Autor: Sorina Bujarov

Medicina nu este deloc ușoară, mai ales dacă o practici în Moldova. Acest lucru îl știu cel mai bine cadrele medicale care, pe lângă faptul că trebuie să muncească pe un salariu mizer și în condiții ce lasă mult de dorit, mai nou, unii specialiști sunt impuși să-și achite de sine stătător cursurile de perfecționare. De fapt, angajatorul este cel care trebuie să facă acest lucru.  

Se întâmplă la Institutul Mamei și Copilului, acolo unde o parte dintre angajații cu studii medicale medii sunt obligați să achite din propriul buzunar cursurile obligatorii de formare continuă. Alina (n.s), care a dorit să-și păstreze anonimatul, este moașă în cadrul acestei instituții medicale, iar în acest an trebuie să urmeze cursuri de perfecționare timp de trei săptămâni, pentru a putea obține categoria a I-a de calificare. Deși i s-a eliberat documentul necesar din contabilitatea spitalului, aici a fost informată că trebuie singură să-și asume cheltuielile pentru perfecționare.

„Cu cinci ani în urmă am trecut cursurile de formare continuă și atunci instituția și-a asumat cheltuielile. Acum însă eu trebuie să plătesc peste 1.200 de lei pentru cursuri, pentru a nu pierde categoria de calificare. Acum însă nu știu de ce mă pun să plătesc.”, se plânge Alina. Precizăm că salariul unei moașe este de puțin peste 2.000 de lei lunar.

 Bugete prin care șuieră vântul. Spitalele nu vor mai primi banii promiși de la CNAM 

Moașa mai spune că a mers să ceară explicații de la managerul instituției medicale, Ștefan Gațcan, însă acesta i-ar fi spus răspicat că nu are de gând să plătească pentru cursurile de formare continuă. „Am mers să vorbesc cu domnul director, în speranța că se va rezolva situația, însă el mi-a spus că nu are de gând să le plătească la moașe cursurile de perfecționare. O colegă de a mea a mers înaintea mea și, după multe insistențe, totuși directorul i-a semnat. Mie însă nu a vrut, așa că eu în următoare două săptămâni trebuie să găsesc 1.200 de lei, ca să achit aceste cursuri și să obțin o nouă categorie”, a afirmat moașa de la Institutul Mamei și Copilului.

Am încercat să aflăm și poziția instituției medicale. Ofițerul de presă ne-a comunicat că, de fapt, Institutul nu ar avea probleme la acest capitol. „Cei de la serviciul resurse umane mi-au spus că nu sunt probleme la acest capitol. Poate moașa nu era programată ca să treacă aceste cursuri în acest an. În primele șase luni ale anului din aproximativ 400 de medici au urmat perfecționarea 106 de specialiști. Din 800 de personal medical cu studii medii – moașe și asistente, 142 au trecut perfecționarea în prima jumătate a anului. Există unele restanțe la achitare, din motive financiare, dar ele ulterior vor fi plătite de instituție”, a precizat pentru Sănătate INFO Doru Dendiu, ofițer de presă la Institutul Mamei și Copilului.

De la Centrul de Educaţie Medicală Continuă a Personalului Medical şi Farmaceutic cu Studii Medii, unde asistenții medicali și moașele din toată țara urmează cursurile de perfecționare, am aflat însă că Institutul Mamei și Copilului intenționează să selecteze cine dintre angajați trebuie să-și achite singuri cursurile și cui îi va achita instituția medicală. 

„La Institutul Mamei și Copilului sunt unii specialiști care vor achita singuri  cursurile de perfecționare. Prima dată se întâmplă așa ceva. Responsabilii instituției medicale ne-au telefonat și ne-au spus că ei vor pregăti o listă cu numele specialiștilor perfecționarea cărora va fi achitată de instituție și cine va trebui singur să-și plătească cursurile”, a precizat pentru Sănătate INFO Violeta Josanu, contabil șef la Centrul de Educaţie Medicală Continuă a Personalului Medical şi Farmaceutic cu Studii Medii. Josanu a mai afirmat că mai toate instituțiile medicale din țară au datorii la plata cursurilor de perfecționare față de Centru, unele spitale înregistrând datorii de sute de mii de lei.

█ Criza din sănătate lovește în medici. Guvernul anunță un deficit de 100 de milioane de lei la plata salariilor 

Pe de o altă parte responsabilii Sindicatului „Sănătatea”, care reprezintă comunitatea medicală din Moldova, spun că instituțiile medicale comit o încălcare gravă atunci când își impun angajații să plătească de sine stătător lecțiile de formare continuă.

„Spitalul trebuie să-și planifice bani în fiecare an pentru formarea continuă a angajaților. Niciun angajat nu trebuie să achite singur aceste cursuri. Desigur, planificarea cheltuielilor nu trebuie nici să afecteze bugetul instituției, dar nici să lase fără categorie unii specialiști. Cei care, de exemplu, le expiră termenul de perfecționare trebuie să treacă aceste cursuri în primul rând”, a precizat pentru Sănătate INFO Mihail Dudca, consilier principal pe probleme de educație sindicală, securitate și sănătate în muncă din cardrul Sindicatului „Sănătatea”.

Între timp ne-a contactat și un medic de la Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coţaga”, care s-a plâns de aceeași problemă, că este impus să plătească pentru cursurile de perfecționare.

Precizăm că potrivit Legii Ocrotirii Sănătății, Codului Muncii, Convenției colective la nivel de ramură și în contractele colective de muncă este indicat că administrațiile instituțiilor medicale trebuie să-și planifice în devizele de venituri și cheltuieli costuri pentru perfecționare în mărime de cel puțin 2% din fondul de salarizare.

Statisticile arată că anul trecut peste 5.600 de medici și aproximativ 6.300 de asistenți medicali și moașe au urmat cursurile de perfecționare. Sindicaliștii informează că în ultimii patru ani nu s-au înregistrat cazuri când spitalele sau Centrele de Sănătate să nu dețină surse financiare suficiente în acest scop. Datele statistice relevă că la finele anului 2014 în unitățile medicale, farmaceutice și de învățământ din țară activau 8.642 medici și 18.007 de personal medical de verigă medie cu grad de calificare, ceea ce constituie 83,14 la sută din totalul angajaților de medici și 81,96 la sută din totalul angajaților de personal medical veriga medie. 

 

 Articole relaționate:

Au economisit bani din salariile doctorilor. Instituțiile medicale din Moldova au rupt 3 milioane de euro din lefurile medicilor și asistentelor medicale 

Înfruntă problemele anului 2015 cu banii din 2014. Instituțiile medicale din țară abia se descurcă cu bugete provizorii. Și la Chișinău e haos 

Banii care nu-s … disciplinează. Spitalele vor alege mai strict pacienții pentru internare