Autor: Sorina Bujarov
Anul trecut a fost cel mai sărac în doctori, dar și cel mai „generos” an pentru spitalele și centrele de sănătate din țară. Asta pentru că autoritățile publice locale au investit milioane de lei în infrastructura instituțiilor medicale. Potrivit datelor prezentate de Sindicatul Sănătatea, în 2014 fondatorii au investit în spitale cei mai mulți bani din ultimii cinci ani – 2,54% din totalul bugetului instituțiilor medicale pentru anul trecut. Același date relevă însă că doctorii sunt ignorați de autoritățile locale, valoare premiilor, dar și a ajutoarelor materiale scăzând semnificativ de la un an la altul.
Mai exact, se precizează în raportul sindicatului „Sănătatea”, anul trecut contribuția financiară a administrațiile publice locale față de instituțiile medicale din țară a constituit aproximativ 142 de milioane de lei. Suma este mai mare cu 46 de milioane de lei față de investițiile făcute în 2013 – când au fost investite 96 milioane de lei. Un simplu calcul arată că pe parcursul anilor 2010-2014 administrațiile publice locale, în calitate de fondatori, a acordat suport financiar instituțiilor medicale din raioane în valoare de sumă de 498,1 milioane de lei, ceea ce constituie 2% din totalul cheltuielilor publice destinate ocrotirii sănătății.
În mare parte, spun managerii de spitale, banii oferiți de administrația locală sunt destinați pentru procurarea utilajului medical performant sau pentru reparație. La Sîngerei, de exemplu, anul trecut conducerea raionului a oferit spitalului 300 de mii de lei, bani cu care s-a cumpărat mobilier – paturi, scaune, noptiere, mese, dulapuri. La începutul acestui an, înainte de alegerile locale, spitalul a mai primit un suport financiar din partea Consiliului Raional. Banii însă nu pot fi cheltuiți, deoarece Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care interzice instituțiilor medicale din țară să facă lucrări de reparație sau să cumpere utilaj medical.
„Dacă cerem ne dau… cât de puțin, dar ne dau. Anul trecut am cumpărat mobilier, pentru că o parte din el era foarte uzat și, practic, nu putea fi folosit, În acest an am cerut bani să luăm un gastroscop, electrocardiograf și un analizator biochimic, dar nu am mai cumpărat, pentru că deja nu avem voie să procurăm utilaj medical în acest an”, a precizat pentru Sănătate INFO Vasile Malcoci, director la spitalul din Sîngerei.
Administrația locală însă nu se prea avântă să ofere ajutor material sau premii personalului medical din teritoriu, mai spune Malcoci. Asta deși directorii solicită în fiecare an ajutor financiar de ziua lucrătorului medical și al farmacistului. „Pe lucrătorii medicali nu prea îi susține. De obicei ei fac doar niște diplome, dar bani noi le dăm și ei îi înmânează personalului medical atunci când sărbătorim ziua lucrătorului medical. Nu ar fi rău să dea măcar câte 200 de lei, că așa doctorii s-ar simți mai apreciați”, a mai adăugat Malcoci.
În timp ce investițiile APL-urilor în infrastructura instituțiilor medicale a crescut semnificativ în ultimul an, suma oferită drept ajutor material sau premii pentru personalul medical a scăzut, relevă datele Sindicatului „Sănătatea”. Potrivit acestora, pentru stimularea muncii APL-urile au investit 99 de milioane de lei – adică 1,3% din bugetul total al instituțiilor medicale. În 2013 însă aceste alocații constituiau 3,1%.
█ Pierdem doctori. Anul trecut, cel mai sărac în asigurarea cu medici, de la independență încoace
„Cu regret, unii conducători ai unităților medicale nu respectă prevederile actelor normative ce țin de planificarea în devizele de venituri și cheltuieli a surselor financiare pentru acordarea ajutorului material și premierea angajaților. Alți angajatori, chiar dacă planifică, nu țin cont de adaosuri și suplimente la salariul de funcție. Prin urmare, în asemenea instituții nu este diferențiată clar remunerarea angajaților și premiera sau organizarea odihnei și recuperarea sănătății salariaților în timpul concediului anual”, precizează de cealaltă parte sindicaliștii.
Ultimele date ale Ministerului Sănătății arată că spitalele din Moldova sunt asigurate cu medici în proporție de 88 la sută, cu două procente mai puțin decât în 2013. În prezent, în sistemul spitalicesc din Moldova muncesc 10.395 de doctori.
█ Articole relaționate: