administrația instituției medicale își propune să înceapă toate lucrările în trimestrul patru, adică spre sfârșitul anului.
Aproape la fel de mulți bani s-au planificat și pentru renovarea holului principal al Clinicii de Pediatrice – 4,8 milioane de lei, în timp ce pentru reconstrucția întregii Secții de primiri urgente s-au planificat cheltuieli de doar 2,5 milioane de lei, la fel ca și pentru renovarea holului principal al Departamentului Chirurgie Pediatrică. De altfel, licitația pentru desemnarea firmei care urmează să se ocupe de lucrările de reparație în secția de primiri urgente a fost finalizată, iar prețul propus de câștigător este mai mic decât costurile planificate de administrație, cu aproape unu milion de lei, și constituie doar 1,6 milioane de lei. Acest lucru a fost confirmat de serviciul de presă al IMC.
De altfel, administrația a planificat pentru lucrările de reconstrucție și renovare a secțiilor și holurilor menționate mai sus de două ori mai mulți bani, decât pentru procurarea mobilierului și utilajului medical necesar. Astfel, pentru mobilierul din secția de reanimare ar urma să se cheltuie 1,7 milioane de lei, iar pentru echipament și utilaj medical în aceiași secție – 2,4 milioane de lei.
În total, administrația Institutului Mamei și Copilului vrea să schimbe mobilierul în șapte secții ale spitalului – Primiri Urgente, Clinica de Pediatrie, Secția Urologie, Secția Ginecologie Infantilă și Endocrinologie, Departamentul Chirurgie Pediatrică, Departamentul de imagistică, radiologie și laborator și secția de reanimare. Pentru toate astea, conducerea ar urma să cheltuie 8,9 milioane de lei.
Amintim că Guvernul României a donat 1 milion de euro Institutului Mamei și Copilului în luna mai anul trecut. Asta după ce anterior a mai donat 1 milion de euro aceleiași instituții medicale. După scandalul de la Institutul Mamei și Copilului, provocat în urma vizitei inopinate a ministrului Sănătății Ruxanda Glavan, Ștefan Gațcan a făcut public raportul financiar al donațiilor primite. În acest fel, directorul spitalului încerca să justifice milioanele de euro câștigate în cadrul campaniei naționale de colectare de fonduri, dar și donațiile oferite de Guvernul României și cel al Poloniei, pe care administrația i-a cheltuit pentru diverse lucrări. Gațcan spune atunci că banii au fost investiți în reparația mai multor secții, lifturilor, holurilor și scărilor principale.
█ Articole relaționate:
Spitalul în care copiii sunt nevoiți să doarmă pe saltele îmbibate cu urină
Gaură de 300 de milioane de lei în bugetul CNAM. Valeriu Streleț: „Nu panicați societatea”