Autor: Sorina Bujarov

În ultimii ani în infrastructura spitalelor din țară s-au investit milioane de lei – se cumpără utilaj modern și se fac lucrări de reparație costisitoare. Cu toate acestea, în multe instituții condițiile rămân a fi nu doar proaste, ci chiar inumane. La fel se întâmplă și în una din secțiile Institutului Mamei și Copilului, unde copiii sunt nevoiți să doarmă pe saltele îmbibate cu urină. Mai mult, pe paturi nu sunt puse nici măcar cearșafuri curate, care ar acoperi cumva murdăria. Motivul – „oricum vin alți copii și le murdăresc”.

În astfel de condiții sunt spitalizați micuții din întreaga țară care au probleme psihoneurologice – în secția de Neuropsihiatrie şi Epileptologie a Institutului Mamei şi Copilului din Chișinău. O mămică internată recent în această secție a publicat pe internet imagini îngrozitoare cu paturile murdare pe care dorm micuții spitalizați aici. Mobilier vechi, saltele neschimabate de ani de zile, cel mai probabil încă de la darea în exploatare a clădirii, sunt îmbibate cu urină și murdare, ceea ce crează un miros greu de suportat, mai ales pentru copiii slăbiți din cauza bolii. Mai mult, angajații spitalului nici măcar nu încearcă să ascundă acest lucru, pe paturi nefiind aranjate nici măcar cearșafuri curate.

„Suntem internați aici de o săptămână. La internare am primit cearșaf curat doar pentru patul meu, dar nu și pentru pătuțul copilului. Însă de atunci nici pe al meu nu l-au schimbat. La început am întrebat de ce paturile pentru copii arată atât de groaznic, dar asistentele mi-au zis că nu ele sunt de vină, că nu are rost să le schimbe - oricum o să vină alți copiii care la fel o să le murdărească”, povestește Svetlana (n.s), mămica care a făcut publice pozele din secția de Neuropsihiatrie şi Epileptologie. 

Svetlana vine tocmai de la Bălți și a fost internată la Institutul Mamei și Copilului din cauza unor crize grave de convulsii pe care le are fetița ei. Pentru a nu expune copilul la riscul de a contracta alte maladii din spital, din cauza igienei precare, ea este nevoită să doarmă în același pat cu micuța ei. Totul din cauza saltelelor groaznice de pe pătucurile pentru copii.

„Sunt vechi, nu doar saltelele, dar și întreg mobilierul. Pătucurile sunt urinate și foarte murdare, iar eu când am întrebat de ce nu le schimbă, mi s-a spus că instituția nu are bani. Așa e aproape în toate saloanele. Mămicile mai aranjează niște pelincuțe ca să poată culca copiii acolo”, mai povestește Svetlana. Din cauză că fetița ei e în stare gravă mămica spune că e prea slăbită și dezamăgită ca să poată să-și apere drepturile, cerând de la personalul instituției medicale să respecte regulile elementare de igienă.

Pe lângă aceasta, Svetlana povestește că de când este spitalizată la Institutul Mamei și Copilului este nevoită singură să cumpere o bună parte din medicamentele indicate în tratamentul fetiței sale. „Eu am fost nevoită să procur doar o parte din medicamente, alte mămici cumpără chiar totul. Copilul meu a ajuns aici în stare gravă. Uneori starea lui se ameliorează, alteori nu, iar eu nu am puteri acum să-mi fac dreptate. Vreau ca fetița mea să se facă bine cât mai repede”, a mărturisit tânăra mămică.

Am încercat să discutăm și cu managerul instituției medicale, să aflăm când ultima oară mobilierul din secție a fost renovat și cum explică faptul că angajații spitalului refuză să asigure pacienții cu ceea ce li se cuvine. Ștefan Gațcan a spus însă că nu are timp să discute cu noi, pentru că este în operație.

Pentru un alt material realizat de Sănătate INFO, Gațcan a precizat că anual instituția adună aproximativ 200 - 300 de mii de lei din donații de la pacienți, bani care anul trecut, de exemplu, au fost investiți în construcția unui teren de joacă.

Amintim că la sfârțitul lui 2014 Guvernul României a donat un milion de euro Institutul Mamei și Copilului, iar în luna mai 2015 instituția medicală a mai primit un milion de euro din partea României. Asta pe lângă un alt milion de euro câștigat în cadrul unei campanii sociale. Atunci Ștefan Gațcan spunea că totuși banii nu sunt suficienți pentru a renova și cumpăra utilaj modern pentru toate secțiile instituției, care nu au mai fost renovate de 32 de ani. O singuă secție, cea de Pediatrie a fost reparată în întregime, în urma unor donații din partea polonezilor.

 

█ Articole relaționate:

Geamurile care „îmbolnăvesc” copiii. Anual, 1.400 de pacienți spitalizați la Institutul Mamei și Copilului se supun acestui risc 

Într-un spital din sudul țării copiii sunt tratați în mucegai, iar medicii cer părinților să cumpere seringi, caterere, praf de spălat și saci de gunoi 

Aproape 200 de de cazuri de boli infecțioase într-un singur raion. Specialiștii în sănătate publică au expediat Ministerului Sănătății un „raport extraordinar”