Autor: Irina Papuc

Datoriile spitalelor din întreaga țară constituiau acum o lună 440 de milioane de lei, dintre care peste 300 sunt datoriile instituțiilor republicane, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul unei emisiuni televizate. O problemă gravă este finanțarea disproporționată în sistemul de asigurări, dar nici pe directori nu-i duce capul cum să economisească.

Finanțare disproporționată și aritmică, dar și utilizarea irațională a banilor au dus la datorii colosale înregistrate de spitalele din Moldova. Potrivit ministrului Ruxanda Glavan, pe sistem acum o lună existau datorii de 440 de milioane de lei.

„Atunci când am preluat mandatul de ministru erau 440 de milioane datorii în total pe sistem, dintre care peste 300 de milioane le revin instituțiilor republicane. Până pe 4 septembrie am reușit diminuarea acestei sume cu 60 de milioane de lei. Unul dintre motive este finanțare aritmică – spitalele depind de veniturile CNAM, dar și de transferurile de la bugetul de stat. Totodată există și un management defectuos. Nu-mi pot explica cum manageri, aflându-se în aceleași condiții de finanțare, reușesc să asigure tratamentul medical, salarii, etc, pe când alți manageri nu, deși sunt aceleași condiții de finanțare”, a declarat Glavan, invitată la Publika TV.

Responsabila de la Sănătate a dat asigurări că finanțarea problematică în sistemul de asigurări va deveni o prioritate pe perioada mandatului său, alături de fenomenul migrației și calitatea serviciilor medicale acordate.

Deși situația în spitale este precară, ministrul atenționează că de multe ori lucrătorii medicali tind să creeze lipsuri false.

„Există situații când pacienții sunt impuși să plătească pentru servicii pentru care, de fapt, au plătit deja când au achitat polița medicală. De multe ori sunt lipsuri false, pacientului i se spune să achite pentru că anumite medicamente n-ar exista în spital, pe când în realitate acestea există. Se întâmplă pentru că managerii nu reușesc să controleze angajații. Oamenii însă trebuie să-și știe că aceasta este o ilegalitate și că trebuie să raporteze orice cazuri de solicitare a plăților suplimentare”, a mai spus Glavan.

Într-un articol anterior scriam despre faptul că spitalele s-au înglodat în datorii de aproape jumătate de miliard de lei. De fiecare dată instituțiile medicale au negat că CNAM efectuează transferuri cu întârziere, iar CNAM – că Ministerul Finanțelor nu-și respectă obligațiile. 

 

█ Articole relaționate:

Instituțiile medicale din țară, îngropate în datorii colosale. În spitale nu există medicamente și nici măcar seringi 

Este la pământ sau nu sistemul de asigurări medicale din Moldova 

Sveatoslav Mihalache, doctor în economie: „Până la sfârșitul anului datoriile CNAM vor ajunge la aproape un miliard de lei”