Autor: Parascovia Sula

Emigrarea cadrelor medicale din Moldova se pare este de neoprit de la an la an. Nici campaniile, nici promisiunile autorităților că vor avea salarii mai mari și condiții de muncă mai bune, nu-i oprește pe medicii să părăsească țara. Deși tendința este ușor în descreștere, conform ultimului raport al Sindicatului Sănătatea, cadrele medicale continuă să plece de rând cu alți moldoveni. Astfel, anul trecut, au emigrat 6.192 de lucrători medicali față de 6.663 în 2014. Cei mai mulți dintre ce care au plecat sunt medici și din păcate numărul lor e în creștere – 1.290 de specialiști au renunțat la halatele albe sau cu aproape 300 mai mulți decât în 2014 și aproape dublu față de anul 2010.

În consecință, sute de instituții medicale rămân fără medici care să monitorizeze sănătatea pacienților. Motivele principale care îi fac pe doctori și asistenții medicali să plece din țară țin în primul rând de instabilitatea economică și scăderea nivelului de trai. Încă un factor determinant este salariul foarte mizer în comparație cu cele din țările Uniunii Europene.

 Criză de doctori la Spitalul Clinic Republican. Instituția caută peste 200 de cadre medicale 

Tot în 2015 din Moldova au plecat aproape 1.900 de asistenți medicali, cu doar 200 mai puțini decât în 2014. Au părăsit sistemul medical și alți trei mii de angajați de diverse specializări, cu aproape 500 mai mulți decât în 2014.

Peste 80% dintre cei plecați s-au eliberat din funcție din proprie inițiativă.

În raport se mai spune că 2/3 din numărul total de cadre medicale care au emigrat din țară sunt femei. Instituțiile medicale de sate au cel mai mult de suferit din cauza migrației. De-acolo pleacă cei mai mulți lucrători medicali. E vorba de aproximativ 80%  din numărul total al cadrelor medicale plecate. Majoritatea dintre acestea sunt persoane cu vârstă activă de muncă.

De asemenea, tinerii specialiști sunt cei care se gândesc cel mai mult la posibilitatea de a emigra în viitor. Peste 90 la sută dintre aceștia spun că sunt tentați să plece la muncă în străinătate.

█ Criza de doctori se acutizează. Spitalele caută cu disperare specialiști 

Migrația specialiștilor din domeniul medical creează un dezechilibru atât între regiuni, cât și intersectorial. Majoritatea celor care decid totuși să se angajeze în instituțiile medicale din țară preferă să rămână în orașe, decât să meargă la sate. Un deficit acut de personal se înregistrează în sectorul de medicină primară.

Potrivit sindicatelor, deși există o strategie de dezvoltare a resurselor umane în sănătate pentru anii 2016-2025, precum și un parteneriat de mobilitate Moldova-Uniunea Europeană, se pare măsurile întreprinse de autorități sunt insuficiente pentru a opri exodul doctorilor. Ar fi bine, spun sindicaliștii, ca responsabilii din Sănătate să planifice forța de muncă în funcție de necesități și nu ghidându-se de decizii administrative, fără să țină cont de evoluția demografică, profilul morbidității și argumente științifice.

 

 Articole relaționate:

Cu ce se ocupă doctorii din Moldova care au părăsit sistemul medical și în ce condiții ar accepta să poarte din nou halatul alb. Unora, un salariu de 7.000 de lei le-ar fi de-ajuns 

Specialitățile din medicină cele mai populare în ultimii cinci ani pentru tinerii moldoveni. Câți dintre ei însă au reușit să se angajeze