Autor: Irina Papuc

S-au cheltuit bani pentru tehnică medicală inutilă și pentru proiecte sortite eșecului, însă pentru plata salariilor nu au mai ajuns. O recunoaște în premieră Guvernul, care anunță că există un deficit de 100 de milioane de lei, bani care nu ajung pentru plata salariilor majorate încă în iulie 2014, într-un aviz negativ, prezentat la un proiect de lege. Avizul a fost inclus astăzi în ordinea de zi a ședinței Executivului, însă ulterior a fost exclus, fără explicații, la solicitarea ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan.

Autoritățile recunosc că nu sunt capabile să plătească salariile majorate ale doctorilor încă în iulie 2014. Atunci salariul tarifar pentru categoria I de specialitate a crescut de la 850 de lei la 1.000 de lei. Dacă pentru ultimele cinci luni ale anului trecut bani s-au găsit, pentru acest an Guvernul recunoaște că s-a format un deficit de 100 de milioane, motiv pentru care nu mai poate fi acceptată o nouă majorare. 

„Reieșind din faptul că salariul tarifar pentru categoria I de calificare a fost majorat de la 1 iulie 2014, pentru aplicarea acestor prevederi în 2015 este nevoie de alocații financiare suplimentare de 267 milioane de lei, inclusiv pentru retribuirea muncii – 210 milioane lei, în contextul celor relatate, deficitul cheltuielilor retribuirii muncii aferent majorării salariilor din 1 iulie 2014 pentru anul 2015 constituie 102 milioane de lei”, se arată într-un aviz negativ prezentat la un proiect de lege de majorare a salariilor lucrătorilor medicali.

În aviz se mai precizează că există mari probleme la spitale, acolo unde majorările planificate au fost pur și simplu tăiate, iar o parte din spitale au rămas să se descurce cu bugetul de anul trecut.

„Cheltuielile aferente acordării asistenței medicale spitalicești au fost planificate cu o creștere de 104,8 milioane de lei sau cu 4,6 la sută comparativ cu 2014. Cu toate acestea pentru majoritatea instituțiilor medico-sanitare publice sumele contractuale nu s-au majorat conform acestui procent. Acest lucru este o consecință a procurării în cadrul instituțiilor medico-sanitare de nivel terțiar a serviciilor medicale cu utilizarea medicamentelor și consumabilelor costisitoare și a tehnologiilor performante (chirurgia endovasculară, efectuarea procedurilor de diagnostic electrofiziologic, cazuri suplimentare de transplant de ficat și rinichi)”, se mai precizează în aviz.

Amintim că în cel mai recent raport al Curții de Conturi s-a atras atenția asupra cheltuielilor ineficiente și netransparente din sistemul de sănătate. Încălcând legea și nerespectând alte documente departamentale s-au cheltuit defectuos peste 70 de milioane de lei anul trecut, aceasta fiind una din constatările auditorilor. În același timp, proaspătul ministru al Sănătății, Ruxanda Glavan, a declarat unui post de televiziune că majorarea salariilor lucrătorilor medicali ar fi una din prioritățile mandatului său.

 

  █ Articole relaționate:

 Guvernul a refuzat să majoreze salariile doctorilor 

 Ministrul Sănătății confirmă: spitalele sunt îngropate în datorii colosale, dar doctorii invocă „lipsuri false” când cer bani de la pacienți 

Jumătate de milion de euro, aruncați în vânt. Un spital a cumpărat, încălcând legea, un aparat care nici măcar nu poate fi folosit