Autor: Sorina Bujarov

După scandalul de la Institutul Mamei și Copilului, provocat în urma vizitei inopinate a ministrului Sănătății Ruxanda Glavan, Ștefan Gațcan face public raportul financiar al donațiilor primite. În acest fel, directorul spitalului încearcă să justifice milioanele de euro câștigate în cadrul campaniei naționale de colectare de fonduri, dar și donațiile oferite de Guvernul României și cel al Poloniei, cheltuite de către instituție pentru diverse lucrări.

Ieri, la conferința de presă, Ștefan Gațcan a prezentat un raport financiar, în care sunt incluse toate proiectele realizate cu banii donați, dar și proiectele care sunt încă în desfășurare. Ce-i  drept, raportul a fost prezentat pe o foaie simplă, fără să fie însoțit de documente doveditoare. Astfel, nu putem fi siguri dacă sumele prezentate corespund cheltuielilor reale din 2013 și proiectelor planificate până în 2017 – atunci când expiră mandatul său de director. 

Potrivit raportului, din banii câștigați în urma campaniei „Renaște Moldova”, a fost  reparată secția de internare a maternității. Pentru aceasta s-au cheltuit 1.873.254 de lei. Alți 98.185 de lei au fost investiți în reparația a două săli de naștere din blocul maternității, ambele lucrări fiind finisate în 2014. O parte din sursele obținute în cadrul campaniei de strângere de fonduri și din donația Guvernului României au fost cheltuite pentru dotarea cu mobilier și echipament medical a Centrului prenatal de screening. Este vorba de 2.436.000 de lei, lucrările fiind încheiate în luna august a acestui an.

█  Directorul Institutului Mamei și Copilului dă replică ministrului Sănătății. „Comisia nu a găsit încălcări grave, iar eu nu mă țin de funcție” 

Alți 4.895.610 de lei oferite de România, dar și de către donatori în cadrul campaniei de colectare a fondurilor au fost investiți în reparația secției lăuziei și secției de obstetrică nr.1 și nr.2 din Maternitate. Potrivit raportului lui Gațcan, lucrările de reparație s-au încheiat încă în luna iulie 2015.

Alte aproximativ 4 milioane de lei adunați în cadrul campaniei „Renaște Moldova” și o parte din donația oferită de către România, în prima tranșă, au fost investiți în reparația holurilor, exteriorului clădirii, intrare, scări, vestiar și parcul maternității.

În timp ce pacienții dorm pe saltele distruse și lenjerie veche de când hăul, administrația celui mai mare spital pentru copii din Moldova a cheltuit 900 de mii de lei, bani veniți din alte donații, pentru reparația sălilor de arhivă. 

Același raport prezentat de directorul Institutului Mamei și Copilului în cadrul conferinței de presă arată că din donațiile venite de la Guvernul Poloniei, în 2014, au fost reparată secția de reumatologie, unde s-au investit 1,2 milioane de lei, lucrările fiind finalizate în martie 2014.

  Ministrul Glavan, la Institutul Mamei și Copilului: „Așa ceva e inadmisibil”. Gațcan: „De patru ani nu ne-ați dat niciun bănuț” 

Aproximativ opt milioane de lei, care reprezintă sursele proprii ale instituției medicale, dar și o parte din banii alocați de Compania Națională de Asigurări în Medicină, au fost investiți în reparația a nouă saloane ale secției morfopatolie, a fost reparat liftul din policlinică, secția de hematologie, camera frigorifică a blocului alimentar, cinci birouri din blocul maternității, secția gastrologie, patru încăperi ale farmaciei, etc. Cei mai mulți bani, acumulați de spital din servicii contra-plată - 1.191.469 de lei au fost investiți în reparația încăperilor secției de operații urgente pediatrice, iar peste 1,3 milioane de lei s-au cheltuit pentru acoperișul blocurilor de Pediatrie, Maternitate, Policlinică și Chirugie de la spitalul „Emilian Coțaga”. Toate aceste proiecte au fost efectuate în perioada 2013 – 2014, se arată în raport.

Din cele 1,5 milioane de euro donate de Guvernul României în luna mai 2015, administrația Institutului Mamei și Copilului intenționează să renoveze mai multe holuri și scări, asta în condițiile în care mobilierul, saltelele și lenjeria de pat ale instituției medicale nu a fost schimbată de decenii, deși pentru aceasta nu e nevoie de sume de bani exagerate.

Potrivit raportului prezentat de Ștefan Gațcan, peste 1,2 milioane de lei urmează să fie cheltuiți pentru reparația scărilor maternității, 5,3 milioane de lei – pentru reparația holului principal din Clinica de pediatrie, iar aproximativ 3 milioane de lei vor fi investiți în reparația holului din Clinica chirurgie pediatrică. Pe lângă acestea, aproape două milioane de lei vor merge pentru reparația a două scări și ascensoare din secția de pediatrie, 3,3 milioane de lei – pentru renovarea secției primiri urgente cu tot cu mobilier, 2,7 milioane de lei – vor merge pentru renovarea secției Ginecologie infantilă și endocrinologie.

Precizăm că Ștefan Gațcan ocupă funcția de director al Institutului Mamei și Copilului din 2012 și își încheie mandatul în 2017. Acesta a respins în repetate rânduri acuzațiile precum că ar fi cheltuit ineficient banii instituției. Deși de mai mulți ani mămicile internate aici se plâng de condiții proaste și mizerie, Gațcan a declarat că banii primiți de instituție nu sunt suficienți pentru a moderniza toate secțiile întinse pe o suprafață de peste 50 de mii de metri pătrați.

În acest an la Institutul Mamei și Copilul au fost spitalizați peste 40 de mii de copii și mămici.  

 

█  Articole relaționate:

O comisie a Ministerului Sănătății verifică banii Institutului Mamei și Copilului. Ruxanda Glavan s-a dus în vizită pe neprins de veste

Spitalul în care copiii sunt nevoiți să doarmă pe saltele îmbibate cu urină 

Gaură de 300 de milioane de lei în bugetul CNAM. Valeriu Streleț: „Nu panicați societatea”