Autor: Sorina Bujarov
La câteva zile după vizita inopinată a ministrului Sănătății Ruxanda Glavan la Institutul Mamei și Copilului, directorul instituției, Ștefan Gațcan a adunat jurnaliștii și le-a povestit pe ce a cheltuit banii spitalului, unde urmează să-i investească pe cei rămași și dacă, în general, sunt suficienți aceștia. Astăzi, managerul a organizat conferința în semn de răspuns la nemulțumirile ministrului față de condițiile de spitalizare de la Institut. Ștefan Gațcan a ținut să precizeze că majoritatea proiectelor de reparație și dotare s-au făcut cu bani de la donatori, în timp ce Ministerul Sănătății nu a contribuit cu nici un leu în acest an, deși ar fi trebuit, având în vedere că e fondator.
Miercurea trecută ministrul Sănătății a efectuat o vizită neplanificată la Institutul Mamei și Copilului. Atunci, Ruxanda Glavan a stat de vorbă cu mai multe mame, care s-au plâns că sunt nevoite să facă ordine în saloane, că micuții dorm pe saltele distruse, îmbibate cu urină și că analizele medicale sunt efectuate cu întârziere. După această vizită, ministrul a dispus crearea unei comisii, care să verifice atât documentația medicală, dar și cea financiară a instituției. După mai multe zile de inspecții însă cei de la Minister nu au depistat nicio încălcare gravă. Cel puțin asta susține managerul spitalului, Ștefan Gațcan.
„Comisia de la Minister, din câte cunosc eu, nu a găsit nicio încălcare gravă. Ce înseamnă încălcare gravă – niciun pacient nu a relatat că plătește bani instituției, niciun pacient nu a spus că a fost impus să-și cumpere medicamente, iar aspectul ce ține de căldură – în saloane este 20 de grade celsius. Într-un bloc nu am reușit să schimbăm geamurile, însă ele sunt izolate. În Centrul Perinatal și Policlinică au fost schimbate geamurile”, a declarat Ștefan Gațcan.
Directorul spitalului a recunoscut în fața jurnaliștilor că instituția are probleme la capitolul infrastructură, asta însă din cauza finanțării prea mici din partea statului. În ultimii ani doar cinci secții din cadrul Institutului au fost reparate în totalitate, și asta doar din donațiile venite din exterior. Tot atunci a fost schimbat și mobilierul din secții, însă doar în cele cinci reparate pe bani străini. Asta, în timp ce spitalul are nevoie de 800 de paturi noi pentru copii și 400 de paturi pentru mămici. De asemenea, e nevoie de saltele noi și de lenjerie pentru pat, însă din lipsă de bani se lucrează cu ceea ce este. Saltelele însă sunt curățate lunar, iar cearșafurile săptămânal, a precizat directorul Institutului Mamei și Copilului.
Ștefan Gațcan spune că reușește să țină instituția pe linia de plutire datorită donațiilor, precum și gestionării corecte a bugetului.
„Pentru primele nouă luni de activitate avem datorii, dar sunt datorii pentru care CNAM trebuie să ne transfere banii. Nu sunt datorii istorice. CNAM-ul trebuie să ne transfere 22 de milioane de lei, bani care sunt suficienți pentru a acoperi cheltuielile curente, așa că vom încheia anul fără datorii. Nu avem litigii cu niciun agent economic”, a mai precizat managerul IMC.
Ca să-i convingă pe jurnaliști că cheltuie banii corect, Ștefan Gațcan a prezentat și proiectele realizate, dar și cele în derulare. Astfel, din banii adunați în cadrul campaniei „Renaște Moldova” și donația oferită anul trecut de Guvernul României, Gațcan spune că a reușit să repare două săli de naștere și o secție de internare din cadrul Maternității, a fost cumpărat mobilier și echipament la Centrul Perinatal de screening, a fost reparată secția de lăuzie și secția de obstetrică din cadrul Maternității. De asemenea, au fost reparate holurile, scările, vestiarul și parcul Maternității, etc.
Cele 1,5 milioane de euro donate de România la începutul acestui an, Ștefan Gațcan spune că vor fi cheltuiți pentru reparație în patru secții, schimbarea mobilierului, dar și reparația holurilor și scărilor.
„Banii aceștia nu se dau pur și simplu. Există audit din partea României, trebuie să argumentezi cum ai cheltuit banii. Și auditul nu se face așa cum crede lumea – vin inspectorii și ascultă ce spun eu. Ei merg singuri și verifică ce s-a făcut, văd cu ochii lor”, a precizat medicul șef de la Instititutul Mamei și Copilului.
În ceea ce ține de investițiile statului pentru cel mai mare spital pentru copii din țară, Gațcan spune că în 2013 Ministerul Sănătății a oferit 1,5 milioane de lei, în 2014 – 788.000, pe când trebuia să ofere 3,5 milioane de lei, iar în 2015 – niciun ban. Din 2012 și până astăzi însă în instituție au fost investiți aproximativ 100 de milioane de lei, bani veniți din donații.
Gațcan a refuzat să comenteze vizita neplanificată a ministrului Sănătății Ruxanda Glavan și nemulțumirea acestea față de condițiile din spital, spunând doar că nu este omul care se ține de funcție, însă concedierea lui, dacă se va produce, trebuie să fie una argumentată.
„Dacă se crede că eu nu fac față activității manageriale și curativ-profilactice din această instituție, eu vreau să fiu informat și spun deodată la revedere. Eu am proiecte peste cap, nu sunt doctorul care se ține de funcție. Am activități importante la universitate, am un segment medico-juridic, am proiecte internaționale, etc. Eu am acceptat să vin la această instituție, ca să o aduc, până 2017, la o instituție de performanță, lucrul pe care am să îl fac și am să-l demonstrez”, a afirmat Gațcan.
În acest an la Institutul Mamei și Copilul s-au tratat peste 40 de mii de copii și mămici.
█ Articole relaționate:
Spitalul în care copiii sunt nevoiți să doarmă pe saltele îmbibate cu urină
Gaură de 300 de milioane de lei în bugetul CNAM. Valeriu Streleț: „Nu panicați societatea”