Autor: Irina Papuc

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a mers astăzi într-o vizită inopinată la Institutul Mamei și Copilului, după mai multe plângeri care ar fi ajuns la urechile ministrului referitor la situația din această instituție medicală. Tot astăzi a fost deja formată o comisie care va examina timp de două zile toată documentația din spital, inclusiv banii care au fost primiți din donații și cum au fost cheltuiți aceștia.

Ruxanda Glavan a mers la spital în această dimineață, fiind însoțită de mai multe televiziuni. Aceasta a vizitat câteva secții cu probleme – cea de pediatrie, chirurgie, urologie, alergologie și un laborator de analize medicale. Majoritatea din acestea sunt cu adevărat sub standarde minime. Ultima plângere în acest sens a fost făcută de Antonița Fonari, membru al Consiliului Național al ONG-urilor și la Consiliul Național pentru Participare, care ajunsese la acest spital cu copilul. La internare li s-a dat o saltea și o pernă rupte. Fonari a fotografiat condițiile de aici și le-a postat pe internet acum câteva zile.

Potrivit responsabilului de comunicare din această instituție, Doru Dendiu, a fost formată o echipă din specialiști de la Minister care vor verifica toată documentația referitor la finanțare, donații, număr pe paturi, etc. În două zile Comisia va da verdictele. Directorul instituției însă s-a apărat și a spus că secțiile cu probleme urmează să fie reparate cu banii din grantul de 1,5 milioane de euro, acordat de Guvernul României. Toate aceste secții nu au mai fost renovate de când a fost fondată instituția.

Amintim că la sfârșitul anului trecut Guvernul României a donat un milion de euro Institutul Mamei și Copilului, iar în luna mai 2015 instituția medicală a mai primit un milion de euro din partea României. Asta pe lângă un alt milion de euro câștigat în cadrul unei campanii sociale. Atunci Ștefan Gațcan spunea că totuși banii nu sunt suficienți pentru a renova și cumpăra utilaj modern pentru toate secțiile instituției, care nu au mai fost renovate de 32 de ani.

Ștefan Gațcan este unul dintre cei mai longevivi directori de instituții republicane. Acesta și-a păstrat funcția și după schimbarea conducerii Ministerului Sănătății. Până acum au fost schimbați trei directori, iar pentru ocuparea funcției de director la încă o instituție a fost organizat concurs. Alte două spitale republicane ar urma să fie reorganizate, ceea ce înseamnă că managerii vor rămâne fără funcții.

 

 Articole relaționate:

Spitalul în care copiii sunt nevoiți să doarmă pe saltele îmbibate cu urină 

Gaură de 300 de milioane de lei în bugetul CNAM. Valeriu Streleț: „Nu panicați societatea” 

Spitale care pun în pericol pacienții. În Moldova oamenii sunt tratați la limita legii