Autor: Irina Papuc
Guvernul a avizat negativ un proiect de lege care prevedea majorarea salariilor cadrelor medicale din Republica Moldova, cu 100 de lei a salariului tarifar pentru categoria I de calificare. Motivul invocat este că bani pentru acest lucru nu sunt în bugetul de stat.
Proiectul de lege a fost înregistrat la Parlament pe 29 iulie și este semnat de Oxana Domenti, șefa Comisiei proctecție socială, sănătate și familie și deputatul Boris Golovin. În Nota Informativă a documentului se precizează că necesitatea majorării salariilor este condiționată de revizuirea prognozelor privind rata inflației, de la 5,8 la 8,12, precum și majorarea tarifelor pentru mai multe tipuri de servicii. Deputații au invocat viabilitatea proiectului de lege prin faptul că CNAM are resurse financiare, care sunt în creștere în comparație cu 2014 în proporție de aproximativ 10,9 la sută.
Astfel, deputații au propus ca salariul de bază să crească cu 100 de lei, adică de la 1.000 cât este acum la 1.100. La acesta se adaugă coeficienții de multiplicare, categoria de calificare, dar și alți adaosuri care contribuie la salariul complet al lucrătorilor medicali. Proiectul de lege prevedea ca doctorii să primească salarii majorate din 1 iulie.
Inițiativa însă a obținut aviz negativ din partea Guvernului. În document se precizează că deși veniturile au crescut, sunt în creștere și cheltuielile.
„Pentru anul 2015 cheltuielile din Fondul de bază au fost aprobate în sumă de 4,8 miliarde lei sau cu o majorare de 378 milioane de lei mai mult decât în anul 2014. În 2015 au crescut cheltuielile pentru medicamente compensate, cheltuielile privind acordarea asistenței medicale urgente și asistenței medicale primare cu 5,8 și respectiv 8,6 la sută față de anul trecut”.
În aviz se mai precizează că bani disponibili pentru majorarea salariilor doctorilor nu mai există și asta pentru că resurse importate au fost alocate pentru tehnică medicală scumpă, pentru transplanturi, precum și pentru majorarea indicelui de complexitate (ICM). Totodată, Guvernul recunoaște că autoritățile și așa nu mai au bani ca să acopere ultima majorare a salariilor din iulie 2014.
Amintim că anul trecut instituțiile medicale au economisit bani pe seama lucrătorilor medicali, fiindu-le plătite salarii cu 3 milioane de euro mai puțin. Aici vorbim despre doctorii și asistenții medicali din toată țara, inclusiv din instituțiile medicale private.
█ Articole relaționate: