Autor: Sorina Bujarov

Copii tratați în condiții mizere. Se întâmplă la spitalul raional din Cahul, unde părinții sunt obligați să cumpere aproape tot necesarul pentru tratamentul micuților lor. Mai mult, la cererea personalului medical, aceștia mai spală și podeaua saloanelor unde sunt spitalizați copii lor. Administrația instituției medicale neagă însă existența unor probleme, precizând că spitalul are tot necesarul pentru a funcționa normal – atât medicamente, consumabile, dar și personal care să se ocupe de curățenie. Directorul a mai precizat că în zilele următoare va investiga situația de la secția cu pricina și va sancționa specialiștii care se fac vinovați de neconformitățile depistate.   

Despre condițiile precare de la secția de boli infecțioase pentru copii am aflat de la o mămică a cărui copil a fost spitalizat aici cu intoxicație alimentară. Aceasta ne-a transmis mai multe fotografii cu salonul în care a fost internat copilul ei în vârstă de opt anișori – saloane cu pereți plini de mucegai și podele sfărâmate. Mai grav este că mămicile au fost instruite să-și facă singure curățenie și, la fiecare injecție făcută copilului, să vină cu seringi procurate de ele.

„Eu am fost mai îndrăzneață și am refuzat să fac ordine sau să cumpăr seringă la fiecare injecție, însă celelalte mămici făceau întocmai cum le spuneau medicii și asistentele. Am cumpărat doar la început cateter pentru picurătoare, tifon și altele. Asta pentru că copilul meu era în stare gravă și nu aveam timp să mă cert cu personalul medical”, a afirmat pentru Sănătate INFO Elena Beker, mămica din Cahul.

Femeia povestește că nu doar condițiile din spital lasă de dorit, dar și atitudinea medicilor și asistenților medicali angajați aici. Aceasta povestește că personalul medical s-a arătat deranjat de faptul că copilul ei a fost internat pe timp de noapte, atunci când activitatea spitalului este redusă.

„Copilul meu vomita sânge, iar când am ajuns la ora 22.00 medicul mi-a reproșat de ce am venit la el la o oră târzie, că el nu e Dumnezeu să pună diagnosticul din nimic. Doctorul de la internare a indicat tratament copilului, însă când am ajuns în secție asistenta medicală a refuzat să-i facă picurătoare de seară care era indicată în fișă, pentru că era târziu”, a mărturisit Elena Beker, care a mai precizat că pe tot parcursul internării, asistentele medicale nu au purtat niciodată mănuși medicale. Deși părinții insistau ca acestea să le poarte atunci când efectuează proceduri medicale micuților, asistentele au dat de înțeles că nu sunt obligate să facă acest lucru.

La externare, femeia povestește că a avut parte de o altă „surpriză” - medicii i-au cerut să respecte „tradiția” de a cumpăra spitalului saci de gunoi și praf de spălat. „Eu am refuzat, spunându-i doctorului că nu am bani să cumpăr. El mi-a zis însă că într-o săptămână, când o să vin după extras, poate o să găsesc bani ca totuși să le cumpăr”, a mărturisit femeia.

De cealaltă parte, managerul instituției medicale spune că nu este la curent cu „tradiția” spitalului și că, de fapt, instituția medicală are tot necesarul pentru ca să lucreze în regim normal. Acesta a mai precizat că nu a primit nicio plângere din partea mămicilor, așa că în zilele următoare va investiga singur situația din secția pentru copii.

„Nu e adevărat că părinții cumpără seringi, tifon sau cateter. Avem tot necesarul ca să putem lucra. Criză este și la noi, ca în toată țara, dar putem funcționa. Cât despre condițiile din saloane, acolo anul trecut s-a spart o țeavă și a umezit pereții. Dar vom repara situația, chiar ieri am cumpărat 20 de kilograme de soluție împotriva mucegaiului. Nu trebuie să facem concluzii din niște poze. Depinde din ce unghi te uiți. Unde unul vede verde, altul poate să vadă albastru.”, a declarat pentru Sănătate INFO Anatol Malcov, directorul spitalului raional din Cahul. 

 

 Articole relaționate:

VIDEO// O fetiță bolnavă de cancer s-a „măritat” cu asistentul medical, de care s-a atașat în timp ce se afla în spital 

Fac respirație gură la gură și folosesc lingura, pentru urgențe medicale. Cum sunt nevoiți să intervină doctorii, în lipsa utilajelor 

Hotel de lux cu spa pentru asistente medicale. Cum își motivează unele spitale viitorii angajați