Autor: Irina Papuc
Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a vorbit astăzi cu șefii de secții din Institutul Mamei și Copilului, a întrebat mamele dacă sunt mulțumite de condițiile de aici și a verificat chiar ea saltelele. Tot de astăzi o comisie de la minister, formată din specialiști inclusiv de la CNAM vor verifica documentația medicală și financiară din instituție. Glavan i-a spus directorului că în spital e mizerie, iar Gațcan la rândul său are ce să reproșeze – de patru ani Ministerul, care este fondatorul instituției, nu a alocat pentru spital niciun bănuț, deși legea Ocrotirii Sănătății obligă fondatorii să aloce resurse pentru echipamente și renovare.
Mizeria și decăderea din sistemul de sănătate din Moldova este o consecință a unui ghem de probleme – subfinanțare, lipsă de doctori, de personal mediu, indiferență și corupție. Toate adunate creează ceea ce avem astăzi – pacienți nemulțumiți, de multe ori umiliți și doctori care muncesc la limita sărăciei, având salarii mai mici decât minimul stabilit pe economie.
Astăzi, ministrul Sănătății Ruxanda Glavan a mers la Institutul Mamei și Copilului să vadă care este situația. „Au fost înregistrate plângeri”, așa și-a motivat ea inspecția neanunțată. Cu camerele de luat vederi după sine, ministrul a intrat prin mai multe secții unde au fost depistate diferite probleme – în spital nu se face curățenie, analizele medicale sunt prezentate pacienților cu întârziere, saltelele sunt rupte și îmbibate cu urină. Într-un cuvânt mizerie.
Pentru intra în esența lucrurilor o echipă formată la nivel de minister va verifica timp de două zile documentația medicală și financiară din acest spital, or se știe că Institutul Mamei și Copilului a obținut în ultimii ani granturi externe generoase și bani din campanii – cel puțin 3 milioane de euro.
În cazul în care se vor găsi nereguli, cel mai probabil, directorul instituției Ștefan Gațcan ar putea fi sancționat sau chiar demis, în corespundere cu prevederile Codului Muncii.
Ce nu s-a spus însă este că Ministerul Sănătății, în calitate de fondator, nu-și respectă obligațiile față de instituțiile din subordine. Or, Legea Ocrotirii Sănătății spune clar că fondatorul „participă la consolidarea bazei tehnico-materiale a instituţiilor medico-sanitare, fondate în condiţiile legii”. Problema este că legea nu spune expres câți bani ar trebui să fie alocați, aceasta ajungând să fie o normă legală frecvent abuzată.
Potrivit conducerii Institutului Mamei și Copilului, Ministerul Sănătății nu a alocat niciun bănuț în ultimii patru ani pentru reparația spitalului și nici pentru procurarea utilajelor.
„Pe parcursul ultimilor ani Institutul Mamei și Copilului, ale cărui departamente acoperă o suprafață de 56.000 metri pătrați nu a beneficiat de finanțări directe pentru renovarea bazei tehnico-materiale din partea Ministerului Sănătății, ca entitate fondatoare. Proiectele de renovare, modernizare și dotare cu aparatură și dispozitive medicale de ultimă generație au fost asigurate exclusiv din fonduri atrase de la parteneri internaționali sau naționali”, se arată într-un comunicat emis de instituție. În fața ministrului, Gațcan a încercat să spună că mamele spală pe jos, pentru că nu se ajung 100 de infermiere, iar mobila este uzată pentru că banii rambursați acum de CNAM pentru cazurile tratate, nu sunt nici pe departe suficienți. Ministrul nu s-a lăsat înduplecat.
„De câți ani sunteți ministru. Din 2012? Totul e clar”, a răspuns aceasta.
Într-un final presa a bătut alarma, doctorii de la Institutul Mamei și Copilului s-au apărat cum au putut, iar Ministerul Sănătății a arătat cu degetul, uitând de propriile obligații prevăzute de lege.
█ Articole relaționate:
Spitalul în care copiii sunt nevoiți să doarmă pe saltele îmbibate cu urină
Gaură de 300 de milioane de lei în bugetul CNAM. Valeriu Streleț: „Nu panicați societatea”