Autor: Sorina Bujarov

În ultimii ani sistemul de sănătate din Moldova a sărăcit în personal medical mai mult ca niciodată. Spitalele și Centrele de Sănătate sunt nevoite să presteze servicii medicale calitative, în condițiile în care numărul angajaților este sub limita necesarului. Anul trecut, de exemplu, instituțiile medicale din țară au dus lipsă de aproximativ 6.000 de specialiști – doctori, asistenți medicali, infirmieri, dar și alți angajați.

Se investec milioane în infrastructura spitalelor, dar mai puțin în susținerea doctorilor – principala verigă a unui sistem medical, spun experții. Astfel, deși profesia de medic este una prestigioasă, în Moldova puțini sunt cei care se avântă să se angajeze într-o instituție medicală. Statisticile arată că în 2014 spitalele din țară au funcționat având o lipsă semnificativă de cadre medicale. La nivel de țară instituțiile duc lipsă de 1.958 de doctori și de aproximativ 2.030 de asistenți medicali. Lipsește nu doar personalul medical calificat, dar și infirmierii și alți specialiști necesari pentru buna funcționare a unei unități medicale. În cifre ar fi vorba de 1.674 de funcții neocupate, dintre care aproximativ 800 sunt pentru infirmieri.

 Anul trecut - cel mai darnic pentru instituțiile medicale din țară, dar nu și pentru doctori 

Cele mai mari probleme la capitolul asigurare cu personal medical o au instituțiile medicale spitalicești – acolo unde ajung cei mai gravi bolnavi, care ar trebui tratați medical la cel mai înalt nivel. Aici însă lipsesc aproximativ 850 de doctori, ceea ce, mai mult sau mai puțin, influențează calitatea serviciilor medicale. Asta însă nu e tot. Datele mai scot în evidență faptul că spitalele din țară funcționează cu o lipsă de aproximativ 840 de asistenți medicali și 500 de infirmieri, a căror muncă se ține pe umerii personalului anagajat.   

Secțiile consultative duc lipsă de aproximativ 290 de medici, acestea fiind cel mai bine asigurate cu personal medical necesar. La fel de bine stau și în ceea ce privește personalul medical cu studii medii. Aici lucrează 2.672 de specialiști, pe când, potrivit statelor de personal aprobate de Ministerul Sănătății ar trebui să lucreze cu aproape 300 de persoane mai mult. Numărul include lipsurile tuturor secțiilor din țară.

Medicina de familie, ca și în cazul instituțiilor spitalicești, are și ea mari probleme la asigurarea cu medici conform necesităților. În centrele de Sănătate și Oficiile de Sănătate din țară lipsesc aproape 450 de doctori. Personalul medical mediu, de asemenea, este la mare căutare, aici fiind angajați cu aproape o mie de asistenți mai puțin decât este nevoie pentru a îngriji calitativ de sănătatea populației.

 Sistemul medical din Moldova rămâne, treptat, pe umerii doctorilor pensionari și invalizi 

Precizăm că în Moldova există un singur spital care are toate statele de personal ocupate, adică nu duce lipsă de medici și nici de personal medical cu studii medii. Este vorba despre spitalul raional din Sîngerei, unde deja al doilea an consecutiv muncesc 90 de doctori, adică necesarul de specialiști.

Ultimele date ale Ministerului Sănătății arată că spitalele din Moldova sunt asigurate cu medici în proporție de 88 la sută, cu două procente mai puțin decât în 2013. În 2014, de exemplu, numărul doctorilor angajați în instituțiile medicale din țară s-a redus cu aproape 170 de specialiști, față de anul precedent – 2013. Nici personalul medical mediu nu este mai motivat să rămână în sistemul de sănătate moldovenesc. În 2014 numărul acestora s-a redus cu aproximativ 640 de specialiști. În prezent, în sistemul spitalicesc din Moldova muncesc 10.395 de doctori.  

 

 Articole relaționate:

Cu ce se ocupă doctorii din Moldova care au părăsit sistemul medical și în ce condiții ar accepta să poarte din nou halatul alb. Unora, un salariu de 7.000 de lei le-ar fi de-ajuns 

Specialitățile din medicină cele mai populare în ultimii cinci ani pentru tinerii moldoveni. Câți dintre ei însă au reușit să se angajeze 

Pierdem doctori. Anul trecut, cel mai sărac în asigurarea cu medici, de la independență încoace