Autor: Sorina Bujarov

Încă nu a fost pusă în aplicare, dar deja stârnește nemulțumiri. Vorbim despre noua metodă de calcul a salariului cadrelor medicale din Moldova, propusă de Ministerul Sănătății. De curând, Confederația Națională a Sindicatelor din Molodova (CNSM) a înaintat o scrisoare publică, prin care își exprimă îngrijorările cu privire la acest subiect. Responsabilii afirmă că noua formulă presupune mai multe inechități. Altfel spus, unele categorii de medici nu vor fi remunerate conform volumului de muncă pe care îl fac.

„În viziunea sindicatelor proiectul propus nu va conduce la majorarea echitabilă a salariilor lucrătorilor medicali, în unele cazuri fiind admisă chiar micșorarea salariului. Constatăm că noua modalitate de salarizarea este axată mai mult pe sporirea salariilor lucrătorilor începători, astfel fiind descurajați lucrătorii cu vechime în muncă”, se precizează în scrisoarea adresată Guvernului.

De altfel, cele mai mari nemulțumiri ale sindicaliștilor sunt legate de propunerile Ministerului Sănătății în ceia ce privește excluderea sporul salarial pentru categoria de calificare, modificarea indicilor pentru vechimea în muncă, dar și de indicatorii de performanță.

 Cum ar putea fi calculate salariile doctorilor din 2016. Cei de la sate, mai bine plătiți decât cei de la orașe

„Considerăm inacceptabilă excluderea sporului salarial pentru categoria de calificare. Acest fapt va descuraja specialiștii să-și ridice nivelul de calificare și gradul de pregătire profesională. Inevitabil, asta va influența calitatea asistenței medicale acordate populației”, se precizează în scrisoarea publică semnată de CNSM.

În ceeia ce privește propunerea Ministerului Sănătății ce țin de divizarea salariului de funcție din zece în zece ani, sindicaliștii spun că – „nu poate fi acceptată din motivul că se egalează salariul de funcție a unui specialist cu vechime ăn muncă de zece ani cu un specialist proaspăt angajat. Trebuie păstrată divizarea salariului de funcție din cinci în cinci ani. (...) Stimularea tinerilor specialiști trebuie făcută prin alte mecanisme”. Semnatarii scrisorii aduc și un exemplu în acest sens – „plata unei îndemnizații unice la angajare pentru medici și farmaciști de până la 100 de mii de lei”.

Nici indicatorii de performanță nu sunt văzuți cu ochi buni de către sindicaliști. Asta din motiv că – „nu sunt clar determinați... și, deci, utilizarea lor nu va contribui la sporirea calității serviciilor medicale și îmbunătățirea veniturilor salariale ale angajaților. (...) Procesul de determinare a performanței va contribui la creșterea gradului de ocupație a lucrătorilor medicali în activități de contabilitate”, se precizează în scrisoarea sindicaliștilor, care mai scriu că, totuși sistemul de salarizare a medicilor are nevoie de modificări – „Este necesară perfecționarea mecanismelor de apreciere a performanțelor profesionale individuale ale salariaților, stimularea tinerilor specialiști și includerea a mai multor stimulente în salariul de bază al angajaților”.

 Salariul directorilor din sănătate a crescut de două ori în comparație cu venitul unui medic angajat. Ce leafă are un doctor și un director de spital 

Amintim că noul Regulament privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medicale din țară, care abia urmează să fie dezbătut la Guvern, prevede ca leafa personalului medical să fie calculată după următoarea formulă – partea fixă a salariului, partea variabilă a salariului și garanțiile salariale sau ajutorul material. La modul practic, salariul de funcție este stabilit de către Ministerul Sănătății și diferă de la o specializare la alta. Partea variabilă a salariului reprezintă suplimentul de plată pentru performanţe profesionale individuale în muncă, ceea ce înseamnă realizarea indicatorilor de performanţă, iar garanțiile salariale reprezintă sporul care se plătește pentru condiții nocive și riscante de muncă.

Precizăm că în 2014 spitalele s-au confruntat cu probleme mari în momentul în care au trebuit să majoreze salariile doctorilor cu 20%. Din cauză că nu aveau resurse suficiente, managerii au fost nevoiți să „rupă” din sumele destinate întreținerii instituțiilor medicale, pentru a putea plăti angajații conform legii.

 

  Articole relaționate:

Doctorii moldoveni fac munca altor 6.000 de specialiști, pentru a acoperi golul de personal din sistem